Playoffide 2. ring: Washington Capitals vs Pittsburgh Penguins

Kaua on seda oodatud ja lõpuks on see käes. Washington Capitals ja Pittsburgh Penguins lähevad pärast Aleksandr Ovetškini ja Sidney Crosby saabumist teist korda playoffides kokku. Esimene kohtumine pakkus seitsme mänguga seeria, kus mõlema meeskonna tähed särasid. Sama oodatakse ka nüüd.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Capitals 1 - 3 Penguins
Kuznetsov - Bennett, Kessel, Bonino

Penguins 1 - 4 Capitals
Malkin - Bäckström, Carlson, Oshie x 2

Capitals 3 - 2 Penguins
Richards, Kuznetsov, Niskanen - Malkin, Hörnqvist

Penguins 6 - 2 Capitals
Rust, Daley, Kühnhackl, Cullen, Kunitz, Schultz - Chimera, Burakovsky

Capitals 3 - 4 (LA) Penguins
Johansson x 2, Burakovsky - Cullen x 2, Sheary, Crosby

Washington Capitals

Penguinsi vastu 2009. aastal peetud idakonverentsi poolfinaali seeria on Capitalsi jaoks üks kümnest, kus klubi oma ajaloo jooksul kahemängulist edu pole suutnud edasipääsuks mängida. Kodus võideldi välja 2-0 edu, aga see anti võõrsil ära ning otsustavas mängus tuli 2-6 kaotuses väga vähe asju välja. Kolme lisaajaga seerias oli 7. mäng üks vaid kahest kohtumisest, kus vahe kujunes ühest väravast suuremaks. Sama pingeline peaks tulema ka tänavune vastasseis. Mõlemal on selja taga edukas põhiturniir ning playoffide avaringist edeneti suurema vaevata.

Philadelphia Flyersi 4-2 kotti pannud Capitals jätkab karikaunistuse suunas püüdlemist parima kaitsemeeskonnana. Kuue mängu peale lasti endale keskmiselt täpselt üks värav ning puurivaht Braden Holtby saavutas personaalseks numbriks 0.84. Iroonilisel kombel on playoffides mänginud väravavahtidest selle osas temast ainsana parem just Flyersi Michal Neuvirth, kelle kolme mängu keskmiseks kujunes 0.67. Samuti edestab Holtbyt vaid Neuvirth ka tõrjete efektiivsuse osas - 98.1% vs 96.8%. Capitalsi kaitse tugines avaringis suures osas eeskujulikule karistuste surmamisele. Flyersil lasti 23-st võimalusest väravaks teha ainult üks. Barry Trotzi meeskonna poolt näidatud vähemuse efektiivsusest (95.7%) jäi avaringi mängudes ette ainult Tampa Bay Lightning (96%).

Erimeeskondade osas tehti vinget tööd ka ülekaalus. Seeria käigus jõuti 14 väravani ja neist üle poole (8) tulid ülekaalust. 29.6%-ga jäädi alla ainult kahele meeskonnale. Kuigi üks neist oli muidugi Penguins, kes lammutas New York Rangersi vastu päris ebamaise 38.1%-ga. Nagu tihti juhtub, siis tasavägises seerias jääb asi just erimeeskondade otsustada ja seega peab Capitals kindlasti Crosby & Co nendes olukordades kontrolli all hoidma. Teine võimalus on karistusi vältida, mille osas ei saanud Trotzi hoolealused Flyersi vastu kõige paremini hakkama.

Edu võti: Aleksandr Ovetškin

The Great Eight sai 2009. aasta seerias oma suure konkurendi vastu pisikese personaalse võidu. Võrreldes Crosbyga kogus ta ühe punkti rohkem (14). Enne teda tegutseti viimati playoffides ühe seeria käigus sedavõrd resulatiivselt 1995. aastal. Tänavu õnnestus Ovetškinil avaringis korralikult vaid üks mäng. Capitalsi suure 6-1 võiduga lõppenud seeria 3. mängus läks venelasele kirja 2+1. Kogunumbrid 2+3 pole iseenesest halvad, aga kindlasti ootaks temalt rohkemat. Penguinsi vastu on Ovetškin karjääri jooksul 44 mänguga jõudnud 46 punktini (27+19) ja kui mõned on hakanud Presidentide trofee võitnud meeskonna võimekuses kahtlema, siis võiks just kapten võta asja käsile, näitamaks et need jutud on alusetud.

Pittsburgh Penguins

Crosby alustab seeriat Capitalsi vastu karjääri numbritega 38 mängu, 19 väravat ja 55 punkti. Tänavustes playoffides on tal võrreldes Ovetškiniga ühe vähem peetud mängu juures kirjas sama palju väravaid ning kolm punkti rohkem. Rangersi vastu keskmiselt kogutud 1.60 silmast on paremad vaid Jamie Benn (1.67) ja Jevgeni Malkin (1.75). #87 on superhoos ja nii juba pikemat aega. Alates 29. veebruarist on ta 26 kohtumise jooksul punktideta jäänud ainult kahes mängus. Üks neist tuli Rangersi vastu, aga seerias oli ka kolm matši, kust Sid the Kid läks koju vähemalt kahe silmaga.

Kapteni juhtimisel oli meeskond avaringis rünnakul meeletus hoos. Keskmiselt skooriti 4.2 kolli mängu kohta. 21-st väravast 8 tulid ülekaalust ja kurja ei teinud ainult Crosby ja Malkin. Kokku jõudsid üheksa ründajat vähemalt kolme punktini. Rohkem kui ühes mängus kaasa löönud edurivimeeste seas lõpetas nulliga ainult üks mängija. Imelikul kombel oli selleks Chris Kunitz. Mike Sullivani meeskond sai väravaid igalt poolt ning plahvatusliku rünnaku arvelt ei kannatanud ka kaitse. Endale lasti keskmiselt kaks väravat mängus ja seljatagune püsis kindlana vaatamata sellele, et esikinnas Marc-Andre Fleury kõigist kohtumisest eemale jäi.

Enne avaringi algust olid pingviinid vigastustega parajalt jännis, kuna Fleury kõrval tuli karikamängudele katkisena ka Malkin. Ent venelane jättis vahele ainult ühe matši ning näitas naastes, et on valmis mullused nulliga lõppenud playoffide mitmekordselt tagasi tegema. Tema karjääri numbrid on karikamängudes nüüd 105 mängu, 44 väravat ja 118 punkti. Kui Crosby hiilgevorm järsku taanduma peaks, siis on Penguinsil väga hea plaan B võtta. Rääkimata veel ka C ja D plaanidest, mis tuginemas tagumiste ründekolmiku meestele, kes samuti playoffe suurepäraselt alustanud.

Edu võti: Matt Murray

Fleury eemaloleku ajal on samuti karikamängudele väikeste terviseprobleemidega tulnud Murray Penguinsi esinumbriks tõusnud. Avaringis võitis ta kõik oma kolm starti, tõrjudes 95.5%-ga. Kolme mänguga läks selja taha ainult neli tükki. Pärast edukat põhiturniiri (13-st stardist üheksa võitu, väravaid 2.00 ja tõrjed 93%) on 21-aastane puurivaht playoffides teinud väga tugeva alguse. Seda peab nüüd jätkama. Kuigi kerge see pole. Võrreldes Rangersiga on vastas selgelt mitmekülgsem meeskond ning personaalses duellis tuleb üle lüüa märgatavalt paremas vormis väravavaht. Capitals oskab suurepäraselt mängu surmata ja seetõttu võib eeldada, et Penguinsi ründenumbrid teevad vähikäigu ning sellest tingituna saab Murray mäng olema ülioluline.

Ennustus: Capitals edasi 4-3

Selle seeria juures tundub ainsana kindel see, et tuleb palju draamat ja rohkelt mänge. Mõlemal poolel on kindlad tugevused, mille ära realiseerimisel kindlustatakse koht konverentsi finaalis. Nõrkuseid ei paista kummalgi olevat. Homme võiks juba Penguinsit eelistada, aga tänane tähtede seis kallutab arvamuse Capitalsi kasuks. Murray on seni superhästi hakkama saanud, kuid üle tuleb mängida tänavune tõenäoline Vezina trofee võitja. See võib õnnestuda, aga hindaks seda siiski ebatõenäoliseks. Capitals on kogu hooaja jooksul karistuste surmamise osas olnud üks liiga tippudest ja kui kvaliteeti õnnestub hoida, siis võetakse pingviinidelt üks tõsine relv ära. Klubimängudes ja koondises on Crosby ja Ovetškin varem kohtunud kokku 47 korda. Crosby meeskond on võitnud 30 matši. Oleks nagu aeg seisu võrdsustumiseks.

Kommentaarid