Playoffid algasid kodumeeskondade võidukäiguga

Rohkem kui 1200-st mängust koosnev põhiturniir on pikk ja tüütu, aga päris maha visatud aeg see siiski pole. Kuus kuud käib heitlus playoffideks kodueelise saamise nimel ja seda ei maksa alahinnata. Tänavused karikamängud algasid just kodumeeskondade võitudega.

(foto: zimbio.com)
Otsa tegi lahti Tampa Bay Lightning, kes alistas Detroit Red Wingsi pärast kaotusseisu jäämist 3-2. Algus oli Jon Cooperi meeskonna poolt väga hea ning Nikita Kutšerov viis võõrustajad ka ette, aga Mike Greeni ja Justin Abdelkaderi tabamustest juhtis teise kolmandiku viiendaks minutiks juba Red Wings.

Jeff Blashilli hoolealused olid sel hetkel ka selgelt pealevisetega üle ning tundus, et playoffid algavad kohe üllatustulemusega. Kuid Lightning suutis seda siiski vältida. Teise kolmandiku keskel pani oma mängu teise kotti Kutšerov ja viimasel perioodil tegi karistusterohke mängu otsustava tabamuse Alex Killorn.

Meeskond jäi vahetult enne Killorni kuldset kolli ilma Victor Hedmani väravast, mis ajaloo esimese playoffide treeneri vaidega ära võeti. Uued, spetsiaalselt karikamängudeks kasutusele võetud sinise joone kaamerad tuvastasid tsoonivea.


"Kui värav sedamoodi tühistatakse, siis tahaksid seda ära kasutada," tõdes Blashill pärast mängu. "Tegu oli tasavägise kohtumisega ja meil olid võimalused võitmiseks, aga me ei suutnud seda."

Enim võis Red Wings jääda kiruma oma viiest null kirja saanud ülekaalu. Lightning pani nendest olukordadest ära oma tavapärase neljast null.

Kutšerovist on vaikselt kujunemas playoffide spetsialist. Kahe värava kõrvale läks ka üks sööt, mis teeb tema playoffide karjääri numbriteks 29 mängu ja 26 punkti (13+13).


Oma ajaloo jooksul üheksandat korda playoffides kaasa lööv Lightning võitis alles teist korda avaringi esimese mängu.

Sarnaselt esimesele matšile kujunes väga pingeliseks ka St. Louis Bluesi ja Chicago Blackhawksi vaheline mõõduvõtt. Blues jäi tänu David Backesi lisaajaväravale 1-0 peale. Bluesi kapten saatis oma karjääri esimese playoffide lisaajatabamuse puhul litri vasakult värava ette ning see põrkus Trevor van Riemsdykist Corey Crawfordi selja taha. Ühe jaoks tõeliselt õnnetu ja teise jaoks omakorda õnnelik värav.

Lisaks kaptenile võivad Bluesi fännid võidus tänada ka oma väravavahti Brian Elliotti. 31-aastane puurilukk tegi 35 tõrjega karjääri esimese playoffide nullimängu. Samal ajal seisis Crawford silmitsi ainult 18 üritusega.

Vaatamata oma meeskonna vähestele üritustele märkis aga Ken Hitchcock, et kohtumine võinuks vabalt ka 6-5 lõppeda.


Blues võiks edu nimel rohkem kodumänge lisaajale viia. 36-st on nüüd võidetud 24.

Pärast seda, kui selgus, et Marc-Andre Fleury Pittsburgh Penguinsi New York Rangersi vastu peetava seeria avamängus ikkagi aidata ei saa, siis oodati ka sellest vastasseisust pingelist kulgemist ning miks mitte ka lisaaega. Lõpuks said aga pingviinid suure 5-2 võidu.

Kohtumisest kujuneski varuvahtide heitlus. Playoffides oma debüüdi teinud Jeff Zatkoff sai alates teisest kolmandikust endale vastaseks Antti Raanta, kuna oma mees lõi Henrik Lundqvistil silma katki.


Penguins võttis Patric Hörnqvisti väravast avakolmandikult kaasa 1-0 edu, mille teisel perioodil Sidney Crosby duubeldas.

Rangers sai end korraks mängu viimase perioodi alguses, kui Derek Stepan Carl Hagelini 2+2 karistuse ajal Zatkoffi puhta paberi määris, kuid sama vastaste ülekaalu ajal sai ka kodumeeskond vähemuse värava. Tom Kühnhackl kerkis pärast 1998. aastat esimeseks Penguinsi meheks, kes playoffide debüüdil vähemuse väravani jõudnud.

Veidi pärast Hagelini karistuse lõppemist sai Penguins endale ülekaalu võimaluse ja see tehti Hörnqvisti poolt väravaks. Kolmandiku keskel tuli veel üks Stepani koll, kuid viimane sõna jäi siiski Hörnqvistile. Rootslasest sai alates 2003. aastast esimene Pengunsi mängija, kes playoffide avamängus kübaratriki skoorinud. Väravate kõrvale läks ka üks sööt.

Pärast mängu ütles aga Hörnqvist, et kodumeeskonna parim oli tegelikult ikkagi Zatkoff. 28-aastase puuriluku jaoks oli see viimase kahe kuu jooksul alles teine NHL-i mäng. See lõppes 35 tõrjega. Raanta vastas teises puuris 16-ga. Lundqvist lasi enne lahkumist 11-st ühe.


Lightning ja Red Wings ning Blues ja Blackhawks peavad oma teise mängu homme. Penguins vs Rangers teine vaatus on kavas laupäeval meie aja järgi kell 22.

Kommentaarid