Red Wingsi legendaarne playoffide jada sai ametliku lõpu

Maailm ei ole enam endine. Sel kevadel mängitakse Stanley karika playoffid alates 1990. aastast esimest korda ilma Detroit Red Wingsita. 25 aastat järjest karikamängudel olnud meeskond minetas ametlikult igasugused lootused, kui võõrsil Carolina Hurricanesile 1-4 alla jäädi ning konkurendid võitsid.

(foto: Twitter @PR_NHL)
Red Wings jääb läbi aegade edetabelis oma vana rivaali St. Louis Bluesiga järjestikuste playoffide kohtade arvestuses jagama kolmandat kohta. Rohkem järjestikuseid aastaid on end karikamängudele suutnud murda vaid Chicago Blackhawks (28 aastat) ja Boston Bruins (29).

Tänaseks on möödunud 9864 päeva ja 2061 põhihooaja mängu viimasest ebaõnnestumisest. Kuigi ei saa öelda, et tänavune kukkumine ootamatuna tuleb. Meeskond langes kolm hooaega järjest playoffide avaringis ja suutis end nii mõnelgi korral põhiturniirilt vaid üle noatera edasi mängida.

Seeria jooksul jõudis Red Wings neli korda Stanley karikani. Parimaid põhiturniiri esitusi näidati hooajal 1995/96, kui kirja saadi tervelt 62 võitu ja 131 punkti. Samal aastal tuli üks klubi kuuest Presidentide trofee võidust.

"Oleme 100%-liselt fokuseeritud sellele, et tegu on vaid ühekordse asjaga, mitte 8-, 9- või kümnekordseks kujuneva juhtumiga," märkis Red Wingsi peatreener Jeff Blashill, kes oli 16-aastane siis, kui viimati Mootorite linnas playoffide hokit ei nähtud. "Selleks on vaja säilitada meeskonnasisene kultuur, mis lubas seerial sedavõrd pikalt jätkuda. Tähtsad on tööeetika, detailidele tähelepanu pööramine, isetus, võitlusvaim. Peame kindlustama selle, et see püsib igal õhtul. Seda ei tohi käest lasta. Kui see kaob, siis on raske seda uuesti tagasi saada."

Peatreenerilt nõutavat oli mängijatel Hurricanesi vastu raske näidata, kuna seoses ühe vahepealse kohtumise edasilükkumisega mängiti kolme päeva jooksul kolmandat korda. Kahe kolmandikuga jõuti vaid kümne pealeviskeni ning ainus tabamus tuli kuus ja pool minutit enne lõppu, mil tänavu AHL-is säranud Tomaš Nosak jõudis kõrgliigas karjääri esimese väravani. Hurricanes juhtis selleks ajaks 3-0 Lee Stempniaki, Joakim Nordströmi ja Jordan Staali tabamustest. Mängu lõpus lisas ühe veel Elias Lindholm.


Red Wingsi langemise näol jääb nüüd pikim järjestikuste playoffide kohtade seeria Pittsburgh Penguinsile, kes tänavu 11. korda edukas olnud.

Teised kohtumised

Boston Bruins 4 - 1 Nashville Predators (tipphetked)

Bruins sai Tuukka Raski väravasuule tagasi ja nihutas end heitluses idakonverentsi viimasele playoffide kohale konkurentidest uuesti veidi kaugemale. Avavärava juures üks sööduandjatest olnud Zdeno Chara jõudis karjääri 600. punktini.

Columbus Blue Jackets 3  - 1 Buffalo Sabres (tipphetked)

Jakid noppisid Sergei Bobrovski 41 tõrje toel viimase kaheksa kodumängu peale 7. võidu. Seeria jooksul on vaid kaks korda lastud endale üle kahe värava.

New Jersey Devils 3 - 4 (KV) Winnipeg Jets (tipphetked)

Esmaspäevaste tulemustega playoffide konkurentsist pudenenud Jets tegi 1-3 kaotusseisu jäämisega enda elu põnevaks, aga mängis siiski 36-23 pealevisete ülekaalu võiduks. Karistusvisetel skooris ainana eelmisest mängust haiguse tõttu eemale jäänud Patrik Lane.

Philadelphia Flyers 3 - 2 (KV) Ottawa Senators (tipphetked)

24-aastane kollanokk Jordan Weal on andmas suurt panust Flyersi meeleheitlikusse lõpuspurti ja ka seekord oli ta võtmerollis. Kuus minutit enne lõppu tuli 2-2 viigivärav ja karistusvisetel võidu kindlustanud tabamus. Vahepeal kodust eemal väga kindlalt mänginud senaatorid on nüüd viimasest neljast võõrsilmängust kaotanud kolm.

Montreal Canadiens 4 - 1 Dallas Stars (tipphetked)

Külalised hoidsid Curtis McKenzie 2. minuti väravast pikalt eduseisu, aga mängu lõpp läks käest ära. Meeskonna kolmanda värava juures söödu kirja saanud Andrei Markov kerkis Canadiensi läbi aegade edetabelis kaitsjate punktide osas jagama teist kohta.


Toronto Maple Leafs 3 - 2 Florida Panthers (tipphetked)

28. märtsi, aastal 2017 võib ajalukku kirjutada kuupäevana, mil Auston Matthews kukutas Leafsi kollanokkade väravate rekordi. Nagu tavaks on saanud, siis oli tegu mängu avaväravaga.


Minnesota Wild 4 - 5 (LA) Washington Capitals (tipphetked)

Wild sai Eric Staali hilisest viigiväravast hea emotsiooni, aga pidi siiski vastu võtma järjekordse kaotuse. Mängu lõpetas oma kohtumise teise väravaga T.J. Oshie. Külaliste ülejäänud tabamused tulid Aleksandr Ovetškinilt, kellest sai Capitalsi särgis alates 1988. aastast esimene ühes kohtumises kolm ülekaalu väravat teinud mees. Braden Holtby kerkis Jevgeni Nabokovi ja Martin Brodeuri järel liiga ajaloos kolmandaks kolme järjestikuse 40 võiduga hooajani jõudnud väravavahiks.

Edmonton Oilers 2 - 1 Los Angeles Kings (tipphetked)

Väga sümboolses kohtumises kindlustas Oilers pärast 11-aastast pausi oma esimese playoffide koha, jättes samal ajal Kingsi seisu, kust on praktiliselt võimatu end karikamängudele nihverdada. Todd McLellani meeskond on kodus kokku pannud 6-mängulise võiduseeria, mille käigus ise tehtud 24 väravat ja endale lastud vaid 7.

Vancouver Canucks 1 - 4 Anaheim Ducks (tipphetked)

Ducks vormistas playoffide koha tugeva avakolmandikuga, mis võideti 3-0. Jonathan Bernier pikendas 34 tõrjega isikliku punktiseeria kümne mängu peale. Neist üheksa on olnud võidud. Kodumeeskonna ainus tuli Brock Boeserilt, kellel nüüd karjääri esimese kolme mänguga kirjas kaks kolli.

San Jose Sharks 5 - 4 (LA) New York Rangers (tipphetked)

Sharks pani punkti kuuemängulisele kaotuste jadale ning teenis ühtlasi koha karikamängudel. Samaga sai hakkama ka Rangers, kellel õnnestus 1-3 kaotusseis eduks mängida, ent Chris Tierney värav 2:15 enne lõppu viis mängu ikkagi lisaajale. Seal vormistas ülekaalust seisu Brent Burns, kes polnud alates 18. veebruarist väravani jõudnud.

Kommentaarid