Väravavahid saavad uued püksid jalga

Täna on kavas näiliselt tavaline, täpsemalt hooaja 108. NHL-i mängude päev, aga võrreldes teistega on see siiski erilisem. Nimelt on alates tänasest kõigil väravavahtidel kohustuslik kanda kitsamaid, voolujoonelisi pükse, mis seni puurilukkude seas vastandlikke tundeid tekitanud.

(foto: cbc.ca)
Liiga saatis nädala alguses kõigile klubidele välja meeldetuletuse muutustest, mida isegi sügavuti alaga seotud ajakirjanikud ei oska täpselt arusaadavasse inimkeelde panna. Selge on see, et püksid peavad olema anatoomiliselt proportsionaalsed ja iga väravavahi keha eripärade järgi kujundatud.

"Need on jala juurest kitsamad ja vööosast kitsamad. Enam pole S, M, L suurust, neid on oma kümnes suuruses," kirjeldas nädala alguses uusi pükse Chicago Blackhawksi varumees Scott Darling, kes muudatust nimetanud aja ja raha raiskamiseks.

Darling pani uued püksid esimest korda ka alles sel nädalal jalga. Ilmselgelt on protestimeelsus sügav. Ent leidub ka neid, kes muutuse kahe käega vastu võtnud.

Columbus Blue Jacketsi Sergei Bobrovski on juba alates detsembrist uute pükstega mänginud. Ehk enamus meeskonna rekordilisest 16-mängulisest võiduseeriast kulges väravavahiga, kes harjus uuenenud varustusega. Venelase esitusi pole uued püksid praktiliselt üldse mõjutanud. Vanadega lasi ta keskmiselt 2.09 väravat ja tõrjus 93%-ga. Enne eilset matši Pittsburgh Penguinsiga olid uute pükstega näitejateks 2.11 ja 92.7%.

"Tunnen end nendega üsna mugavalt," muljetas Bobrovski Tähtede mängu nädalavahetusel.

Vähemalt 20-s mängus osalenud väravavahtide seas liigat endale lastud väravate ja tõrjete efektiivsuse osas vastavalt 1.96 ja 93.3%-ga juhtiv Devan Dubnyk kavatseb pükse esimest korda proovida alles täna, mil Minnesota Wild mängib Vancouver Canucksiga. Ka tema on kriitikute hulgas.

Dubnykit ja ka näiteks Arizona Coyotesi Mike Smithi on enim häirimas see, et muutus toimub keset hooaega.

"Nendega ei saa kummardada, proovisin neid korra ja need tundusid piiravatena," lisas Smith, võrreldes olukorda laiade teksade asemel kitsatesse pugemisega.

Uute pükste ühed suurimad toetajad tulevad liiga liidri Washington Capitalsi leerist.

"Nad võivad mingis mõttes isegi abiks olla," ütles Capitalsi esiväravavahi Braden Holtby, kes märkis, et kitsamad püksid aitavad kehakaitset ülevalpool hoida.

"Ausalt öeldes on jääl liikudes mugavam tunne," märkis meeskonna varuväravavaht Philipp Grubauer. "Kuna nad on ülevalt kitsamad, siis on ka seistes veidi mugavam tunne."

Väravavahtide võitude arvestuses vaid Bobrovskile allajääv San Jose Sharksi Martin Jones soovitab ametivendadel asja rahulikult suhtuda ning kohanemiseks aega võtta.

"Need on märgatavalt kitsamad ja esimestes trennides oli liikumine veidi erinev, aga ma pole seda enam nädala-paari jooksul tähele pannud," sõnas Jones. "Mõistan, miks kuttidele need ei meeldi, kuna on kitsam ja raskem liikuda, aga nendega harjumiseks on lihtsalt aega vaja."

Väiksemad püksid on üks osa liiga plaanist aidata kaasa väravate arvu suurenemisele. Muutuseks andsid suvel kõigi klubide peamänedžerid "jah"-sõna. Järgmisena kavatsetakse ette võtta väravavahtide rinnakaitse.

Huvitaval kombel on juba enne kohustuslikke uusi pükse tänavu väravavahtide keskmine tõrjete efektiivsus langenud. Eelmisel kahel aastal on see püsinud 91.5% peal, aga hetkel on see 91.3%. Ühe meeskonna poolt lastud keskmine väravate arv on 2.51 pealt kerkinud 2.61 peale.

Kommentaarid