Stanley karikafinaal: Los Angeles Kings vs New York Rangers

Los Angeles Kings vs New York Rangers, Hollywood vs Broadway, NHL-i jaoks on tegu tõelise unelmate finaaliga. Samuti saavad teleülekannate edastajad vastasseisu väga värvikalt promoda. Loodetavasti ei valmista ka jääpealne tegevus pettumust. Kings on oma kolme 7. mängu võiduga, mis kõik tulid võõrsil, teinud ajalugu ja selle põhjal läbinisti väärt karikavõitu. Rangers on kenasti taastunud kohutavast hooaja algusest ja jõudnud tõelist kambavaimu näidates karikast vaid ühe seeria kaugusele. Kumb jääb peale?

(foto: Kathy Willens/AP)
Omavahelised põhihooaja mängud

Rangers 0 - 1 Kings
Toffoli
Kings 1 - 3 Rangers
Muzzin - Richards x 2, McDonagh

Kings

Chicago Blackhawksil oli tänavu võimalus haarata endale surematu staatus ja saada dünastiaks. Viie hooaja jooksul jahiti oma kolmandat karikavõitu. Nüüd hakkab aga selle poole liikuma hoopis Kings. Darryl Sutteri meeskonnal on võimalus kolme hooaja jooksul võtta teine karikavõit. Vaadates, millist sihikindlust meeskond tänavu playoffides on näidanud, siis tuleb nõustuda kihlveokontoritega, kes on Kingsi pannud vastasseisu selgeks favoriidiks. Meeskonna mängijad on pidavalt ühest suust kaagutanud, et Kings ongi just ülesehitatud pingeliste playoff-mängude jaoks. Seda näitavad ka kõik need seitsmendad mängud. Kui on käes otsustav aeg ja kaotust endale lubada ei saa, siis näitab Kings vastasele koha kätte. Seejuures on Kings enda kohta harjumuspäratult saanud finaali tänu tulisele rünnakule, mitte kivikõvale kaitsele. Väravavaht Jonathan Quick on küll paaris mängus võidu ise koju toonud, aga siiski on ta olnud kaugel 2012. aasta vormist. Kingsi rünnak on enne finaalseeriat playoffides mängus keskmiselt tootnud 3.48 väravat, mis on harukordne saavutus. Viimase kümnendi finalistidest on selle lähedale küündinud vaid 2010. aasta Blackhawks (3.55) ja Philadelphia Flyers (3.3). 25.4%-ga on Kingsil väga hästi toimiv power play. Sellise rünnaku takistamine on raske.

Jälgi teda: Jonathan Quick

2012. aasta playoffide MVP on tänavu näidanud keskpäraseid numbreid. Kirjas on vaid üks nullimäng, keskmine sisse lastud väravate arv on 2.86 ja tõrjed vaid 90.6%. On muidugi õhus võimalus, et karikavõidu suunas purjetamisel piisab Kingsil sellest tasemest, kuid tõenäoliselt on Quickil vaja siiski paremini esineda. Väravavahtide duellis tuleb jageleda superhoos oleva vastasega, kes on näidanud stabiilset vormi. Need senised numbrid on muidugi ka vähe petlikud. Quick on nendest hoolimata paistnud silma mitmete supertõrjetega, aga samas vihjavad numbrid sellele, et vaja oleks rohkem tavapärast tõrjetööd, mitte ebainimlikku väänlemist.

Rangers

Kingsi rünnaku takistamine on raske, aga kindlasti mitte võimatu. Eriti Henrik Lundqvisti jaoks. Rootslasest superstaar on oma 9-aastase karjääri jooksul viimaks jõudnud finaali. Ta on playoffides enda selja taha keskmiselt lasknud vaid 2.03 väravat mängus. Ta on seisnud silmitsi ligi 550. pealeviskega, kuid sellest hoolimata on tõrjete efektiivsus kõrgeklassiline 92.8%. 32-aastasena on tal endiselt mitu head hooaega minna, kuid kas Rangers meeskonnana näeb niipea uut karikafinaali? Tänavune finaalseeria peaks olema Lundqvisti ja Rangersi eluvõimalus ning selliseid šansse üldjuhul kasutamata ei jäeta. Rangers on jõudnud finaali olgugi, et enamuses mängimise efektiivsus on vaid närused 13.6%. See on juba saavutus omaette. Samas näitab see kuivõrd hästi tegutseb meeskond 5 vs 5 mängus ja kui õnnestub karistusi vältida, siis ei kingi Rangers vastastele väga palju väravavõimalusi. Rangers on jõudnud finaali vaatamata tõsiasjale, et meeskonna kõige kõrgepalgalisem väljakumängija Rick Nash on playoffides olnud enamvähem null. Aastas 7.8 miljonit dollarit ehk umbes 5.72 miljonit eurot teeniv ründaja peaks 20. kohtumisega olema kindlasti suuteline enamaks kui kolm väravat. Samas on meeskonna produktiivseimal ründajal Martin St. Louis'il kirjas vaid 13 punkti. Võrdluseks, Kingsil on viis meest teeninud rohkem kui 13 silma, neist üks, Drew Doughty, on kaitsemängija. Statistiline võrdlus näitab, et Kingsil on igakülgne ülekaal, kuid koos Lundqvistiga peaks ühel hokimeeskonnal olema siiski hea võimalus võita ükskõik mis kohtumine ja isegi finaalseeria.

Jälgi teda: Henrik Lundqvist

Kuningas vs Kuningad on veel üks slogan, millega seda vastasseisu saab reklaamida. Võib öelda, et Kuningas Henrik on teinud eluhooaja (alguse suhtes pigistame silma kinni) ja ilma temata oleks Rangers juba põhihooaja lõpus siirdunud golfi väljakutele. Meeskonna finaali võimalused sõltuvad ka vaid sellest, kui head taset suudab rootslane näidata. Rangers on oma ühtlase koosseisuga kohtumiste jooksul kindlasti võimeline 2-3 värava skoorimiseks. Võiduvõimalused sõltuvad sellest, kui palju suudab Lundqvist oma väravast litrit eemal hoida.

Ennustus: karika võidab Rangers mängudega 4-3.

Siin tuleb taas teha meeleolust sõltuv valik ja eile võinuks selleks vabalt olla Kings. Täna kallutab aga miski mõtteviisi siiski Lundqvisti & co poole. Potentsiaalne 7. mäng muidugi peaks taas andma paremad võimalused Kingsile, kuid väljakukkumismängud on ka Rangersile hästi sobinud. Rangers saab seeriat alustada suurema puhkuse pealt ja võõrsil mängides on kogu hooaja vältel Lundqvisti turjal kenasti ratsutatud. Hetkel näib, et Kingsil see võimalus puudub ja kui roppu moodi skoorimist ei jätkata, siis ongi häda majas.

Kommentaarid