Gaborik ja Callahan minetasid rendimängija staatuse

Rendimängijad ehk hooaja keskel playoffide lootuste suurendamiseks hangitud lõppevate lepingutega mängumehed lahkuvad tihti klubist sama kiirelt kui nad saabuvad, aga see pole alati nii. Los Angeles Kingsil ja Tampa Bay Lightningul näkkas tänavu väga hästi. Marian Gaborik oli Kingsi teekonnal Stanley karika suunas suurim väravakütt ja Ryan Callahan tõi noorde Lightningu meeskonda head eeskuju oma tööka tegutsemisega. Mainimata veel ka mitmeid draftivalikuid, mis koos temaga New Yorgist Tampasse saadeti.

(foto: Getty Images)
Erinevate vigastuste poolt painatuna oli Gaboriku hooaja esimene pool Columbus Blue Jacketsis üsna masendav. Noore meeskonna mäng voolas ilma veteranründajata palju paremini, mis oli samal ajal omamoodi nii õnnistus ja ka needus. Esimene seetõttu, et meeskond pääses ilma temata playoffidesse ja teise selle poolest, et Kings sai slovaki enda rivistusse üsna soodsa hinnaga. Tema eest loovutati 26-aastane ründaja Matt Frattin ja üks 2. ringi ning üks 3. ringi draftivalik.

Endisel Toronto Maple Leafsi draftivalikul Frattinil ei näi eriti potentsiaali jaguvat. Jacketsi eest pääses ta jääle vaid neljas kohtumises ja on kokku NHL-is pidanud vaid 126 matši.

Gaborik alustas Kingsi eest üsna nigelalt, kuid sai lõpuks 19. põhihooaja kohtumisega kokku 16 punkti (5 väravat) ja nagu me kõik teame, siis plahvatas playoffides - 26. matšiga 22 punkti ja eelpool mainitud suurima väravaküti au 16. tabamusega.

Oma Kingsi karikavõitu tehtud panuse eest on Gaborik nüüd saanud ka uue lepingu. 32-aastasel mängumehel on kogu ülejäänud karjäär kindlustatud, sest osapooled said kaubale lausa 7-aastase tehingu suhtes. Seejuures on see üsna soodne ka Kingsile endale. Snaiprile makstakse aastas alla viie miljoni dollari (3.67 miljoni euro), kokku 34.125 miljonit (veidi üle 25 miljoni euro).

Kings on litri valdamise poolest viimastel aastatel olnud üks liiga parimaid meeskondi, kuid suureks probleemiks on olnud kiskjaliku ründaja puudumine. Terve Gaborik peaks olema just selleks meheks, kes värava ees ei halasta.

Karikavõitjalt on uue lepingu saanud ka Matt Greene. 31-aastane kaitsja teenib järgneva nelja aastaga 10 miljonit dollarit ehk praeguse valuutakursi järgi täpselt 7 miljonit 346 tuhat 243 eurot ja 13 senti.

Callahan on Lightningult teeninud 6-aastase, 34.8 miljoni dollarilise (25.5 miljonit eurot) lepingu. New York Rangersi endisest kaptenist tõotas vabaagentide perioodil saada kuum kaup, seega on Lightningu jaoks tegu väga tähtsa tehinguga. Sümpaatse käiguna vältis Callahan enda "maha müümist" ja nõustus veidi väiksema palgaga meeskonnas, kus on mitmeid potentsiaalikaid mängumehi ja kus tema saab lähiaastatel olema üks liidritest nii jääl, kui ka riietusruumis.

Lightning on samal ajal pikendanud lepingut ka 23-aastase ründaja J.T. Browniga, kes näitas tänavu head potentsiaali nii värava ees, kui ka kaitsetegevuses. Uue tehingu pikkuseks on kaks aastat, mis toovad omal ajal draftimata jäänud mehele sisse 1.9 miljonit dollarit ehk ligikaudu 1.4 miljonit eurot.

Vanusest hoolimata on priske uue lepingu saanud ka Andrei Markov. Montreal Canadiens maksab uuel hooajal 35-aastasele kaitsjale 7 miljonit dollarit (veidi üle viie miljoni euro) ning tasub talle kokku järgneva kolme aasta jooksul 17.25 miljonit dollarit ehk umbes 12 ja pool miljonit eurot.

Teine venelasest kaitsja Nikita Nikitin on Edmonton Oilersilt järgmise kahe aasta peale välja meelitanud üheksa miljonit dollarit (6.6 miljonit eurot). Oilers loovutas Columbus Blue Jacketsile 28-aastase venelase mängijaõiguste eest tänavuse drafti 5. ringi valiku.

Ottawa Senators on kaheks aastaks kaubale saanud Eric Grybaga. 26-aastane kaitsja teenib kaks ja pool miljonit dollarit ehk umbes 1.8 miljonit eurot. Detroit Red Wings on andnud üheaastase pikenduse varuväravavaht Jonas Gustavssonile, väärtuseks 1.85 miljonit dollarit (1.36 miljonit eurot) ja St. Louis Blues on mitmete üleminekujuttude kiuste pikendanud lepingut teise rootslase Patrik Berglundiga. Olles aasta tagasi saanud vaid ühehooajalise pikenduse, läks tema tasku seekord lausa kolmeaastane leping. Palganumbriks kokku 11.1 miljonit dollarit ehk umbes 8.15 miljonit eurot.

Eriti agaralt on pabereid määritud Carolinas. Hurricanesis jätkavad nii Chris Terry (1 aasta, 650 tuhat dollarit), Nathan Gerbe (2 aastat, 35. miljonit dollarit), kui ka Ron Hainsey (3 aastat, 8.5 miljonit dollarit).

Kommentaarid