Jäähoki Kuulsuste Hall sai kuus uut liiget

Olgugi, et hooaeg on läbi kujutab käimasolev nädal NHL-i jaoks üsna teguderohket perioodi. Täna jagatakse Las Vegases välja hooaja auhinnad ja nädala lõpus saavad tõeks kümnete noorte hokimängijate unistused, kui Philadelphias peetakse tänavune draft. Nädalat alustati aga jäähoki Kuulsuste Halli täiendamisega. Eile õhtul tehti teatavaks 2014. aasta klassi liikmed. Nendeks on mängijate seast Dominik Hašek, Mike Modano, Rob Blake ja Peter Forsberg, hinnatud treener Pat Burns ning vilemees Bill McCreary.

(foto: themajors.net)
Hašek, hüüdnimega "Dominaator", ajas oma karjääri jooksul kokku igasugu kulda ja karda, nii individuaalselt kui ka meeskondlikult. Detroit Red Wingsi rivistuses võitis ta Stanley karika kaks korda ja 90ndatel Buffalo Sabresi värve kandes valiti ta kuus korda liiga parimaks puurivahiks. Ta oli esimene väravavaht, kes võitis põhihooaja MVP auhinna kaks korda. 1998. aastal võitis ta Tšehhi koondises ka olümpiakulla. Ühtlasi on Hašek esimene tšehh, kes kuulsuste halli valituks saab.

591 värava ja 1374 punktiga on Modano käes USA-s sündinud mängijate rekordid. Mõistagi hinnatakse teda ka USA läbiaegade parimaks mängijaks. Ta võitis Stanley karika 1999. aastal Dallas Starsi rivistuses ja olümpiahõbeda 2002. aastal.

Blake ja Forsberg on kunagised meeskonnakaaslased Colorado Avalanche'ist. Mõlemad kuulusid 2001. aastal karika võitnud meeskonda. Forsberg tuli Avalanche'i rivistuses karikavõitjaks ka 1996. aastal. Mõlemad mehed kuuluvad samuti "kolme kulla klubisse" (Stanley karikas, OM-võit, MM-tiitel).

Blake võitis Kanadaga OM-kulla 2002. aastal ja MM-i kirkaimad medalid aastatel 1994 ja 1997. Forsberg on tervelt kahekordne olümpiavõitja. Rootsiga õnnestus kuld koju tuua 12. aastase vahega - 1994 ja 2006. MM-kuldasid on "Foppal" samuti kaks - aastatest 1992 ja 1998.

Mitmetest vigastustest hoolimata kogus Forsberg oma NHL-i karjääri jooksul keskmiselt 1.25 punkti mängus. Ta oli 2003. aastal liiga edukaim skoorija ja valiti ka põhihooaja MVP-ks. Blake valiti 1998. aastal liiga parimaks kaitsjaks ja ta sai teistkordselt oma nime Stanley karika peale tänavusel aastal. Ta on Los Angeles Kingsi juures ametis abimänedžerina.

Burns valiti Kuulsuste Halli postuumselt. 2010. aastal pidi ta võitluses vähiga alla andma. Peatreenerina juhendas ta Montreal Canadiensit, Boston Bruinsit, Toronto Maple Leafsi ja New Jersey Devilsit kokku 1019. mängus. Viimase tüüris ta 2003. aastal ka karikavõitjaks. Ta on kolmel korral valitud hooaja parimaks treeneriks ning seda kõigil puhkudel oma debüüthooajal. Sellega on ta ennast kirjutanud ka jäähoki ajalukku.

Kohtunikuna Kuulsuste Halli pääsemiseks peab olema väga eriline mees ja Bill McCreary kindlasti seda ka on. Ta vilistas ligi 2000 NHL-i mängus ja mitmetes olümpiafinaalides. Tema arvel on rekordilised 44 Stanley karika finaalseeria mängu.

Ametlikult saab eelpool mainitud kuuik Kuulsuste Halli liikemeteks piduliku tseremoonia käigus, mis toimub 17. novembril.

Kommentaarid