Gretzky meenutas kuulsat vahetustehingut

Sel nädalal möödus 28 aastat NHL-i läbi aegade tähtsaimast vahetustehingust. 9. augustil, aastal 1988 andis Edmonton Oilers Wayne Gretzky Los Angeles Kingsile. Aastate jooksul palju kõneainet pakkunud tehingut meenutas sel nädalal ka selle peakangelane ise.

(scoopnest.com)
Gretzky ja Oilers olid paar kuud enne kuulsat päeva jõudnud oma neljanda Stanley karikani. Tehing šokeeris kõiki, kuigi hiljem on selgunud, et Gretzky isa andis juba vahetult pärast maikuus Boston Bruinsi vastu toimunud finaalseeriat talle teada klubi plaanidest temast loobuda. Isa Walter oli ka see, kes veenis #99 Kingsiga liituma.

"Arvan, et suurim väärarusaam oli see, et kogu asja suunas mu abikaasa Janet, kes oli tol ajal rase - saime oma esimese tütre Paulina. Usuti, et tema soovis minu Los Angelesse siirdumist ja see polnud nii," ütles Gretzky, kes tegi enda sõnul valiku kolme meeskonna vahel.

"Hr. Snider oli mu hea sõber ja Philadelphia oli asjaga seotud. Detroit Red Wings, kuna olin suur Gordie Howe'i fänn. Armastasin Gordie'it ja Red Wingsi. Ja Los Angeles Kings oli samuti teemas."

Eelistus langes Kingsile pärast Walter Gretzky soovitust.

"24 tundi varem tundsin esmalt, et lõpetan Detroit Red Wingsi mängijana," tunnistas Gretzky. "Mõtlesime Janetiga, et see on ideaalne koht, kuhu minna, sest a) tegu on suurepärase hokilinnaga ja b) kuna seal oli Gordie ja kõik sellega seonduv."

"Lõpuks oli see tegelikult minu isa, kes ütles, et on ainult üks Gordie Howe. Detroit on Detroit. Nad on kõike saavutanud. Sa peaksid minema LA-sse ja panema sealses elus märgi maha ning tegema midagi, mis on väga unikaalne ja erinev."

Gretzky klubivahetusest on tehtud ka suurepärane dokumentaalfilm.


#99 veetis LA-s kokku kaheksa ja pool hooaega. Neist edukaim oli 1992/93, mil jõuti karikafinaali, kus tuli tunnistada Montreal Canadiensi 4-1 paremust.

Gretzky on tänaseni Kingsi playoffide punktide (94) ja söödupunktide (65) rekordite omanik. Lisaks pole mitte keegi Kingsi särgis ühel hooajal temast rohkem punkte (debüüthooajal 168) ja söödupunkte kogunud (kõik viis parimat tulemust on tema nimel, neist suurimaks saagiks 122).

Kommentaarid