Hooaja eelvaade: Ottawa Senators

Ottawa Senators alustab uue hooajaga uut ajajärku. Meeskonna pikaajaline esitsenter Jason Spezza vahetati juuli alguses Dallas Starsi. Eelmisel suvel Senatorsi kapteniks kerkinud kanadalane tegi oma kõrgete standardite kohaselt kehvapoolse hooaja - 23 + 43 - ja kümneaastase sideme läbi lõikamine näis mõlema poole jaoks mõistliku käiguna. Kuigi võib arvata, et uuel hooajal võidab sellest rohkem Spezza kui Senators. Klubi ootavad ees kasvuraskused.

(foto: Getty Images)
Spezza mantlipärijana nähakse Kyle Turrist. Kunagine drafti 3. valik hakkas lõppenud hooajal viimaks oma potentsiaali kohaselt mängima ja näib, et on nüüd 25-aastaselt piisavalt küps, et võtta üle meeskonna esitsentri koht. Vaadates, kuidas Phoenix Coyotes ta kolm aastat tagasi Senatorsile David Runbladi ja 2012. aasta drafti 2. valiku (kelleks osutus väravavaht Anthony Stolarz) eest ära andis, siis võib Senatorsi juhtkond nüüd oma otsuse üle väga uhke olla. Turris tegi sel aastal ka Kanada MM-koondises suurepärase turniiri.

"Me ei oota, et Kyle Turrisest saaks uus Jason Spezza, kes kogub 80-90 punkti," on rääkinud Senatorsi peatreener Paul MacLean. "Ta arvatavasti oleks selleks küll võimeline, kuid me oota seda temalt. Ootame, et Kyle jätkaks soliidselt panustamist ning arendaks jätkuvalt oma mängu."

Kaitses ootatakse kindlasti nüüd suuremat panust Erik Karlssoni poolt. Küll tõsi mitte mängulise poole pealt, vaid meeskonna liidrina. 24-aastane rootslane on üks põhikandidaate kapteniameti ülevõtmisele. Senatorsist peaks sellega saama "tema meeskond". Eelmisel hooajal tegi ta 20 väravaga klubi kaitsjate rekordi.

Senators on hea tasakaaluga meeskond. Selgroog koosneb mitmestest kogenud mängumeestest ja peale on kasvamas ka perspektiivikaid noori. Näiteks Ottawas sündinud ja kasvanud 20-aastast Cody Cecid nähakse kaitsjana, kes võiks tulevikus sarnaselt Karlssonile kuuluda liiga eliidi sekka.

Teise tsentri roll läheb tõenäoliselt David Legwandile, kuid 21-aastasel rootslasel Mika Zibanejadil on selja taga 33-punktiline hooaeg ja on selge, et tal on potentsiaali veel enamaks.

Farmklubidest on teiste seas veel peale tulemas Curtis Lazar ja Mark Stone. Viimane on NHL-is oma esimesed mängud juba teinud ja eelmisel hooajal jäi temale kontole 19. matšiga 8 silma. Lazar on muu hulgas purustanud Kanada talimängudel Steven Stamkose väravate ja Sidney Crosby punktide rekordi.

"Curtisel on kõik võimalused, et sel hooajal meeskonda mahtuda, aga 19-aastasena ei ole kerge NHL-is mängida," on märkinud abimänedžer Pierre Dorion. "Ta on aasta jooksul näidanud suurepärast arengut ja kui ta poleks eelmisel aastal noortelaagris vigastada saanud, siis oleks ta kindlasti kauem meeskonna juures püsinud."

Senators on väga hea juhtkonnaga klubi. Aastate jooksul on kavalalt draftitud ja uuel hooajal pannakse jääle konkurentsivõimeline meeskond olgugi, et klubi palgafond on üks liiga väiksemaid - vaba ruumi on üle 14 miljoni. Samas näitab see ehk ka klubi ambitsiooni või siis õigemini selle puudumist. Uuele hooajale minnakse enamvähem sama koosseisuga, mis jäi mullu playoffidest viie punkti kaugusele. Väärib aga ka meenutamist, et Senators pääses üleeelmisel hooajal väga mugavalt playoffidesse vaatamata sellele, et Karlsson ja Spezza said kahe peale kokku põhiturniiril kirja vaid 22 matši.

Hooaja küsimus - mida suudab Bobby Ryan?

Ryan oli eelmisel suvel Senatorsi suurtehing. Tema nimel loovutati Anaheim Ducksile Jakob Silfverberg, 2011. aasta drafti 1. ringi valik Stefan Noesen ja tänavuse drafti 1. ringi valik, kelleks osutus Nick Ritchie. Ta alustas Spezza parema käena, kuid liigutati üsna kiirelt Turrise kolmikusse. Seal sai ta ka enamvähem oma mängu käima, kuid lõpetas siiski täispikkade hooaegade arvestuses karjääri halvimat tähistava 48 punktiga. Olles Ducksi eest teinud neli vähemalt 30 väravaga hooaega, pani ta sel aastal pirni põlema vaid 23 korda. Nüüd tõuseb Ryan koos Turrise ja Clarke MacArthuriga palju tähtsamasse rolli. Kuna esimese kolmiku selja tagant ei ole väga palju skoorimist loota, siis tuleb oma taset võrreldes eelmise hooajaga tõsta. Senatorsi õnneks on Ryan alustamas oma lepingu viimast hooaega. Küll ollakse juba praegu huvitatud selle pikendamisest, aga see ei olekski ilmtingimata halb, kui temaga enne oktoobrit kaubale ei saada. Seda muidugi juhul, kui klubi on valmis järgmisel suvel tema allkirja eest võitlema.

Kommentaarid