Hooaja eelvaade: New Jersey Devils

New Jersey Devilsil on selja taga väga kummaline hooaeg. Kaks aastat tagasi Stanley karikafinaalis Los Angeles Kingsile kaotanud Devilsist kogusid idakonverentsis vähem normaalajaga saadud kaotusi vaid viis meeskonda. Keskmise sisse lastud väravate arvu 1.97-ga oli väravavaht Cory Schneider üks liiga edukaimaid puurilukke. Kuid ometi jäi Devils teist aastat järjest playoffidest eemale. Uskumatul kombel kaotati kõik 12 karistusvisete seeriat, kus osaleti.

(foto: Getty Images)
Karikafinaalis ära käinud satsi on tabanud mitmed kaotused. Läinud on Zach Parise ja Ilja Kovaltšuk ning uuel hooajal tuleb jääle veel eriti harjumatu Devilsi meeskond - koosseisust puudub Martin Brodeur. Pärast legendaarse väravavahi lahkumist läheb nüüd kogu koormus Schneideri peale ja tema debüüthooaeg Devilsi särgis oli paljulubav. Tema karjääri keskmised numbrid on seni kõrgeklassilised 2.28 ja 92.1%. Siiski on tal aga hetkel veel selja taga vähem kui 150 mängu, ehk siis valimi suurus on üsna tagasihoidlik.

"Minust ei saa eales Marty Brodeuri, sest ta on unikaalne mängija," tunnistas Schneider suvel. "Kuid ta on New Jerseys loonud tipptasemel väravavahtide traditsiooni ja ma loodan sellega jätkata."

Schneideri seljatagust on toodud katma Scott Clemmensen. Kogu oma karjääri AHL-i ja NHL-i vahel pendeldanud puurilukk on 37-aastasena tagasi klubis, kes ta algselt 17 aastat tagasi liigasse draftis.

Suve suurimad muudatused on toimunud ründeliinis. Vabaagentidena on sisse toodud Calgary Flamesi mullune suurim väravakütt Mike Cammalleri ja Tšehhi vanameister Martin Havlat. Kas rahvuskaaslaterohke sats lükkab ta ree peale tagasi? Täpselt kümme hooaega tagasi oma karjääri parimad 31 väravat kirja saanud Havlat sai viimase kolme aasta jooksul, mis ta veetis San Jose Sharksis, enda nimele vaid 27 tabamust. Perioodi Sharksis ilmestasid mitmed vigastused ja on küsimärgi all see, millises konditsioonis ta on.

Kaitses on Devils hakanud vaatama tuleviku suunas. Suvel lasti minna Anton Voltšenkovil ja Mark Fayne'il. Suurem vastutus ootab 21-aastast Adam Larssonit, 22-aastast Joe Merrillit ja 23-aastast Eric Gelinast. 208 sisse lastud väravat tähendasid, et Devilsist olid kogu liiga peale kaitses paremad vaid kaheksa meeskonda. Saab olema huvitav näha, kuidas noorenenud paaridega hakkama saadakse. Näiteks eelpool mainitud kolmikust eelmisel hooajal kõige aktiivsemas rollis olnud Gelinas oli raskustes stabiilse taseme hoidmisega, mis tõttu oli tema mänguaeg väga hüplik.

Seejuures on suure tulevikulootusena nähtav Gelinas hetkel ametlikult ilma lepinguta. "Soovime, et ta jääks meiega ja loodetavasti saame enne treeninglaagrit kaubale, kuid hetkel ei saa me midagi teha. See on osa mängust," tunnistas eelmisel nädalal peamänedžer Lou Lamoriello.

Ühtlasi on Devils see salapärane meeskond, kellest rääkis mõni nädal tagasi veel üks Tšehhi saurus Tomaš Kaberle. Et pika hooaja lõpuks playoffide konkurentsis püsida, kuluks Devilsile mõni kogenum kaitsemängija kindlasti ära.

Playoffid on ka meeskonnale kindlaks sihiks. "Mulle meeldib see meeskond, mille me koostanud oleme ja usun, et oleme väga konkurentsivõimelised," rääkis hiljuti peatreener Peter DeBoer, kes alustab klubi juures neljandat hooaega.

Hooaja küsimus - kaua veel Jaromir Jagr jaksab?

Veebruaris 43ndat sünnipäeva tähistav Jagr võiks meeskonna noorematele liikmetele vabalt isa eest olla. Samas ei näita legendaarne ründaja veel erilisi vananemismärke. Eks juuksed ja habe lähevad ikka hallimaks, kuid mängulise poole pealt pole talle midagi ette heita. Eelmisel hooajal oli ta Devilsi edukaim nii söötude (43) kui ka punktide (67) osas. Suurimale väravakütile Adam Henrique'ile jäi ta alla vaid ühe tabamusega (24) ja ta oli meeskonna ülekaalukas liider ka +/- arvestuses (16). "Enne seda, kui me ta eelmisel suvel meeskonda tõime, olid mul mõned kahtlused seoses sellega, kui paljuks ta veel võimeline on. Kuid olles temaga töötanud ja nähes tema kirge hoki vastu ning töötahet, ei ole mul enam mitte mingisuguseid kahtlusi," on tõdenud DeBoer. Lõppenud hooajal 43-aastaselt mänginud Teemu Selänne andis produktiivsuselt sel aastal selgelt järele. Oma osa oli selles kindlasti vähenenud mänguajal, kuid neljakümnendates mängimine pole nalja asi. Seda enam imetlusvääriv on veel fakt, et Jagr tegi eelmisel hooajal kaasa kõik 82 põhiturniiri mängu. Erinevalt Selännest ei ole Jagril meeskonnas Corey Perry ja Ryan Getzlafi sarnaseid püsse, seega on tema raudne tervis ja vankumatu mänguvorm meeskonna edu võtmeks.

Kommentaarid