Hooaja eelvaade: Pittsburgh Penguins

On tegelikult kummaline mõelda, et Pittsburgh Penguins on oma ajaloo jooksul Stanley karika võitnud vaid kolm korda. Ometi on koguaeg olnud tegu kõrgetasemelise meeskonnaga. Vaid 80ndatel elati üle tume periood. Kuigi selle tasuks oli Mario Lemieux ja 90ndate alguses saadud kaks järjestikust karikavõitu. Uuel hooajal möödub kuus aastat klubi viimasest triumfist, mida võib ikkagi pidada lubamatult pikaks seeriaks arvestades, et Sidney Crosby näol on meeskonnas praeguse aja kõige talendikam mängija.

(foto: Kirk Irwin/Getty Images)
Viimasele karikavõidule järgnesid probleemid Crosby tervisega, kuid viimased kaks aastat on ta siiski enamvähem terve olnud. Mullu sai ta isegi teiskordselt oma karjääri jooksul kätte 80 mängu piiri. Penguins liikus endale iseloomulikult põhihooaja jooksul võimsalt, kuid kippus playoffide ajal taas võbelema. Samas tuleb põhihooajal 109 punkti kogunud meeskonda rohkelt kiita. Olgugi, et Crosby püsis tervena, mängides viimased matšid randmevigastust ignoreerides, siis tervis vedas alt hoopis teisi kutte. Kamba peale saadi kokku 523 kaotsi läinud mängu!

Seega võib eeldata, et Penguinsi rong veereb ka uuel hooajal muretult edasi. Seda vähemalt põhihooajal. Hooaja otsustavas faasis aitab äkki edu saavutada meeskonna juhtimises ette võetud värskendused.

Sarnaselt mitmetele teistele meeskondadele on Penguins rohkelt keskendumas sügavast statistikast saadavale tarkusele. Järjest enam kõneainet pakub see, kuidas üks suurimatest edu saladusest on litri valdmine. Sellele rõhub ka meeskonna uus peatreener Mike Johnston.

"Meil läheb kindlasti veidi aega, et uue süsteemiga kohaneda, kuid mõistame seda, mida treenerid meilt ootavad," tunnistas hiljuti Chris Kunitz. "Kuulen pidevalt litri valdamise kohta. Kui suudad litrit hoida, siis saad väravale teha rohkem viskeid."

Pärast hooajal 2011/12 tabeli juhtimist on Penguins väravavisete osas olnud vaid keskpärane. Mullu saadi vastaste väravale keskmiselt 29.9 viset. Sellega paikneti 16. kohal. Kuigi vahed muidugi polnud suured. Näiteks täpselt üks enam vise oleks meeskonna tõstnud esikümnesse.

Väravavisete numbri üles viimine toob endaga kaasa rohkem väravavõimalusi, mis omakorda võib tuua rohkem väravad ja nii edasi. Vaid kivipallur Jürtol võib olla raskusi selle aina enam populaarsust koguva filosoofia mõistmisel.

Mõistagi on Penguins ka oma suvised mängijapersonali muudatused viinud läbi just seda silmas pidades. Kaitsesse on sisse toodud Christian Ehrhoff, kes on tuntud mehena, kes oskab hoolikalt litriga ümber käia. Selle filosoofia puhul on oluline roll ka mängijate füüsilistel omadustel. Pisikestelt on kerge mänguvahend ära võtta, kuid turskemad vanad on juba tõsisem väljakutse. Ehrhoff kvalifitseerub kindlasti ka selle teise kategooria alla.

Lisaks mängijaoskustele peab sakslane kindlasti näitama ka liidriomadusi. Penguins lasi suvel mitmel vabaagendil minema kõndida ja nii on kaitseliin täienemas noortega. Olli Määttä, Simon Depres, Brian Dumoulin, Philip Samuelsson, Scott Harrington ja Derrick Pouliot on kõik mehed, kellel seni kogemusi alla 100. põhihooaja mängu. Seejuures pole viimased kaks isegi oma debüüti ära teinud. Algaval hooajal peaks selleks võimalus olema.

Ründeliinis on loobutud James Nealist, kuid tema vastu saadi Nashville Predatorsilt kaks korralikku rollimängijat Nick Spalingu ja Patric Hornqvisti näol. Lisaks on vabaagentide turult otsitud odavaid lahendusi nagu näiteks Steve Downie. Penguins on olnud hädas sellega, et Crosby ja Malkini kolmikute tagant ei tule väga palju väravaid, kuid suvised käigud võiksid sellele leevendust pakkuda. Lisaks saab Penguins justkui uue mehena koosseisu tagasi Pascal Dupuis, kes tegi enne jõule oma põlve puruks.

"Pärast nii paljude uute nägude liitumist, alates mängijatega ja lõpetades treeneritega, tuleb vaadata tulevikku ja mitte mõelda minevikule," tõdes hiljuti Crosby. "Minevik on minevik ja me soovime seada uusi eesmärke, et siis nende suunas liikuda."

Penguinsis algab pärast rohkeid muutusi uuel hooajal justkui uus ajajärk. Kindlasti on potentsiaali, et see saab olema ilusam, kui just selja taha jäetud lehekülg, aga NHL-is on sigaraske edu saavutada.

Hooaja küsimus - kuidas Johnston hakkama saab?

Johnston alustab 57-aastaselt oma esimese NHL-i peatreeneri tööotsaga. Varasemalt on ta bossina töötanud vaid WHL-is ja põgusalt ka Kanada koondise eesotsas. Enamuse kogemustest on ta saanud abitreenerina. Nullindate alguses töötas ta Vancouver Canucksi juures ja dekaadi teises pooles paar aastat Los Angeles Kingsis. Ta ei olnud tegelikult Penguinsi esimene valik. On selgelt dokumenteeritud, et esmalt sooviti endale sisse tuua Willie Desjardins, aga mullu Texas Starsi AHL-i võitjaks tüürinud mees ei olnud rahul lepingutingimustega, mis tema tegutsemisvabadust piirasid. Väidetavalt on Johnstonile võrreldes lõpuks Canucksi juhtohjad ülevõtnud Desjardinsiga antud teistsugused ja vabamad tingimused. Kuigi ega väljaspool klubi keegi täpselt seda ei tea. Johnstoni lähenemine oma esimesele NHL-i tööotsale on muidugi olnud muljetavaldav. Lisaks sellele, et ta on pannud lauale selge filosoofia, millisena ta oma meeskonda tahab mängimas näha, siis on ta ka roppumoodi vaeva näinud, et mängijad ülemineku perioodi võimalikult valutult üle elaksid. Ta tunnistas hiljutises intervjuus, et käis suvel personaalselt kohtumas üheksa erineva mängijaga. Teiste seas otsis ta Venemaa avarustest üles Jevgeni Malkini. Saab olema huvitav näha, kuidas kõik see algaval hooajal tulemustes kajastub.

Kommentaarid