Hooaja eelvaade: Buffalo Sabres

Kunagine tippklubi Buffalo Sabres jäi eelmisel hooajal playoffidest eemale kolmandat korda järjest. Ilusad ajad Stanley karikafinaalidest, kus Sabres on osalenud kaks korda, on nüüdseks aina kaugenev minevik. Sabres alustab uut hooaega liiga ülekaaluka autsaiderina. Paar aastat tagasi alustati ümberehitamise projekti, mis peaks tuleval suvel saama suure tõuke. Kõigi eelduste kohaselt asub Sabres jahtima drafti avavaliku õigust, et meeskonda tuua imelaps Connor McDavid.

(foto: Jen Fuller/Getty Images)
Võrreldes oma viimase playoffide aastaga 2011 on Sabres tundmatuseni muutunud. Rünnakult on läinud Thomas Vanek ja Jason Pominville ning väravasuul pole enam Ryan Millerit. Hilisematest olulistest liitujatest on loobutud ka Christian Ehrhoffi teenetest. Sabres on täielikult keskendunud tulevikule. Juba eelmisel oktoobril oldi üle 18 aasta esimene meeskond, kes pani hooaja avamänguks jääle koguni neli teismelist.

24-aastased Tyler Ennis ja Cody Hodgson olid eelmisel hooajal meeskonna kõige teravamad kriidid ning neilt oodatakse suurimat panust ka uuel aastal. Noorema generatsiooni kõrvale on toodud rünnakut elavdama Brian Gionta ja Matt Moulson, kes mängis põgusalt Buffalos ka eelmisel hooajal.

Kaitses nähakse tuleviku liidrina Tyler Myersit, kes valiti hooajal 2009/10 liiga parimaks uustulnukaks. Pärast seda on küll tema produktiivsus silmnähtavalt langenud, kuid seda võib julgelt siduda meeskonna üldise allakäigutrepil liikumisega. Läbimurde aastat võib oodata Rasmus Ristolainelilt. 19-aastane soomlane tegi eelmisel hooajal kaasa 34. kohtumises. Tõsi, see läbimurre võib ka veel edasilükkuda, kuna Sabres on jõudsalt kaitseliini täiendanud, kuid selles ei tohiks kahtlustki olla, et Ristolainenist sirgub üks tõeliselt silmapaistev kaitsemängija. Just tema lisaaja värav oli see, mis tõi tänavu Soomele juuniorite MM-kulla.

Võimalik, et Sabresi poolne otsus tuua kaitseliini sellised mehed nagu Josh Gorges ja Andrej Meszaroš on muu hulgas ka samm Ristolaineni arengu edendamiseks. Mõlemal on kirjas üle 500 NHL-i põhihooaja mängu ja kindlasti on neil rohkelt kogemusi, mida soomlasele edasi anda.

Tõenäoliselt leiab endale koha meeskonnas ka tänavuse drafti 2. valik Sam Reinhart. Novembris 19-aastaseks saav tsenter jättis endast noortelaagris hea mulje ja on vähemalt ise valmis juba tõsiselt panustama. "Ootan, et mulle antaks võimalus enda tõestamiseks," rääkis ta hiljuti oma lootustest.

Samuti ei ole ta ainus verinoor ründaja, kes keelt lipsatas endale kohta tahab saada. Läti hoki tulevikustaarile Zemgus Girgensonsile anti eelmise hooaja alguses võimalus ning ta kasutas selle ka kiirelt ära. Kohe debüütmängus Detroit Red Wingsi vastu tuli tema karjääri esimene värav. Järgmist tuli küll oodata kaks kuud, aga Girgensons näitas vähese mänguaja juures head potentsiaali ja tegi lõpuks Sabresi särgis kaasa 70 kohtumist. Hooaja lõppnumbriteks jäid 8 väravat ja 14 söödupunkti. 20-aastane venelane Mihhail Grigorenko lasti jääle 18. kohtumises. Temalt tuli vaid kaks väravat ja kokku kolm punkti, kuid juuniorite tasemel on olnud tegu tõelise loomaga.

"Hetkel on hea see, et meil on tohutul hulgal noori, talendikaid mängijaid, kelle kõrvale oleme nüüd toonud sobiva iseloomuga täiendused, kellel on liidriomadused. Kui need kaks kokku liita, siis saab tavaliselt hea segu," on oma meeskonna kohta öelnud peatreener Ted Nolan. "Saame liikuda vaid ülespoole ja on selgemast selgem, et me ei soovi teist aastat järjest viimaseks jääda."

Hooaja küsimus - kas McDavid saadakse endale?

Nolani sõnad on ambitsioonikad, kuid mida muud peaks ta treenerina ütlema? "Jah, me oleme saamatud ja soovime viimaseks jääda"? Suvised täiendused on olnud täitsa mõistlikud ja mõne kohta võib isegi öelda, et tegu on hea lükkega. Kuid Sabresi keskmine vanus saab uuel hooajal olema üsna väike ja kui kari 20-aastaseid peale lastakse, siis tõenäoliselt süüakse nad enamustes kohtumistes ära. See aga ei välista seda, et mingil perioodil võib meeskonda näidata täitsa head mängu ja üllatada endast võimsamaid. Ja muidugi tegelikult võivad Nolani sõnad ka paika pidada. Selles mõttes, et ka eelviimaseks jäädes võib endale järgmisel suvel draftist tõelise teemanti saada, kuna Jack Eicheli nimeline noorhärra on samuti üks viimaste aastate põnevamaid talente. Chris Stewart on küll rääkinud lootustest heidelda playoffide koha nimel, kuid lõpuks peaks Sabres siiski vajuma tuttavasse auku liigatabeli lõpuosas. Tema on üks koguni kaheksast mängijast, kes alustavad oma lepingu viimast aastat. See peaks kõigi jaoks mõjuma hea motivatsioonina, kuid samas võimaldab see Sabresil panna ka püsti kirbuturu. See tähendab, et isegi kui hooaeg on põhiturniiri lõpufaasis kulgemas üle ootuste hästi, siis võib Sabres üleminekute tähtajal oma šanssidele ise vee peale tõmmata.

Kommentaarid