Hooaja eelvaade: San Jose Sharks

San Jose Sharksil on selja taga ajalooline hooaeg. Küll seda aga vaid tänu valusale faktile, et just nemad olid NHL-i ajaloos alles neljandaks meeskonnaks, kes suutis playoffides 3-0 edu maha mängida. Sarnaselt üleeelmisele hooajale kukutas Sharksi konkurentsist Los Angeles Kings ja sel korral oli allajäämine eriti valus, kuna Kings läks edasi ja haaras lõpuks Stanley karika endale. Julma saatuse vingerpussina tuleb uue hooaja esimeses matšis taaskord Kingsiga vastamisi minna.

(foto: USA TODAY Sports)
Lõppenud hooaeg oli Sharksi jaoks kümnes järjestikune playoffidega aasta, kuid meeskond on varasemalt kogunud endale suurtes mängudes ebaõnnestuva satsi maine. Kaotus Kingsile andis nendele juttudele veelgi hoogu juurde. Seniseks suurimaks saavutuseks on konverentsi finaalid, kus on mängitud kolm korda. Need on aga kokku kaotatud mängudega 3-12.

Klubi peamänedžer Doug Wilson ütles pärast Kingsile allajäämist, et kavatseb ehitada noorema ja agressiivsema meeskonna, kuid vähemalt sel suvel on sinna poole liigutud vaid tibusammudega. Õigupoolest pole selle nimel üldse midagi erilist tehtud. Sellest annab aimu fakt, et suurimaks täienduseks on tuntud löömamees John Scott.

Joe Thorntonilt kapteni C ära rebimise võib mingis mõttes liigitada koosseisu värskendamise alla, kuid see pole üldsegi garanteeritud, et lõpuks 35-aastasele ründajale seda tagasi ei anta. See oli justkui mõeldud käiguna, et legend meeskonnast ära ajada, kuid Thorntonil pole nähtavasti mitte mingisuguseid kavatsusi seda teha. Eks käib pidev playoffides ebaõnnestumine ka tema au pihta ja iga nukra suvega tuleb aina enam juurde tahtmist uuesti üritada.

Wilsoni plaan meeskonda noorendada on halvatud ka selle poolest, et Sharks on üks liiga kehvema noormängijate valikuga klubi. Seetõttu olid ka 20-aastane Tomaš Hertl ja 21-aastane Matthew Nieto juba eelmisel hooajal meeskonnas aktiivses rollis. Nende selja tagant ei ole väga palju uusi talente juurde tulemas. Näib, et eelmise hooaja Sharksi ja uue hooaja Sharksi suurimaks muutuseks saab olema see, et Brent Burns nihutatakse taas kaitsesse.

Viimasel kahel hooajal on Burnsi rohkem mängitud ründajana ja üldse mitte pahade tulemustega - 99. matšiga 31 kolli ja 37 söötu - kuid pärast Dan Boyle'i teenetest loobumist on kaitses auk, mis on vaja lappida ning Burns ise on samuti kahe käega selle plaani poolt.

"Hankisime ta selleks, et ta oleks tõeline kaitsetäkk," on Wilson tunnistanud. "Ka Brent ise tahab rohkem kaitses mängida. Temasugune suure keha ja väga hea pealeviskega mängija on kaitses meeskonnale väga kasulik."

Wilson näeb Burnsist potentsiaali tõusta kaitsjana samasuguseks tegijaks nagu seda on Kingsi Drew Doughty või Montreal Canadiensi P.K. Subban. Lisaks on 2011. aasta suvel Minnesota Wildist hangitud Burns just kaitsjana varasemalt osalenud Tähtede mängul. See oli sel samal aastal, mil ta sai sinise joone mehena kirja 17 väravat.

Osalt on muidugi vaikne suvi olnud ka mõistetav. Iseenesest ei tee see piinlik allajäämine Kingsile meeskonda, kes on mitu aastat järjest playoffides mänginud, järsku katki ja teadupärast pole tark hakata midagi parandama kui see katki ei ole. Vaid Boston Bruins oli eelmisel hooajal Sharksist parem kodumeeskond. Lisaks Bruinsile oli vaid Anaheim Ducksil ja St. Louis Bluesil parem väravate suhe. Seejuures lasid vaid neli meeskonda enda selja taha vähem väravaid kui Sharks.

Hooaja küsimus - kes tõuseb esiväravavahiks?

Antti Niemi on üks liiga hinnatuimaid väravavahte. Ta on läbiaegade esimene soomlasest puurilukk, kes on võitnud Stanley karika. Tänavusest aastast on tal kodus OM-i pronksmedal. Ta on vaid 31-aastane ja tal on kindlasti veel rohkem suuri mänge ees. Ei peaks justkui kahtlust olema, et temale loodab Sharks ka uuel hooajal, kuid on olemas siiski üks "aga". Nimelt, mida enam hooaeg edasi läks seda julgemalt hakkas Sharks mullu kasutama oma varumeest Alex Stalocki. Juulis 27-aastaseks saanud jänki ka õigustas seda usaldust, tuues 18-st matšist mida ta alustas 12 võitu, keskmise sisse lastud väravate arvuga 1.87 ja tõrjete efektiivsusega 93.2%. Ühtlasi lõi ta Jevgeni Nabokovilt üle klubi rekordi, kui suutis jaanuari teises pooles oma seljataguse puhtana hoida 178 minutit ja 55 sekundit. 2005. aastal draftitud mees kerkis kiirelt ja ootamatult Niemi seni kindlana paistnud kohta ohustama. Väravavahi poleemikale valab loomulikult õli tulle ka see playoffide košmaar. Niemi tuli sealt näiteks välja numbritega 3.74 ja 88.4%, Playoffides on väravavahil ülioluline roll ja seega on kindlasti nii mõnigi tähtis nina kulisside taga suures kollapsis suuresti tema süüd näinud. Ei oleks üldsegi üllatav, kui Niemi peaks tänavu Stalockile veel rohkem mänge ära kinkima.

Kommentaarid