Hooaja eelvaade: Florida Panthers

2012. aastal oli Florida Panthers playoffides vaid ühe võidu kaugusel, et lülitada konkurentsist hilisem Stanley karikafinalist New Jersey Devils. Pärast seda on aga järgnenud kaks masendavat hooaega. Kui nende jooksul õnnestus teha vaid ühekohaline hüpe punase laterna kohalt eelviimaseks, siis võimalik, et uuel hooajal ollakse valmis jõudsamaks edenemiseks. Suve jooksul on koosseisu rohkelt täiendatud ning viimastel aastatel karastust saanud noorukid on taas aasta võrra kogenumad.

(foto: blackhawkup.com)
Ründeliini, mille eesotsas 2013. aasta parim uustulnuk Jonathan Huberdeau ja eelmise aasta drafti 2. valik Aleksander Barkov, on teiste seas toodud Dave Bolland ja Jussi Jokinen. Mõlemad küll selgelt ülemakstuna - kahepeale kokku tuleb neile hooaja eest tasuda ligi kümme miljonit dollarit - kuid samas targa käiguna, et tuua meeskonda rohkem kogemust. Tulles edukatest meeskondadest - Bolland (pikka aega Chicago Blackhawksis), Jokinen (Pittsburgh Penguins) - võiksid mõlemad ka edu järele januneda ning seega ikkagi sihtida playoffe, mitte tabeli lõpuosas vegeteerimist.

Kaitsesse on lisatud värske karikavõitja Willie Mitchell ja tänavuse drafti avavalik Aaron Ekblad. Lisaks on vaatamata pettumust valmistanud hooajale pikendatud lepingut Dmitri Kulikoviga, kes ennast varasemalt tõestanud üsnagi potentsiaalika kaitsjana. Võib arvata, et aina tähtsamat rolli hakatakse usaldama 2010. aasta drafti 3. valikule Erik Gudbransonile.

Eelmise hooaja keskel toodi meeskonna väravasuule tagasi Roberto Luongo ning paberi pealt Panthersi koosseisu vaadates peaks meeskonnal jätkuma küll piisavalt sisu, et ennast playoffide mängu kaasata. Või siis vähemalt sinna lähedale. Klubi ise sihib küll just playoffe. "Minu eesmärk on heidelda playoffide koha nimel ja seda kuni lõpuni välja," on öelnud klubi peamänedžer Dale Tallon.

Eelmisel hooajal jäi Panthers playoffidest 27 punkti kaugusele. Seega on hooaja eesmärk ambitsioonikas. Selle suunas hakkab meeskond liikuma uue peatreeneri Gerard Gallantiga. 50-aastane kanadalane napsati endale Montreal Canadiensi abitreenerite seast. Ta peaks väga hästi teadma, kuidas nooruslikku ja tempokat satsi mängima panna. Nüüd üritabki ta Canadiensi mängufilosoofia tuua Florida palmide alla.

"Montrealis kasutasime alati sõnapaari "kiire hoki". See seisneb esimesena litrini jõudmises," rääkis Galant hiljuti. "Tegu ei pea olema füüsilise mänguga, tuleb lihtsalt litter esimesena kätte saada. Soovime mängida kiiret hoki."

Oma ideede elluviimaseks on Galantil kasutada korralik materjal. Juba eespool mainitud nimede kõrval võiks veel välja tuua ka eelmise aasta edukaima skoorija Nick Bjugstadi ja hooaja keskel Blackhawksist hangitud Brandon Pirri, kes näitas oma esimeste mängudega tõelist superminekut, kui kogus 21. matšiga 14 silma.

Hooaja küsimus: kas jõutakse playoffidesse?

Võrreldes Buffalo Sabresiga on Panthers uuele aastale minnes selgelt paremas seisus. Kuid seda võis öelda ka juba eelmisel hooajal, mil kahe vahele jäi lõpuks 14 punkti. Canadiens, Boston Bruins, Tampa Bay Lightning ja Detroit Red Wings on kõik Atlandi divisjonis playoffide võidujooksus selgelt alustamas Panthersist eespool, seega tuleb roppu vaeva näha, et ennast lõpumängudele viie. Lisaks sõltuvad playoffide lootused ka paljudest teistest faktoritest nagu näiteks vigastused, individuaalne mänguvorm ja vana hea "litri õnn". Samas kehtib see tõdemus muidugi ka kõigi konkurentide kohta. Panthers näitas eelmise hooaja lõpufaasis head sisu ja muutus suuremate jaoks parajaks nuhtluseks. Seejuures oli just Red Wingsi selgelt noorema meeskonna vastu suurtes raskustes. Võimalik, et seda "nuhtluse taset" suudetakse nüüd hoida kogu aasta vältel. Viimaste aastate kehv mäng on meeskonda toonud mitmeid andekaid mängumehi, kellel on küll hetkel veel noorest vanusest tingituna probleeme stabiilse mängutaseme leidmisega, kuid seda puudujääki peaksidki kompenseerima suvel hangitud kogenud kalad. Kihlveokontorid annavad Panthersi playoffidesse jõudmisele kindlasti priske koefitsiendi ja ega tegu ei olekski väga halva panusega. Hoopis vastupidi.

Kommentaarid