Hooaja eelvaade: Tampa Bay Lightning

Kõik spordimeeskonnad ükskõik mis alal, ükskõik mis tasemel läbivad pika hooaja jooksul mitmeid raskusi. Need teevad lõpuks eesmärkide saavutamise veel magusamaks. NHL-is sai eelmisel hooajal enda suu ehk kõige magusamaks Tampa Bay Lightning. Aasta algas küsimärgiga väravasuul. Sellele järgnes paar kuud hiljem Steven Stamkose jalaluumurd ning kui kaks eelnevat küngast oli ületatud, siis teatas kapten Martin St. Louis, et soovib klubist lahkuda. Vaatamata kõigele lõi aga Lightning playoffide ukse pauguga lahti.

(foto: Kim Klement/USA TODAY Sports)
Idakonverentsi eelviimane koht vahetati välja kolmanda positsiooni vastu. Ette jäid vaid tõelised supermeeskonnad Boston Bruins ja Pittsburgh Penguins. Meeskond sai maitsta esimesi vilju, mis tõi endaga kaasa 2010. aastal peamänedžeriks määratud Steve Yzerman. Olgugi, et ka 2011. aastal mängiti playoffides ja seal jäädi Bruinsile konverentsi finaalis seitsme mänguga alla, siis Yzermani tõeliseks päranduseks võib pidada klubi filosoofia muutmist. Ta tõi endaga Detroit Red Wingsist kaasa eduplaani, mis seisneb edukas draftimises.

Lightning usaldas eelmisel hooajal koguni kümmet kollanokka. Neist seitse tegid kaasa vähemalt 40. kohtumises ja Ondrej Palat ning Tyler Johnson nomineeriti liiga parima uustulnuka auhinnale. Lightning on jõuliselt idakonverentsi tippu tagasi astunud ja plaanib sinna pikemaks ajaks jääda. Selleks on lõppenud suvel tehtud silmapaistvaid investeeringuid.

Kaitset on toodud kindlustama Anton Stralman ja Jason Garrison, rünnak on saanud rohkem kogemusi Brian Boyle'i ning Brenden Morrow näol ja mullustest playoffidest randmevigastuse tõttu eemale jäänud esiväravavaht Ben Bishop on saanud Jevgeni Nabokovi kehastuses korraliku varumehe.

"Täitsime kohad, mida pidime parandama," on öelnud abitreener Rick Bowness. "Vajasime ühte paremakäelist kaitsjat ja Stralmani saamine on meie jaoks tohutu samm edasi. Garrison mängib mõlemal äärel ja tal on tuline pealevise, mida saab kasutada arvulise ülekaalu juures. Lisasime Boyle'iga veidi suurust ning Morrow toob endaga head juhiomadused. Nabokov on väga suurte kogemustega. Kõik need liigutused võeti ette, et meeskonda paremaks muuta. Meie konverentsis on mitmed meeskonnad end täiendanud ja konkurentsis püsimiseks peame seda ka ise tegema."

Lisaks võib Lightning uueks hooajaks saada veel ka ühe lisarelva rünnakul, kui otsustatakse meeskonda kaasata eelmise aasta drafti 3. valik Jonathan Drouin. Tema kohta on Bowness öelnud: "Me kõik loodame, et ta on valmis panustama ja aitama meid järgmisele tasemele. Hooajaeelses treeninglaagris on ta kindlasti meie kõige lootustandvam nooruk, kelle puhul näeme, et ta on valmis mängima ja korralikult panustama."

Suvel silmnähtavalt oma niigi head koosseisu parandanud Lightningu puhul on isegi hakatud rääkima sellest, kuidas meeskond võib olla valmis selleks, et Bruins ja Penguins ida tipust tõugata. Oma divisjonikaaslase Bruinsiga on alati oldud hädas, kuid suvi on Bostonis olnud väga vaikne, sest klubi üritab leida võimalusi palgalimiidi sisse mahtumiseks. Penguins alustab uue peatreeneriga ja korraliku ümberkujundamise läbinud koosseisuga.

"Alles 12 kuud tagasi räägiti sellest, et meil pole mitte mingisuguseid võimalusi playoffidesse jõuda," rääkis hiljuti peatreener Jon Cooper. "Meil on endasse meeletult palju usku, kuid ei ole mõtet playoffidest rääkida, enne kui sinna on kvalifitseerutud. Meie jaoks on oluline, et me ei tee tänavu sammu tagasi, vaid jätkame edasi sammumist."

Hooaja küsimus - kas Bishop oli lihtsalt ühe hooaja liblikas?

Enne eelmist hooaega oli Bishop kaasa teinud vaid 45. põhihooaja matšis. Tema karjääri numbrid olid keskpärased ja olles käinud ära USA MM-koondises lasi ta ennast teismelisel John Gibsonil pingile mängida. Kindlasti mõjus see osalt motivatsioonina sellele hooajale, mis tegi temast ühe liiga enim hinnatud väravavahi. Kuid kas ta suudab seda taset nüüd hoida? Keskmine sisse lastud väravate arv 2.23 ja tõrjed 92.4% on tõelised tippklassi numbrid. Iseenestest peaks tal isegi olema võimalik neid tänavu parandada, kuna kamba noorte asemel on teda nüüd turvamas kogenumad mängijad, kuid seni kuni seda juhtunud ei ole võib tema tõelises tasemes kahelda küll. Lõppude lõpuks oli Jonathan Cheechoo kord liiga suurim väravakütt. Suvel on Bishop saanud 2-aastase lepingu pikenduse, mis toob talle aastas sisse ligi kuus miljonit dollarit. Aeg-ajalt kipub ikka nii minema, et vaimult nõrgad mängijad annavad pärast priske lepingu saamist koheselt kvaliteedis järele. Lightningu heaolu nimel peab lootma, et seda ei juhtu. "Ta oli eelmisel hooajal meie MVP. Me sõltusime oma väravavahist väga palju," on Cooper tema kohta öelnud. Kui nüüd MVP peaks järsku ansamblist välja vajuma, siis teeb meeskond küll oma loodetud edasi sammu asemel selge vähikäigu.

Kommentaarid