Hooaja eelvaade: Winnipeg Jets

Moodsa aja Winnipeg Jets alustab liigas neljandat hooaega. Täispikad hooajad on seni lõpetatud identse punktisaagiga. Mõlemal korral saadi kirja 84 silma, mis jätsid meeskonna playoffide võidujooksust selgelt eelmale. Eelmine hooaeg tõi endaga kaasa peatreeneri vahetuse, kui Claude Noeli asemele palgati Paul Maurice ja kuigi uus režiim algas fantastiliselt - esimesest 15-st matšist tuli 11 võitu - siis kevadel saatis meeskonda taas ebastabiilne vorm, mis on saanud omamoodi Jetsi sünonüümiks.

(foto: Getty Images)
Olles idakonverentsist ümber tõstetud karmi olustikuga läände, puuduvad Jetsil helged väljavaated. Kesk divisjonis jagatakse ruumi koos tõeliste tippude Chicago Blackhawksi ja St. Louis Bluesi ning aina arenevate meeskondade Colorado Avalanche'i, Minnesota Wildi ja Dallas Starsiga.

Kuigi ei saa öelda, et Jetsil pole talenti - Evander Kane, Dustin Byfuglien, Blake Wheeler, Andrew Ladd, Bryan Little, Tobias Enström on kõik väga head mängijad, kes leiaksid endale vabalt koha ükskõik, millises teises meeskonnas. Nende kõrvale on lisada veel mitmeid teisi soliidseid panustajaid ja ka tõusvaid tähti nagu näiteks Jacob Trouba ja Mark Scheifele.

Jetsi ebaõnnestumise põhjuseks võib tuua nõrga väravavahi. 29-st viimase kolme hooaja jooksul vähemalt 100 mängu pidanud puurivahist on Jetsi Ondrej Pavelec tõrjeprotsendi poolest kõige kehvem mees. Oma osa tuhka võib kindlasti kogu meeskonna kaitsemängule peale raputada, kuid on selge, et 90.4% on tšehhi poolt nõrk. Pidades silmas just seda, et ta on olnud klubi vankumatu esinumber. Et Jets suudaks ennast tõsta playoffide meeskonnaks, peab Pavelec hakkama näitama esikindale kohaseid esitusi.

27-aastasena alustab ta NHL-is oma kuuendat hooaega, ehk siis oleks justkui käes viimane aeg oma potentsiaali näitamiseks. Eriti veel, kuna Jets on loobunud Al Montoya teenetest ja edutanud Paveleci varumeheks 24-aastase Michael Hutchinsoni, kellel on kirjas vaid kolm NHL-i mängu.

On huvitav ja mingis mõttes kummaline, et Jets ei asunud suvel jahtima turul ringelnud James Reimerit. Tegu olnuks mõlema poole jaoks kasuliku käiguga. Seejuures oli Jets üldse oma tehingutega väga tagasihoidlik, täiendades esindusmeeskonda vaid kahe mängijaga. Mathieu Perreault toodi asendama Olli Jokineni ning koht leiti ka TJ Galiardile. Võimalik, et see vihjab noorenduskuurile. Sellest on rääkinud ka klubi peamänedžer Kevin Cheveldayoff, kes ütles juuli alguses: "Üks kindel asi, mida ei saa tähelepanuta jätta on oma noorte arengu jälgimine. Kui veab, siis pead nende tõttu hooajaeelses treeninglaagris tegema karme otsuseid."

Jetsi AHL-i meeskond St. John's IceCaps murdis ennast lõppenud hooajal Calderi karika finaalseeriasse, seega on klubil järelkasvuga nähtavasti tõesti väga kenad lood.

Meeskonna kapten Ladd, kes on kahekordne Stanley karikavõitja (2006 Carolina Hurricanes, 2010 Chicago Blackhawks), tunnistas hiljuti, et ootab põnevusega, mida suudab Maurice meeskonnast välja pigistada nüüd, kus ta on juba alates treeninglaagrist tüüri juures, kuid on kaheldav, kas see saab olema palju parem kui eelnevad aastad.

Hooaja küsimus - kas tegu on läänekonverentsi Sabresiga?

Jetsil on potentsiaali, aga potentsiaal ei võida Stanley karikaid, ega vii ka playoffidesse. Klubipoolne vaikne suvi on selge ohumärk. Justkui ollakse meeskonnaga rahul ja täiendamiseks ei nähta põhjust. Mingil määral võib see isegi olla õige, kuna Jetsil jäi mullu playoffidest puudu vaid seitse punkti, kuid samas võiks selle vahe vähendamiseks võtta ette tõsisemaid samme. Konkurendid on seda suve jooksul igatahes tublisti teinud. Seega võib arvata, et vaatamata lootusrikkale seisule jääb Jets lihtsalt ühe koha peal tammuma. Võimalik, et sellega tehakse isegi vähikäik. Kuid äkki seda klubi juhid soovivadki? Minna kvaliteetsesse drafti kalastama selle asemel, et veeta veel üks hooaeg obskuurses seisus, konverentsi keskel. Tänu konverentsi tugevusele ei ole läänes selget peksupoissi - kui Oilers vähekenegi üritab kaitses pingutada - ja võimalik, et Jets asub seda kohta täitma.

Kommentaarid