Hooaja eelvaade: Chicago Blackhawks

1998. aasta oli viimane kord, kui ühel meeskonnal õnnestus Stanley karikavõitu kaitsta. Detroit Red Wings purustas siis Washington Capitalsi mängudega 4-0. Sama skooriga võeti oma karikavõit ka aasta varem. Siis oli peksu osaliseks Philadelphia Flyers. Kaks aastat järjest ei ole lihtne hokimaailma valitseda, seda veel eriti moodsal ajal, mil konkurents näib iga aastaga kasvavat. Seega ei saa Chicago Blackhawksi mullust hooaega väga suureks ebaõnnestumiseks pidada.

(foto: Bill Smith/Getty Images)
See aga ei tähenda, et Blackhawks ei oleks suve saabudes olnud tohutult pettunud. Läänekonverentsi finaalseerias jäädi Los Angeles Kingsile 7. mängus alla oma koduhallis, mis on meeskonda viimastel hooaegadel väga hästi hoidnud. Viimase viie hooaja jooksul pole Blackhawks kodumängude arvestuses TOP 4 sekka kuulunud vaid korra. See oli 2010. aasta karikavõidu pohmeluse järgne hooaeg.

Blackhawksi viimaste hooaegade playoffide tulemused on väga huvitavad. Meeskonnal on kirjas kaks karikafinaali ja need mõlemad on võidetud, kaks konverentsi finaalseeriat, kuid samas ka kaks esimese ringiga lahkumist. Võimsaks ehitatud meeskond on olnud dünastia staatusele lähedal, kuid pole päriselt suutnud siiski surematuks saada. Samas peaks see praegust kooslust ka motiveerituna hoidma.

"Vaatasin karikafinaali, kuid mitte palju," tunnistas suvel meeskonna kapten Jonathan Toews. "Enim vaatasin Kingsi võidujärgset tähistamist. See andis meile mõista kui lähedal me järjekordsele võidule olime. Mitte, et meie jaoks oleks finaalseerias võit olnud vaid vormistamise küsimus - nii need asjad ei käi - aga me olime vaid ühe värava kaugusel sellest, et saada veel üks võimalus."

Väravate kirja saamine ei olnud Blackhawksi jaoks põhiturniiril mitte mingisuguseks probleemiks - 267 tabamust andsid meeskonnale selles arvestuses esikoha - kuid playoffides satuti siiski veidi raskustesse. Keskmine väravate arv 3.05 ei ole iseenesest häbiväärne number, kuid 3.38-ga oli Kings lihtsalt tsipakese võrra parem ja võib öelda, et see väike erinevus viis ka lõpuks karika Californiasse.

Uuel hooajal peaks aga Blackhawksil olema väga hea võimalus tuua "püha lehm" uuesti Tuulisesse linna. Klubi on suvel leidnud lahenduse meeskonda ehk enim vaevanud probleemile. Toewsi selja taga puudus korralikust mängujuhist tsenter, kuid Brad Richardi näol peaks see nüüd olemas olema.

New York Rangersi poolt vabaks lastud veteranile makstakse aasta eest ka vaid kaks miljonit dollarit. Järgmiseks suveks võib tegu olla ühe tänavuse suve parima lükkega. Eriti kui Patrick Kane'iga sulandumine liialt palju aega ei võta. Treeninglaagris on igatahes mõlemad seisu rohkelt kiitnud.

"Richards loob olukordi, mida ei oska isegi oodata, ehk siis tegu on tõelise ründetalendiga," on Kane märkinud. "Tal on suurepärane mängijaintelligents ja olen elevil, et saan mängida mitte vaid koos temaga, kuid ka koos Saaderiga (Brandon Saad)."

Samas on Richards endaga Chicagosse toonud probleemi, mille tõttu Rangers just temast loobus. Tema leping ei ole enam ulmeliselt suur, kuid see lükkas siiski Blackhawksi üle palgalimiidi. See tähendab, et klubi peab veel enne hooaja algust vahetustehingutega koosseisu vormima. Räägitakse, et valmistutakse loobuma ühest kaitsjast ja selleks meheks võiks olla Johnny Oduya või Nick Leddy.

"Peame oktoobris valmis olema. See on eemärk. Palju asju võib selle ajaga muutuda, seega tuleb püsida kannatlik. Olen koguaeg kinnitanud, et meil on teatud ideed, mida üritame ellu viia," rääkis hiljuti olukorra kohta peamänedžer Stan Bowman.

Suurem proovikivi ootab Bowmani ees aasta pärast. Siis hakkavad kehtima Toewsi ja Kane'i megalepingud, mis korraliku osa palgafondist enda alla neelavad, ning tipus püsimine nõuab meeskonna ehitamisel hoolsat lähenemist.

Hooaja küsimus - milline Corey Crawford välja ilmub?

Crawfordi senine NHL-i karjäär on olnud nagu ameerika mäed. Superhooajale on järgnenud selge langus.


Mulluse põhihooaja numbrite kallal ei ole põhjust kitkumiseks, aga playoffides tabas neid liialt suur eskaleerumine. Eelmise aasta septembris sõlmis Crawford klubiga 6-aastase lepingu, mis toob talle sisse 36 miljonit dollarit. Tegu on pika ja kuluka investeeringuga. 29-aastasena võiks Crawford nüüd justkui olla oma parimates mängija-aastates. Kindlasti ei saa enam ebakindlaid esitusi ajada nooruse ja kogenematuse kaela. See aastatagune lepingu sõlmimine oli pärast suurepärast hooaega klubipoolne usaldusavaldus. Et meeskond oleks jätkuvalt edukas, ei tohi Crawford nüüd seda usaldust kuritarvitada. Uskudes varasemaid numbreid, siis muidugi peaks teda ees ootama uus tõusuaasta. Aga siis võiks see kätte saadav "tipptase" tema puhul ka järgnevatel aastatel püsida.

Kommentaarid