Hooaja eelvaade: Philadelphia Flyers

Kui sellise ajalooga klubi nagu Philadelphia Flyers jääb playoffidest eemale, siis on tegu korraliku tagasilöögiga. Täpselt nii juhtus üleeelmisel hooajal, kuid kõigi asjaosaliste õnneks oli tegu vaid ajutise langusega. Või õigemini öeldes peaaegu kõigi jaoks. Peatreener Peter Laviolette elas suve üle, kuid tal lasti uuel hooajal juhendada vaid kolmes kohtumises. Algselt ei suutnud paati kuidagi moodi tasakaalustada ka Craig Berube, kuid lõpuks pääseti siiski üsna muretult playoffidesse ja seal pakuti avaringis New York Rangersile tõeliselt tuline seeria.

(foto: Jamie Sabau/Getty Images)
Hiljem karikafinaali jõudnud Rangers sai otsustavas 7. matšis Flyersist jagu vaid 2-1. Kohutavalt alanud hooaeg võinuks saada veel ilusama punkti arvestades, et Rangers läks konverentsi poolfinaalis kokku Pittsburgh Penguinsiga, kelle vastu oli Flyers viiest põhihooaja matšist võitnud neli. Igatahes on eelmise aasta masendus kiirelt unustatud, kuigi tänavunegi suvi tõi endaga mitmeid murepilvi.

Uus hooaeg on juba uksele koputamas, kuid meeskonna esikaitsja Kimmo Timoneni saatus on endiselt küsimärgi all. On vaid kindel see, et pärast tõsist traumat on soomlane jääle naasmisest väga kaugel. "Tegu on suure tagasilöögiga," on tunnistanud peamänedžer Ron Hextall. "Teisiti ei saaks seda kirjeldada, kuid me üritame sellega kohaneda ja teha kõik mis võimalik, et meeskonda paremaks muuta. Kahtlemata ei saa me öelda, et me ei ole ole teinud sammu tagasi, kui oleme ilma Kimmost, tema rahulikust ja tasakaalukast mängustiilist, kogemustest ning austusest, mida tema suhtes riietusruumis tuntakse."

Hädalahendusena on kaitseliini toodud tugevdama Michael Del Zotto, kellel on selja taga pettumust valmistanud hooaeg, ning juba varasemalt hangiti Nick Schultz, kuid mõlemad on selgelt kaugel sellest kvaliteedist, mis Timonen meeskonnale annaks. Edasist kaitse tugevdamist takistab kitsas rahaline seis.

Enne täienduste otsimist tuleb Flyersil oma palgakoormust vähendada. Hetkel ollakse palgalimiidist üle ligi viie miljoni dollari võrra. Selle sisse mahtumisele aitab kaasa see kui peapõrutusega seotud probleemide tõttu praktiliselt juba karjääri lõpetanud Chris Pronger pannakse taas vigastatud mängijate reservlist ja sama taktikat võidakse kasutada ka Timoneni puhul, kuid väga palju paindlikust see siiski juurde ei anna. Seda kummalisem oli klubi suvine otsus tuua meeskonda R.J. Umberger. Tema leping on küll kaks aastat lühem, kui tema eest Columbus Blue Jacketsile loovutatud Scott Hartnellil, kuid selle tehingu vilju saabki maista alles paari aasta pärast.

Lisaks vaevab Flyersit Vincent Lecavalier leping. Ta võtab palgaruumist enda alla 4.5 miljonit, kuid on tõenäoline, et alustab hooaega neljanda kolmiku tsentrina. Endistest superstaarist on üritatud suvel lahti saada, kuid loomulikult ei taha keegi nii kallist rollimängijat endale võtta.

Kuna mängijateturult on täiendusi raske loota, siis peab Flyers vaatama oma noortesüsteemi suunas. Mullustes playoffides üllatas hea mänguga ründaja Jason Akeson ja see võib julgustada klubi usaldama ka oma nooremaid kaitsjaid. Nõudmised nendele on aga suured. "Nad peavad tulema ja jätma endast tohutu mulje. Minu arvamus on, et kui noormängija ei tee su meeskonda paremaks, siis on talle endale parem mängida rohkem minuteid kusagil mujal. Nad peavad tulema ja tõestama meile, et suudavad Philadelphia Flyersist teha parema hokiklubi," on Hextalli karm, kuid õiglane hinnang.

Hooaja küsimus - kas Claude Giroux supervorm jätkub?

Flyersi kapten Giroux tegi sarnaselt meeskonna üldisele käekäigule mullu kohutava hooaja alguse. Ta kogus oktoobris vaid kuus silma ja sai oma esimese värava kirja alles 16. mängus. Ometi oli tal hooaja lõpuks koos 86 silma (28 + 58). Eriti "hulluks" läks 26-aastane ründaja siis, kui ta jäeti Kanada olümpiakoondisest välja. Alates sellest hetkest (7. jaanuar) kogus ta 40. matšiga 48 silma. Hiljuti toimunud liiga traditsioonilisel hooajaeelsel meediapäeval korraldas ESPN üritust väisanud tähtmängijate hulgas küsitluse - kes oleksid need kolm mängijat, kes võiksid ühe eduka meeskonna alustaladeks olla? Sidney Crosby oli mõistagi kõige populaarsem valik, kuid vaid üks mängija asetas enda esikohale. Selleks oli just Giroux. Suvel Kanada võimuesindajatega väikesesse pahandusse sattunud mehel on ülim usk oma võimetesse ja see võib viia selleni, et peagi näeme ehk taas uut saja punkti meest. Giroux oli sellele juba lähedal kaks hooaega tagasi, mil ta kogus 93 punkti ja seda vaid 77. kohtumisega. Kui nüüd mulluse hooaja lõpu minek uude aastasse kaasa tuua, siis on vägagi reaalne saada see maagiline piir kätte.

Kommentaarid