Hooaja eelvaade: Nashville Predators

Olles kaks aastat järjest läänekonverentsi poolfinaalis mänginud pole Nashville Predators nüüd kaks aastat üldse playoffidesse jõudnud. Kindlasti on see üks põhjustest, miks ei jätka meeskonna peatreenerina enam Barry Trotz, kes oli seni 1999. aastal liigaga liitunud klubi ainus peatreener. Tema mantlipärijaks on määratud Peter Laviolette, kes on viimase kuue hooaja jooksul teiste klubide poolt kaks korda vallandatud. Ometi on tema näol mehega, kes tüüris Carolina Hurricanesi 2006. aastal Stanley karikavõitjaks ja sinnapoole soovib liikuda ka Predators.

(foto: Getty Images)
Algaval hooajal on loomulikult Predatorsi karikavõidu võimalused väga väikesed. Võib isegi öelda, et pigem on reaalsem see, et Arizona Coyotesi väravavaht Mike Smith teeb veel ühe "pükste värava". Samas oleks rumal Predators juba enne hooaja algust kõrvale lükata.

Pekka Rinne näol on meeskonnal tõeline eliitklassi väravavaht. Tema ees mängivad liiga üks parimaid kaitsemehi Shea Weber ja kindlasti üks tuleviku parimaid Seth Jones. Nende kõrvale on panna veel mitmed teised soliidsed panustajad nagu näiteks Roman Josi ja Anton Voltšenkov. See on väga korralik vundament, millele head meeskonda ehitada.

Trotzi juhendamisel oli suureks probleemiks see, et rünnak ei suutnud kvaliteetset kaitset toetada. Sellele on nüüd hakatud lahendust otsima. Suvel on vabaagentidena ründeliini toodud juurde kolm tsentrit Mike Ribeiro, Olli Jokinen ja Derek Roy. Lisaks hangiti vahetustehinguga James Neal.

"Saab olema põnev ja huvitav," on uue ajastu kohta öelnud peamänedžer David Poile. "On kindel see, et pärast mitmeid muudatusi ei saa meie mäng olema enam sama. Eriti rünnakul, kuna sisse tulnud treenerite personal on teistsuguse filosoofiaga."

Predators jäi eelmisel hooajal playoffide ukse taha päris viimasel hetkel. Hooaeg lõpetati väga hea vormiga, kui viimasest 12-st matšist korjati 20 punkti, kuid Dallas Stars jäi siiski kolme punkti kaugusele. "Meie ainus eesmärk on playoffidesse jõuda," on Poile öelnud uue hooaja kohta. "Meie konverentsis on uskumatu konkurents ja see ei saa olema kerge, kuid see on meie ainus eesmärk."

Heitlus Predatorsi divisjonis tõotab tulla tuline ja halastamatu. Enne hooaega võib öelda, et Kesk divisjonist soovivad kõik peale Winnipeg Jetsi playoffidesse saada ning seejuures pole isegi Jetsi ambitsiooni puudumine veel kindel. Lisaks tuleb arvestada Vaikse ookeani divisjoniga, kus soovivad samuti enamus meeskondi end playoffides näha. Põhimõtteliselt lõid eelmisel hooajal läänest playoffide võidujooksus kaasa 12 meeskonda. Seda vaatasid kõrvalt vaid Edmonton Oilers ja Calgary Flames. Ometi saavad aga oma hooaega pikendada vaid kaheksa satsi.

Eelmisel hooajal ei jäänud Predatorsil väga palju puudu ja seda olukorras, kus Rinna tegi puusavigastuse tõttu kaasa vaid 24. kohtumises. Predatorsi näol on tegu kindlasti tõusva jõuga ja võimalik, et varsti ei tuntagi enam Nashville'i kui kantrimuusika pealinna, vaid tuleb hoopis aina rohkem teemaks see kuivõrd hea hokimeeskond sealt pärit on.

Hooaja küsimus - kui kiirelt kohanetakse uue mängustiiliga?

Nashville Predators on omamoodi Barry Trotzi elutöö. Ta määrati meeskonna peatreeneriks juba kaks aastat enne seda, kui NHL-is oma esimest hooaega alustati. Ta tegeles sel ajal aktiivselt mängijate skautimisega ning aitas muu hulgas isegi disainida Predatorsi koduhalli meeskonnaruume. Ta oli siis vaid 35-aastane. Põhimõtteliselt kogu töö, mis Predators oma senise ajaloo vältel on teinud - alustades draftimise ja meeskonna ehitamisega - on käinud Trotzi visiooni järgi. Tema mänguplaanis pidid ründajad olema rangelt kahesuunalised, harrastati litrivaldamisel põhinevat mängu, kus põhieesmärgiks oli kaitse lukus hoida. Kui välja arvata suvised muudatused, siis on kogu praegune sats sellele filosoofiale ülesehitatud. Võib isegi öelda, et kogu Predatorsi organisatsioon koos noormängijatega! Nüüd on sisse tulnud Laviolette, kes on tuntud treenerina, kellele meeldib agressiivne ja ründav mäng koos vastaste takistamisega juba nende enda kaitsetsoonis. See on väga drastiline muutus. Paljudel mängijatel tuleb kindlasti taas ära õppida oma mängu abc. Samas nagu ütles hiljuti Hurricanesi peatreener Bill Peters: "Tegu on lihtsa mänguga, mida mängivad lihtsad inimesed." Usun, et Predatorsi poolelt leiab ka palju neid mängijaid, kellele ei tekita uue süsteemiga kohanemine mitte mingisuguseid probleeme.

Kommentaarid