Hooaja eelvaade: Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes oli eelmisel hooajal üks nendest meeskondadest, kes ei saanud kuidagi moodi ühe kindla väravavahiga mängida. Matšid jagati ära kolme mehe vahel ja loomulikult head nahka sellest ei tulnud. 2006. aastal oma senise ajaloo ainsa Stanley karika võitnud klubi kogus 83 silma ja jäi playoffidest täpselt kümne punkti kaugusele. Viimane koha napsas endale divisjonikaaslane Columbus Blue Jackets. Ka uus hooaeg ei tõota Hurricanesi jaoks midagi head, kuna omavoliliselt ühest divisjonist teise hüpata ei saa.

(foto: Getty Images)
Hurricanes on Metro(poliit) divisjonis lisaks Blue Jacketsile koos Pittsburgh Penguinsi, Washington Capitalsi, Philadelphia Flyersi, New Jersey Devilsi ja mõlema New Yorgi klubiga. Tegu on karmi konkurentsiga, kus iga meeskonna jaoks on playoffidesse mitte jõudmine katastroof. Hurricanesil oleks aga just tänavu vaja kindlasti oma hooaega pikendada. Lisaks sellele, et viimaste aegade ebaõnnestumine - pärast karikavõitu on playoffides mängitud vaid korra - on klubi fännid pahaseks ajanud, alustab meeskonna liider ja kapten Eric Staal oma lepingu eelviimast aastat. Oktoobri lõpus 30ndat sünnipäeva tähistav ründaja on juba osa oma parimatest aastatest Carolinas ära raisanud ja ebatõenäoline, et pärast järjekordset varajast golfiväljakutele siirdumist ta klubiga uue lepingu teeb.

Staalist ilma jäämine oleks Hurricanesi jaoks suur pauk, kuna meeskond pole olnud tõeline liiga punane latern. Iga aasta on üritatud hooaega pikendada ja seetõttu pole klubi endale saanud kõrgeid draftivalikuid. Viimaste aastate kõrgeim on 5. valikuõigus, mis läks aasta tagasi Elias Lindholmi peale. Rootslasest ründajal lasti kiirelt ka jalad suures lombis märjaks teha ning tal on selja taga üsna edukas debüüthooaeg. 58. kohtumisega kogus ta 21 silma, millest 9 olid väravad. Seejuures tõusis ta oma karjääri neljandas matšis läbiaegade noorimaks rootslaseks, kes NHL-is on võrku sahistanud. Capitalsi Braden Holtby korjas enda selja tagant välja, kui Lindholm oli vaid 18 aastat ja 324 päeva vana. Võib arvata, et uuel hooajal teenib ta oma keskmisele mänguajale, mis oli 14:31, portsu juurde. See peaks Hurricanesi rünnakut kõvasti aitama. Staali, Aleksandr Sjomini ja Jeff Skinneri näol on Hurricanesil olemas korralik esikolmik, kuid meeskonda on vaevanud üldine kvaliteedi puudus. Seda just rünnakul.

Ründajate selja taga on Hurricanesil Justin Faulki näol üks liiga perspektiivikamaid kaitsjaid. 22-aastane ameeriklane tegi väga hea hooaja ning võimalik, et seda seetõttu, et talle leiti ideaalne paariline. Enne hooaja algust toodi tema kõrvale Buffalo Sabresist Andrej Sekera ning temagi tegi karjääri parima aasta. Hooaja keskel toodi Toronto Maple Leafsist John-Michael Liles, kes oma tippaegadel on olnud ligi 50 punkti mees. Seejuures anti tema eest Leafsile vastu üks noormängija ja Tim Gleason, kuid viimane tõmbab uuel hooajal taas Hurricanesi särgi selga. Mees, kellel on Vancouveri mängudelt kodus sahtlis OM-hõbemedal, pidi Torontost lahkuma, kuna tema leping osteti välja. Seega võiks tal justkui algaval hooajal olla suur tahe enesetõestamiseks. Viskame veel potti karjääri jooksul ligi 700 mängu pidanud Ron Hainsey ja veel teise tõusva kaitseguru Ryan Murphy ning meil on olemas korralik kaitseliin, millele toetuda. Kvaliteedi poolest küll veidi kaugel sellest, mis konverentsi tipud väljakule saadavad, aga kui Hurricanes suudab ennast piisavalt konkurentsivõimelisena hoida, siis ehk õnnestub üleminekute tähtaja paiku seljatagust veel veidikene kindlustada.

Väravasuul peaks tänavu olema lihtsam. Justin Peters, kes tegi mullu kaasa 21. kohtumises, on nüüdseks vabaagendina siirdunud Capitalsi. Meeskonna virtuaalne esinumber peaks olema Cam Ward (varumehele ometi ei makstaks ligi seitse miljonit dollarit aastas), kuid Anton Hudobinil on selja taga väga ilus hooaeg. 28-aastane venelane tõi 34. stardiga 19 võitu numbritega 2.3, 92.6%. Kui Wardi tervis jätkuvalt jupsib (ta on viimasel kahel hooajal mänginud vaid 47. kohtumises), siis võib Hurricanesil tõesti peagi olla seitsme miljoniline varuväravavaht.

Meeskonna uus peatreener Bill Peters läheb hooajale vastu lihtsate, kuid innustavate sõnadega: "Kui me mängime hästi, siis oleme ka hea meeskond. Peame kogu hooaja tugevalt mängima. Me ei teinud seda eelmisel hooajal ja seetõttu jäime ka playoffidest välja. Loodetavasti tänavu nii ei lähe,"

Hooaja küsimus - kas Ward suudab tervena püsida?

Eelpool välja toodud variant, et Hudobin võib endale saada suurema rolli võib vabalt paika pidada, eriti kuna Hurricanes alustab koos Petersiga puhta lehe pealt, aga Ward on klubisiseselt väga kõrgelt hinnatud. Ega muidu poleks talle antud lepingut, mille järgi on ta hetkel liiga enimtasustatud väravavahtide rivis 7. kohal. "Ma usun, et ta suudab endiselt olla selles liigas eliidi sekka kuuluv väravavaht," on öelnud uus peamänedžer Ron Francis. "Cam teab hästi, mida tal on vaja teha, et sellele tasemele tagasi jõuda. Tal oli suvel kaks valikud - kas puhata või näha varasemast kaks korda rohkem vaeva, et teha edukam hooaeg. Ma olen kuulnud, et ta valis viimase variandi." Wardist sai 2006. aastal esimene väravavaht pärast Patrick Roy'd, kes oma debüüthooajal klubi karikavõiduni tüüris. Hiljem pole ta suutnud sama taset hoida, kuid 30-aastasena peaks veel olema võimalus endise hiilguse taastamiseks. "Mult küsiti sel suvel alkoholi ostes endiselt ID-kaarti," naljatles Ward ise ühes hiljutises intervjuus. Üleeelmise hooaja Blue Jackets on väga hea näide, kuidas keskpärase koosseisuga sats võib "kuuma väravavahiga" teha suuri tegusid. Toona jäid Sergei Bobrovski & Co küll napilt playoffidest eemale, kuid ehk läheb Wardil ja Hurricanesil tänavu paremini. Selleks peab aga Ward endast tervena hoidma.

Kommentaarid