2017 vabaagentide klassi kümme vingemat venda

Alates pühapäevast on kõigil klubidel võimalus hakata pidama läbirääkimisi piiranguteta vabaagentidega. Nädalavahetusel jäi tänavune vabaagentide klass T.J. Oshie näol ilma ühest väga heast ründajast ning kaitsjate hulgast võis maha kriipsutada Kris Russelli, kes tegi Edmonton Oilersiga neljaaastase ja 16-miljonilise lepingu, ent sellele vaatamata on saadaval veel mitu vinget venda.


(foto: Getty Images)
Jaromir Jagr

Jagr on mitu hooaega järjest teinud aastaseid lepinguid, aga sel suvel on suureks erinevuseks see, et kui varem on ta uue lepingu juba mitu kuud ette ära saanud, siis seekord mitte. Üheks selle põhjuseks võib kindlasti pidada liiga laienemise drafti. Olnuks Jagril järgmiseks hooajaks leping olemas, siis pidanuks Florida Panthers teda kindlasti ühe mängijana Las Vegase meeskonna eest kaitsma.

Üheks lepingu puudumise põhjuseks võib olla ka taseme langus. 45-aastasena tegi Jagr lõppenud hooajal 20-punktilise kukkumise 66 pealt 46 juurde ja seda vaatamata tõsiasjale, et ta tegi kaasa kõik 82 põhiturniiri mängu..

Ei ole välistatud, et Jagr Floridas jätkab, kuna tema näol on tegu väga hea mentoriga noorele meeskonnale ja pole ka kuulda olnud, et temast enam huvitatud ei olda. Samas saavad aga nüüd kõik temaga rääkida ja lauale võivad tulla paremad pakkumised. Võimalikku uut koduklubi peaks otsima idarannikult. Tänaseks üle 1700 mängu kirja saanud mehel on selja taga väga pikk karjäär, aga läänes on ta veetnud vaid mõned kuud, kui ta 2013. aastal kandis Dallas Starsi särki.

Aleksandr Radulov

Mitu aastat kodumaal veetnud venelane tegi üldjoones eduka comebacki NHL-i. Hooaja saagiks jäi 54 punkti, mis tulid ära 72 mänguga. Produktiivsusele andis suure põntsu pikk mõõnaperiood, mis järgnes pärast peatreenerivahetust. Kui see kõrvale jätta, siis sobis ta Montreal Canadiensile päris hästi.

Peagi 31-aastaseks saava ründaja jätkamine Montrealis on aga suure küsimärgi all. Tema esindajad ja Canadiensi peamänedžer Marc Bergevin on pikalt vedanud vägikaigast seoses tulevase palgaga. Viimase info kohaselt nõudvat Radulov koguni seitset miljonit hooaja peale ja seda kuueks aastaks. See teeks temast liiga palgaedetabelis TOP 30 mehe.

Canadiens ei ole kindlasti valmis sedavõrd suurt investeeringut tegema ja on raske uskuda, et üldse mõni NHL-i klubi sellega nõus on. Möödunud hooajal teenis Radulov 5.75 miljonit. Nõutav palganumber võib kahaneda, kui välja käia tõenoolest pikk leping, ent kuna tegu on juba 30+ vanuses mängumehega, siis puudub klubil selleks huvi. Bergevin peab hakkama muretsema ka selle pärast, mis saab Carey Price'ist. Tal on leping veel vaid üheks hooajaks ja temast on saamas piiranguteta vabaagent.

Kevin Shattenkirk

Radulovi palganõudmised on vinged, aga võib arvata, et lõpuks kujuneb Shattenkirkist mees, kes saab kõige suurema lepingu. 28-aastasel ameeriklasel lõppeb kontraht, mis tõi talle aasta peale 4.25 miljonit. Kaitsjad on alati vabaagentidena nõutud kaup ja see toob tihti ülemaksmise. Heaks näiteks Shattenkirki selle hooaja meeskonnakaaslased Washington Capitalsis Brooks Orpik ja Matt Niskanen, kes said mõlemad kolm suve tagasi üle viiemiljonilised lepingud, olgugi et tegu on kaugel tippklassi meestest. Iroonilisel kombel on nüüd Capitalsil just teiste kaitsjate tõttu praktiliselt võimatu ära siduda Shattenkirki, kes selgelt talendikam mees.

Hooaega St. Louis Bluesis alustanud jänki tegi tänavu 56 punktiga uue karjääri rekordi ja kosilastest tal puudu ei tule. Kindlasti üritab ikkagi ka Capitals mingisugust diili teha, aga tõenäoliselt ta siiski pealinnas ei jätka. Küll võib ta aga jätkata Metro divisjonis. New York Rangers on Dan Girardi lepingu välja ostmisega saanud endale portsu vaba palgaruumi ning seda võib veelgi juurde tekkida, kui teine kaitsja Kevin Klein otsustab oma NHL-i karjääri lõpetada. Huvitava käiguna sihtivat ta Euroopasse siirdumist.

Rangers on end pärast väikest mõõna karikanõudlejate sekka tagasi mänginud ja seega võiks olla tegu klubiga, mis ka Shattenkirki ambitsioonidele vastab. Kuna vanus pole veel päris kriitilise piiri peal, siis võiksid vaateväljas olla ka nõrgemad, aga suure tuleviku ja tühja palgalehega meeskonnad nagu näiteks New Jersey Devils, kes endale äsja drafti avavaliku saanud ja kes võib kena kauba vastu saada Ilja Kovaltšuki mängijaõiguste maha ärimisega.

Martin Hanzal

Pikalt Arizona Coyotesis olnud, aga tänavuse hooaja Minnesotas lõpetanud Hanzal pole vast eriti uhke nime, aga ta on mitmekülgne mängumees, kes paljudele sobiks. Samuti võiks ta olla üsna soodne variant, arvestades et on 30 aastat vana ja seisus, kus karikas võitmata. Lõppeva lepinguga võttis ta palgafondist ära 3.1 miljonit ja must-valge statistika ning klaasmehe reputatsioon ei luba palgatõusu.

Pikakasvulise tsentri hinda võib alla tõmmata ka Wildi peamänedžeri Chuck Fletcheri ütlused pärast hooaja lõppu. Üsna kummalise käiguna kahetses ta avalikult Hanzaliga seotud tehingut, mille hulgas olid mitmed drafti valikud, kaasa arvatud tänavuse suve 1. ringi oma.

Kui mõni kahetseb, siis keegi teine, kes sel suvel Hanzalile võimaluse annab, võib lõpuks riskantsest otsusest lõigata väga head vilja. Tema 39 punkti oli sel hooajal keskpärane number, aga 20 väravaga sai püstitatud uus karjääri rekord. Lisaks oli ta üks liiga edukamatest lahtivisete võitjatest, saades sel hooajal edukuseks 56.4%.

Karl Alzner

Alzner on Hanzaliga sarnast tüüpi mängija selle poolest, et tegu pole särava vennikesega, kuid oma teeb ta alati ära. Tema punktirekordiks on vaid 21, aga näiteks +/- näitaja osas on ta +61'ga aktiivsete kaitsemängijate seas 21. kohal. Selle hooaja +23'st olid paremad ainult üheksa ametivenda.

2007. aasta drafti 5. valikul saab läbi leping, mille keskmiseks töötasuks oli vaid 2.8 miljonit. 28-aastane kanadalane on ise väljendanud soovi Washingtonis jätkata aga muljalt on tulemas kindlasti paremaid pakkumisi ja see viib ta tõenäoliselt ikkagi uude klubisse.

Raudmees, kes seitse hooaega järjest osalenud kõigis põhihooaja mängudes, sobiks hästi mõne hapra kaitseliiniga meeskonna tagalat kindlustama. Dallas Stars ja Winnipeg Jets on meeskonnad, kellel ründepotentsi küll ja veel, ent kaitse auklik nagu juust. Oma kindla mängustiili ja tippklubis olemise kogemusega oleks Alzner mõlemale väärt täienduseks.

Justin Williams

"Härra 7.mäng" on veel üks Capitalsi tänavustest vabaagentidest. Kolmekordne karikavõitja on viimased kaks hooaega Washingtonis veetnud, puududes kokku vaid kahest põhihooaja mängust ja kogudes täpselt sada punkti. Oktoobris 36-aastaseks saaval ründajal lõppeb leping, mis võttis palgafondist enda alla 3.25 miljonit.

Nagu hüüdnimi ütleb, siis võib Williamsile alati playoffides loota ja seega peaks ta olema mitmete karikavõidu mõtetega klubide vaateväljas. Sel kevadel jäid tema numbriteks 13 mänguga 3+6. Williams sobis hästi Capitalsi meeskond ja kuna vanust on juba päris palju, siis võib pidada üsna tõenäoliseks, et ta seal ka jätkab. Samas ei siirdunud ta kindlasti pealinna 2. ringis välja kukkumiseks. Ehk küsimärgid on seoses tema enda huviga. On ka olnud kosta, et meeskonnas tulevad sel suvel muudatused ja Williams võib nende puhul olla üheks lahkujaks.

Andrei Markov

Markov on Canadiensi teine venelane, kellega seoses segased lood. Kogu karjääri Montrealis veetnud kaitsemees on väljendanud soovi jätkata, aga on soovimas kaheaastast lepingut, mis Bergevini morjendab. Tegu mängumehega, kes saab enne käimasoleva aasta lõppu 39-aastaseks.

Töösuhte jätkamise osas on heaks uudiseks see, et Markov on üheksa hooaega järjest paugutanud lepinguga, mis toonud talle 5.75 miljonit dollarit ehk erinevalt Radulovist, ei tohiks palganumber takistuseks olla. Krõbisevat on juba piisavalt palju ja Markovi sooviks nähtavasti kindlustada see, et ta saab lõpetada ühe klubi mehena, mis iseenesest väga sümpaatne. Ent enne kui allkirjad paberil, pole võimalik lahkumist välistada.

Brian Elliott

Eelmisel hooajal liigat tõrjeprotsendi osas 93%-ga juhtinud ja mõned aastad tagasi kogu hooaja peale endale vaid 1.56 väravat lasknud puurivahiga seose on lugu üksjagu kummaline. Ta on seni olnud üsnagi soodsa lepinguga (2.5 miljonit aasta peale) ja kindlasti on tema näol tegu väga soliidse väravavahiga. Ent suures osas ebaõnnestunud hooaeg Calgary Flamesis on huvilisi eemale peletamas. Ka Flames ise ei olnud koostööst enam huvitatud ja võttis uueks esikindaks hoopis Mike Smithi.

32-aastasena on Elliott kindlasti sihtimas endale viimast suurt lepingut ja see kitsendab potentsiaalsete maandumiskohtade hulka veelgi, kuna paljudel on juba suure palgaga esinumber olemas. Kanadalasel sattus väga halvale aastale viimaste aegade halvim hooaeg. Samas näitavad karjääri keskmised näitajad 2.42 lastud väravat ja tõrjed 91.3%, et oma tööd võiks ta kellegi puuris ikkagi asjalikult teha.

Thomas Vanek

Kunagine 40 värava mees on viimastel hooaegadel palju ringi rännanud, sest praegune mängutase ei kannata võrdlust varasemaga, ent läinud hooajal suutis ta oma aktsiaid uuesti kergitada. Detroit Red Wingsi ja Florida Panthersi peale ära jagatud aasta tõi 68 mänguga 17 väravat ja 48 punkti. Eriti hea oli minek Detroidis, kus 48 matšiga tuli 38 silma (15+23). Lepingu väärtuseks oli tal tagasihoidlik 2.6 miljonit.

Head esitused Mootorite linnas võivad austerlase sinna tagasi viia, kuigi on ebaselge, millise suuna nüüd Red Wings võtab pärast seda, kui üle hulga aja playoffidest eemale jäädi. 33-aastane Vanek võiks olla praegusel hetkel hea panustaja, kuid klubi võib sihtida tuleviku tegijaid. Karjääri peale tehtud 333 väravat ja 697 punkti võiksid aga samas kogenud ründaja jaoks mitmed uksed lahti hoida.

Steve Mason

Mason on viimastel nädalatel olnud nagu kuum kartul. Tema agent Anton Thun ütles kuu keskel, et Philadelphia Flyersiga pole olnud olnud mitte mingisuguseid lepingujutte, aga eelmisel nädalal andis klubi peamänedžer Ron Hextall mõista, et Mason ikkagi on veel nende vaateväljas.

2009. aastal hooaja parimaks uustulnukaks valitud puurilukk on väga müstiline kuju. Heal päeval väga hea, kuid sageli ka halb ning see ebastabiilsus tõi talle lõppenud hooaja näitajateks 2.66 ja 90.8%. Tegu tema Philadelphias veedetud nelja hooaja halvimate numbritega. 29-aastasena peaksid tal aga elu parimad hooajad veel ees olema ning see, kes temaga käed lööb, võib end lõpuks tunda lotovõitjana. Kuigi loterii puhul võib kergelt minna ka vastupidiselt.

Valikust on nimme välja jäetud San Jose Sharksi duo Joe Thornton ja Patrick Marleau, kes mõlemad tõenäoliselt samas klubis jätkavad. Nimekirja kõigi vabaagentidega näeb SIIT.

Kommentaarid