Karikafinaalis algab kõik uuesti otsast peale

Stanley karikavõistluste finaalis mängis kahe võiduga alustanud Pittsburgh Penguins end väga kindlale positsioonile, ent pärast nelja matši on seis taas lahtine. Nashville Predatorsi võitude järel algab kõik justkui uuesti otsast peale. Pittsburghis minnakse täna jääle 2-2 seisuga.

(foto: Ayrika Whitney/USA TODAY Sports)
Penguins võitis esimesed mängud koguskooriga 9-4. Predatorsist sai NHL-i ajaloos 51. meeskond, kes karikafinaali alustanud kahe kaotusega ja kantrimuusika pealinnas võis taevas väga tume olla. Eelnevalt on vaid viis meeskonda suutnud finaalseerias 0-2 kaotusseisu võiduks pöörata ning varasem 90%-line võidukalt alustanud meeskondade edu vihjas sellele, et Penguins kerkib alates 1998. aastast esimeseks meeskonnaks, kes Stanley karikat edukat kaitsnud. Kõik muutus aga Nashville'is peetud mängudega.

Predators vastas omakorda domineerivate koduvõitudega, jäädes kokku peale 9-2. Viimase 20 aasta jooksul playoffides esimesest kümnest kodumängust vähemalt üheksa võitnud meeskondadest koosnev klubi kasvas kaheksaliikmeliseks. Viimati oli hooaja otsustavas faasis sedavõrd heas koduvormis 2013. aasta Chicago Blackhawks, kes teenis lõpuks 13-st mängust 11 võitu ja sai ka karika enda kätte. Samuti ei tundu enam Predatorsi karikavõit nii ulmelisena kui vaid nädal tagasi. Paljude hinnangul on isegi favoriidistaatus seerias muutunud.

Peter Laviolette'i meeskonda paneb eelistama tänasele mängule kaasa tulev võitudega kogutud hoog ja väravavaht Pekka Rinne, kes kosunud ülikehvast algusest. 34-aastane soomlane suutis esimeses kahes mängus tõrjuda vaid 77.7%-lise efektiivsusega ehk laias laastus läks tema selja taha iga neljas-viies vastase väravale lennanud pealevise. Tegu täiesti kohutava näitajaga, kuna isegi NHL-i halvimad meeskonnad on suutelised mängu peale üle 20ne ürituse genereerima. Järgmises kahes matšis on Rinne tõrjunud aga 96.1%-ga. Penguinsi Matt Murray esitused on samal ajal kukkunud 93.75% pealt 86.2% peale.

Penguinsi peatreener Mike Sullivan on märkinud, et tema meeskond ei kaotanud eelmisi mänge väravavahi tõttu ja see on ka tõsi, kuna ise vaid korra skoorides on praktiliselt võimatu mõnda hokimatši võita, kuid samas taandusid ikkagi Murray numbrid märgatavalt. Kuna karikakaitsja on playoffide käigus pidevalt pealevisete kirja saamisega raskustes olnud (enne tänast on keskmiseks näitajaks 28.9), siis on väravavahi mäng kujunenud veelgi tähtsamaks kui tavaliselt ja sealt ei saa endale absoluutselt mitte mingisuguseid järeleandmisi lubada.


Finaalis on oma osa tugevalt mängimas ka nii öelda litriõnn. Penguinsil oli seda veel eriti palju esimestes kohtumistes, kus Rinnest läks mööda nii mõnigi veider üritus ja oli ka paar omaväravat. Kogu kevade jooksul on hokijumal pingviine kõvasti soosinud. Seeria 2. mängule vastu minnes oli meeskonna pealevisete edukus kõigi playoffide kohtumiste peale kokku 10.8%. Viimase 20 aasta jooksul on sellest suurema näitajaga karikavõiduni jõudnud vaid Blackhawks (2010. aastal) ja Colorado Avalanche (2001. aastal). Esimeses kahes Predatorsi vastu peetud mängus oli see näitaja kokku isegi 23.1%. Oli ilmselge, et seda pole võimalik edasi hoida ja nii ka läks. Kuigi järsk kukkumine lausa 3.8% peale oli ka päris veider.

Finaalseeria on olnud väga mitmenäoline ja seetõttu on ka üliraske ennustada, kuidas asjad edasi lähevad. Penguins on viimastes mängudes mitmeid häid võimalusi raisanud ja võib öelda, et Rinne on olnud liiga hea. Samas oli alguses omakorda Sullivani meeskonnal harukordselt palju õnne ja kui Rinne poleks väravasuul aukliku pangena seisnud, siis võiks seeria praegu Predatorsi kindlas haardes olla. Otsustavaks võib saada lõpuks koduväljakueelis ja see toetab Penguinsi. Predators on kodupubliku ees olnud superhoos, aga lood võõrsil on vastupidised. Viimasest seitsmest kohtumisest on kaotatud viis. Penguins on omakorda enda fänne rõõmustanud viies järjestikuses mängus. Kõikide karikamängude peale on kodus 12-st kohtumisest kirjas üheksa võitu.

Ei ole juhus, et mõlemad meeskonnad on seni finaalis kodujääl alistamatuks jäänud. Alates 2009. aastast on finaalseerias kodumeeskonnad võitnud ligi 70% kohtumistest. Trendi jätkumine võiks Penguinsile hästi sobida. Kui vastasseis läheb seitsme mängu peale, siis lõpetatakse Pittsburghis ja sel juhul on neljakordsel karikavõitjal võimalus teha midagi, mis varem pole õnnestunud - saada karikas kätte enda fännide ees. Kuigi enne selleni jõudmist on rangelt soovituslik tänane mäng võita. Aastate jooksul on Stanley karikas finaalseeria 2-2 viigi pealt 5. mängu võitjale läinud 70.1% juhtudest.

Kommentaarid