Drafti avaringis valiti ajaloo esimene šveitslasest esinumber ja rekordarv soomlasi

Ajalooline NHL-i juubelihooaeg sai enne lõplikku kardinate sulgumist veel paar tähist juurde. Läbi aegade esimest korda valiti draftis esimesena šveitslasest mängumees. New Jersey Devils andis selle staatuse 18-aastasele ründajale Nico Hischierile. Lisaks valiti avaringis ära rekordarv (6) soomlasi.

(foto: sports.yahoo.com)
Kui paaril eelneval aastal oli juba ette teada, kes esimesena valituks osutub, siis seekord püsis saladuseloor selle kohal lõpuni välja. Kogu hooaja jooksul oli erinevates prognoosides esikohal Winnipegist pärit Nolan Patrick, aga kanadalase mitmed vigastusprobleemid avasid ukse Hischierile ja sealt sammus ta lõpuks ka sisse.


Hischier kogus sel hooajal QMJHL-is Halifax Mooseheadsi eest mängides 57 mänguga 86 punkti (38+48) ja ta valiti Kanada juuniorite liigade parimaks uustulnukaks. Noormees on oma eeskujuks nimetanud Pavel Datsjuki ning seda näitab ka tema särginumber 13.

WHL-is 33 mänguga 46 punkti (20+26) teeninud Patrick läks Philadelphia Flyersi valdusesse ja temast sai suguvõsa kolmas drafti avaringi valik. Isa Steve valiti 1980. aastal 20. ja onu James aasta hiljem 9. mängijana.

3. valikuga algas Soome hoki ajalooline õhtu. Enne drafti algust sahistati pikalt, et Dallas Stars on valmis selle maha müüma, ent lõpuks seda siiski ei tehtud. Sellega võeti endale alles 17-aastane kaitsja Miro Heiskanen, kes tänavu Soome meistrivõistlustel HIFK-i särgis 37 mänguga viis väravat ja kümme punkti kirja sai.

Järgmise soomlasena läks 16. kohalt ära Juuso Välimäki, kes lihvib edaspidi oma oskusi Calgary Flamesi juures. Kaks valikut hiljem oli lõppenud hooajal koos Robert Rooba ja JYP-iga Soomes pronksmedaliteni jõudnud Urho Vaakanaineni kord. Võtjaks Boston Bruins.

Eelmisel aastal Patrik Laine ära korjanud Winnipeg Jets lisas tänavu 26. kohalt Kristian Vesalaineni ning hiliste valikutena aitasid rekordi teha Henri Jokiharju (29. Chicago Blackhawks) ja Eeli Tolvanen (30. Nashville Predators).

Soomlastel on viimase kahe aasta peale nüüd kümme avaringist valitud mängumeest ja neli neist on osutunud valituks juba esimese viie hulgas.

Üllatuslikult võeti vahetustehingute karussellilt hoogu maha. Colorado Avalanche oli väidetavalt Matt Duchene'i eest nõudmas kahte avaringi valikut ja keegi konksu otsa ei läinud. Küll aga pani St. Louis Blues just kaks avaringi valikut magama Brayden Schenni peale. 25-aastase ründaja eest loovutati Flyersile ka Jori Lehterä.

Ära antud tänavune avaringi valik tuli Bluesile kiirelt tagasi Pittsburgh Penguinsilt, kes oli Ryan Reavesi eest valmis välja käima enda 31. valiku ja vähe kasutatud Oscar Sundqvisti. Tehingus vahetas omanikku ka Bluesi selle aasta 2. ringi valik (51. kohalt).


Draft jätkub laupäeval ülejäänud kuue ringiga.

Kommentaarid