Hörnqvisti hiline värav tõi Penguinsile teise järjestikuse karikavõidu

NHL on palgalimiidi ajastul saanud esimese eduka tiitlikaitsja. Stanley karikas läks teist aastat järjest Pittsburgh Penguinsile. Nashville Predatorsi unistused purustas meeskonna endine mängija Patric Hörnqvist, kes eelviimasel minutil tehtud väravaga tõi Penguinsile seerias 4-2 võidu.

(foto: Twitter @PR_NHL)
Vastasseisu esimene tõeliselt tasavägine matš oli vaikselt liikumas lisaaja suunas, kui Justin Schultzi kauge pealevise lendas vastu Predatorsi väravatagust seina ja põrkus sealt Hörnqvistile, kes siis Pekka Rinne selja kaudu kuldse värava tegi.

Predatorsil jäi 1:35 aega viigistamiseks, aga ühestki üritusest midagi tõsist ei tulnud. 2-0 skooriga lõppenud kohtumises pani kirsi tordi peale playoffide käigus pikalt koosseisust väljas olnud Carl Hagelin, kes sahistas tühja võrku.

2017. aasta finaalist jäädakse aga kindlasti rääkima, kui ühest ajaloo skandaalseima lõpu saanud seeriast. Vähemalt Nashville'is. Teise kolmandiku alguses tundus, et Predators läks mängu juhtima, aga kohtunikud suutsid näiliselt lihtsas olukorras litri silmist kaotada ja vile oli juba kõlanud, enne kui Colton Sissons selle Matt Murray selja taha pani.


Läbi aegade esimese kollanokast puurivahina kaks korda Stanley karika võitnud Murray tegi teise järjestikuse nullimängu ja sai kirja 27 tõrjet. Sama arv jäi neid ka Rinne nimele.

28 punkti tegid Jevgeni Malkinist tänavuste karikavõistluste resultatiivseima mängija, ent esimene eurooplasest kahekordne playoffide MVP tiitli võitja jäi veel nägemata. NHL-i ajalugu sai endale hoopis kolmanda mängija, kes kaks aastat järjest Conn Smythe'i trofeed hoidnud. Malkinist ühe silma vähem kogunud Sidney Crosby tõusis Mario Lemieux ja Bernie Parenti kõrvale. #87 on 12 kuuga oma auhinnakapi pilgeni täis ajanud.


"Need möödusid päris kähku," märkis Crosby selja taha jäänud edukate kuude kohta. "See on väga eriline. Eriti arvestades seda, mida pidime üle elama. Teadsime, et saab raske olema ja saime täpselt teada ka, kui raske olla võib, aga tunne on suurepärane."

Lemieux'l on nüüd terve ühe käe jagu meistrisõrmused olemas. Kaks mängijana ja kolm klubi omanikuna.

"Karika võitmise tundest ei tüdine kunagi ära, aga see tuli väga raskelt," ütles koos abikaasa Nathalie'iga koha peal mängu jälginud Lemieux pärast mängu.

Karika vastu võtnud Crosby andis selle esimesena üle Ron Hainseyle, kes pidi 907 põhihooaja mängu ära mängima, enne kui üldse playoffides esinemise võimaluse sai. Nüüd on 36-aastasel kaitsjal järsku ka karikas peost läbi käinud.


Edasi läks kann arvatavasti karjääri lõpetavale Matt Cullenile, kes oli 19:42-ga viimases matšis üllatuslikult, aga võimalik ka, et peatreeneri Mike Sullivani poolt planeeritult, Penguinsi poolelt enim mänguaega teeninud ründaja.

Tänavune karikafinaal oli esimene, kus kohtusid kaks ameeriklasest peatreenerit ja Sullivani näol on nüüd hokiajalugu saanud esimese jänki, kes treenerina Stanley karika kaks korda võitnud. Kokku on üldse olnud kolm peatreenerit, kes mõlemal oma kahel esimesel aastal võidutsenud.


Klubi ajaloo viiendat karikapidu jääb aga järjekordselt rikkuma üks iluviga - taas võidutseti vastase koduväljakul.


Järgmine aasta kolmas järjest? Sellega sai viimati hakkama New York Islanders 80ndate alguses.

Kommentaarid