Teemu Selänne jaoks avanes Kuulsuste Halli uks

Soome on saanud teise Jäähoki Kuulsuste Halli kuuluva mängija. Jari Kurri järel teenis selle au Teemu Selänne. Mängijatest ennistatakse 2017. aastal Kuulsuste Halli ka Paul Kariya, Dave Andreychuk, Mark Recchi ja Danielle Goyette. Ehitajate kategoorias osutusid valituks endine treener Clare Drake ja Boston Bruinsi omanik Jeremy Jacobs.

(foto: bleacherreport.com)
Kolm aastat tagasi mängijakarjääri lõpetanud Selänne on 1457 punktiga läbi aegade resultatiivseim soomlane. Kurri jääb 59 silmaga tema selja taha. Mitte ühelgi soomlasest mängumehel pole kirjas ka Selänne 684-st rohkem väravaid. Selänne püstitas 1993. aastal 76 tabamusega arvatavasti aegade lõpuni löömatuks jääva NHL-i kollanokkade väravate rekordi ja 132 silmaga punkti rekordi. 2007. aastal jõudis ta Anaheim Ducksiga Stanley karikavõiduni. Tema käes on mitmed Ducksi klubi rekordid.


Kariya käes on samuti mõned Ducksi rekordid. Karjääri jooksul paljude vigastuste poolt räsitud ründaja lõpetas 2010. aastal täpselt punkt per mäng mehena. Napilt jäi puudu 1000 mängust (989). Erinevalt Selännest ei jõudnud aga Kariya kordagi Stanley karikani. Kõige napimalt jäi puudu tema viimasel Anaheimis veedetud aastal, mil Ducks kaotas finaali 3-4 New Jersey Devilsile.

Recchi ja Andreychuk on kahe peale neljakordsed karikavõitjad. Kolm neist kuuluvad esimesele, kellest sai 2011. aastal Boston Bruinsi eest mängides 43-aastasena Stanley karika finaalseeria vanim väravaautor. Lisaks kuulus ta 1991. aastal Pittsburgh Penguinsi võidukasse meeskonda ning triumfeeris ka 2006. aastal Carolina Hurricanesi ridades. Ta on 1533 punktiga kõigi aegade edetabelis 12. kohal ja 1652 mänguga 5. positsioonil.

2004. aastal kaptenina Tampa Bay Lightningu võiduka lõpuni viinud Andreychuk on 1338 punktiga resultatiivsustabeli 29. mees. Mitte keegi teine pole tema 274-st ülekaalu väravast rohkem kirja saanud. Üle 20 aasta kestnud karjääri jooksul tulnud 1639 kohtumist panevad ta nende osas esimese seitsme sekka.

Goyette'i näol on tegu ühe läbi aegade edukaima naismängijaga. 29 väravat ja 53 punkti teevad temast Kanada koondise ajaloo resultatiivseima mängija MM-turniiridel. Nendelt teenis ta kaheksa kuldmedalit ja ühe hõbeda. Samuti on Goyette kahekordne olümpiavõitja ning ühekordne hõbemedalist. Koondisekarjääri jooksul ta sai ta kokku 171 mänguga kirja 113 väravat ja 218 punkti.

Drake on Kanada kõigi aegade edukaim ülikoolitreener, keda ka mitmed praegused NHL-i peatreenerid eeskujuks on nimetanud. Jacob on juba alates aastast 1975 Bruinsi omanik, kes multimiljonärina panustanud kõvasti nii kohalikusse hokisse kui ka ühiskonda tervikuna.

Kommentaarid