Drafti järjestus: 1. Matthews 2. Laine 3. Dubois

Kui viimastel aastatel on draftid möödunud üsna ootuspäraselt, siis sel korral sai kohale tulnud publik mitu korda ahhetada. Oodatult korjati esimese kahe valikuna ära Auston Matthews (Toronto Maple Leafs ja Patrik Laine (Winnipeg Jets), kuid Jesse Puljujärvi kukkus neljandaks. Lisaks murdis end esiviie sekka soomlasest kaitsemees Olli Juolevi.

(foto: espn.go.com)
Puljujärvi langes Edmonton Oilersile justkui kingitusena pihku tänu sellele, et Columbus Blue Jackets kasutas oma valiku Pierre-Luc Dubois' peale. Peamänedžer Jarmo Kekäläinen pole erinevate allikate kohaselt oma rahvuskaaslast kordagi kõrgelt hinnanud. Kuid tegu oli siiski suure üllatusega.


Kiirelt tuli ka teine pauk, kui Vancouver Canucks otsustas Juolevist teha draftis esimesena valitud kaitsja. Temast sai läbi aegade alles kolmas soomlasest kaitsemees, kes esimese viie valiku jooksul ära nopitud. Fännidele selle faktiga aga muljet ei avalda.



Kui esimese viie valiku sekka mahtus kolm soomlast, siis ülejäänud avaringi jooksul võeti ära veel vaid üks (Henrik Borgström, Florida Panthers).

Kukkusid ka paar rekordit. 18. sünnipäeva tähistanud Dubois oli koos Colorado Avalanche'i poolt valitud Tyson Jostiga ainsad esikümnesse mahtunud kanadalased. Sellist asja polnud varem nähtud. Samuti sai esmakordselt avaringis valituks 12 jänkit. Sama palju võeti lõpuks ka kanadalasi.

Õhtu jooksul toimus ka mitu vahetustehingut. Neist esimene kohe pärast seda, kui Matthewsist sai üle 16 aasta kõigi USA profiliigade peale esimene Mehhiko päritoluga drafti avavalik. Montreal Canadiens hankis kahe 2. ringi valiku vastu Chicago Blackhawksilt Andrew Shaw mängijaõigused. Sellele järgnes Lars Elleri Washingtoni saatmine, mis tõi Canadiensile kaotatud kaks 2. ringi valikut tagasi.

Calgary Flames sai endale uue väravavahi Brian Elliotti näol. St. Louis Bluesile tuli tema eest loovutada 2. ringi valik, millele lisandub 2018. aasta 3. ringi valik, kui 31-aastase puurivahiga ka lepingupikenduseni jõutakse.


Detroit Red Wings vabanes Pavel Datsjuki lepingust. Teist aastat järjest näitas heatahtlikust Arizona Coyotes ja hind polnudki väga karm. Mullu Philadelphia Flyersilt Chris Prongeri lepingu üle võtnud Coyotes sai avaringis liikuda neli kohta ettepoole. Ära tuli anda Joe Vitale ja üks 2. ringi valik.

Väidetavalt on Red Wings kohe vabaks saadud palgaraha kasutama hakanud. Tänasest on lubatud vabaagentidega rääkida ning Steven Stamkose lauale on lendamas 7-aasta pikkune, 70 miljoni dollariline leping.

Lisaks tehti avaringi ajal veel neli tehingut, kus lihtsalt drafti valikud omanikku vahetasid.


Täielikku 1. ringi ülevaadet näeb SIIT. Draft jätkub täna 2-7. ringi valikutega.

Kommentaarid