10 parimat vabaagenti

Homme avaneb vabaagentide turg ja olgugi, et Steven Stamkose näol on tänavune klass kaotanud oma säravaima liikme, ootab siiski ees põnev päev. Vabaagentideks on saamas mitmed väärtuslikud mängumehed, kes võivad oma uue klubi saatust kõvasti muuta. Seega heidame pilgu kümnele parimale vabaagendile.

(foto: foxsports.com)
Kyle Okposo

Kogu senise karjääri New York Islandersis veetnud ja 529 põhihooaja mänguga 369 punktini (139+230) jõudnud Okposo tahab suurt lepingut ja Suures Õunas ei oldud valmis talle seda pakkuma. Räägitud on seitsmest miljonist hooaja peale. Seni on aprillis 28-aastaseks saanud jänki keskmine töötasu olnud vaid 2.8 miljonit. Saadaval olevatest mängijatest kogus Okposo lõppenud hooajal enim punkte (64) ja see annab tõepoolest võimaluse mitmekordseks palgatõusuks.

Milan Lucic

Eelmisel suvel Boston Bruinsi poolt Los Angeles Kingsile loovutatud ründaja on rääkinud oma soovidest kanda Vancouver Canucksi särki, kuid usutavasti ta selleni siiski ei jõua. Vähemalt veel mitte. Tõenäoliselt saab maandumiskohaks Edmonton, mis seletaks nii mõndagi seoses Taylor Halli minema laskmisega. Kuigi veel ei tohiks see kindel olla.


28-aastase ründaja karjääri numbriteks on 647 mängu, 159 väravat ja 397 punkti.

David Backes

St. Louis Bluesi kapteni saatus sõltub suuresti sellest, millised tema palganõudmised on. Viimase viie hooaja jooksul kasseeris ta keskmiselt 4.5 miljonit, ent vanus on peale tulnud ja esitused pole enam väga hiilgavad olnud (tänavu 79 mänguga 45 punkti). Kuigi playoffides oli 32-aastane tsenter superhoos, tehes mitu tähtsat väravat ja lõpetades 7+7'ga. Backes on tõestanud end väga vastupidava mängumehena, jättes viimase kaheksa hooaja jooksul vahele vaid 14 matši. 727 mänguga on tal kirjas 206 kolli ja 460 punkti.

Loui Eriksson

Kui Okposo on tänavuse vabaagentide klassi parim lõppenud hooaja punktide osas, siis Eriksson edestab kõiki väravate arvestuses. Peagi 31. sünnipäeva tähistav rootslane jõudis Boston Bruinsi särgis oma karjääri teise 30 väravaga hooajani. Viimastel aastatel üsna kahvatult esinenud ründaja jõudis tagasi oma kunagisele tasemele, korjates kokku 63 punkti. Bruins on olnud koostöö jätkumisest huvitatud ja samu signaale on saatnud ka mängumees ise, aga tõenäoliselt jätkub tema karjäär siiski kuskil mujal. Lõppenud lepingus oli Erikssoni keskmine töötasu 4.25 miljonit.

Dan Hamhuis

Kole lõualuu vigastus jättis 33-aastasele Hamhuis'le tänavu vaid 58 mängu, kus jäi kirja 13 punkti (3+10). Lisaks piirdus 2014. aastal Sotši OM-kulla võitnud kaitsemees eelmisel hooajal 59 kohtumisega. 4.5-miljonilise investeeringu eest sai Vancouver Canucks üsna vähe tagasi. Lisaks Canucksile ka Nashville Predatorsi esindanud kanadalane oli vahetustehingute tähtpäeval mitme klubi huviorbiidis ja sellel ajal ringlesid ka jutud, et Hamhuist saabki üks tõeline rendimängija, kes läheb teeb ühe playoffide seikluse ära ja naaseb siis vabaagendina koju tagasi. Canucks on ka praegu tema jätkamisest huvitatud, aga päris kindel see siiski pole.

Kris Russell

29-aastane Russell pidi olema mees, kes Dallas Starsi üsna lekkiva kaitse korda aitab teha, aga see plaan siiski väga hästi ei õnnestunud. Nüüd on Dallasest olnud ka kosta, et edasi plaanitakse minna noorusliku kaitseliiniga. Vana lepinguga hooaja peale 2.6 miljonit teeninud kanadalane kõigi eelduste kohaselt Calgarysse tagasi ei lähe, kuna soovib märgatavat palgatõusu. Selle nimel on letti lüüa liiga parima pealevisete blokeerija staatus. Ametlikult lõpetas selle tabeli liidrina tänavu Francois Beauchemin, aga Russellil jäi 20 matši vahele ning nende jooksul oleks ta lõpuks välja kujunenud vahe - 256 vs 210 - kindlasti tagasi teinud.

Andrew Ladd

Eelmisel hooajal 62 punktiga karjääri tippmargini jõudnud endine Winnipeg Jetsi kapten on konkreetselt välja öelnud, et soovib liituda karikat jahtiva meeskonnaga. Chicagos oli tal see olemas, kuid sellele vaatamata olid tema palganõudmised päris kanged. 4.4-miljonilise lepingu pealt tulev ründaja tahab uueks keskmiseks töötasuks summat, mis jääb üle 6.8 miljoni. Kas lõppenud hooajal 25 kolli ja 46 punkti kirja saanud ründaja võtab Okposo koha endale?


Mikkel Bødker

Läbi aegade kõrgeimalt kohalt draftitud taanlane (2008. aastal 8. valik) sai lõppenud hooajal hakkama omamoodi ajaloolise saavutusega, kui ta kerkis esimeseks mängumeheks, kes ühe hooaja jooksul Ottawa Senatorsi vastu kaks kübaratrikki teinud. Veebruaris Arizona Coyotesi Colorado Avalanche'i vastu vahetanud Bødker oli kogu aasta jooksul korralikus hoos, jõudes lõpuks 17 värava ja 51 punktini. Vana lepinguga keskmiselt 3.75 miljonit teeninud ründaja soovib uue kontrahtiga saada 5.5 miljonit. Väga ebatõenäoline, et selline pakkumine Avalanche'i või Coyotesi poolt tuleb.

Eric Staal

Veel aasta tagasi oli Staal üks tänavuse klassi säravamaid nimesid, kuid lõppenud hooaeg oli temalt ülimalt kehv. Pärast karjääri ühte halvimat 54 punktiga hooaega tuli järsku hoopis vaid 39 silmaga aasta. Carolina Hurricanesiga 2006. aastal Stanley karika võitnud tsenter jõudis New York Rangersi ridades üle seitsme aasta uuesti playoffidesse, aga jäi seal viie mänguga nullipoisiks. Enda sõnul loodab ta endiselt mõnes meeskonnas kandvat rolli omada. Iseküsimus on see, kas mõni klubi on üldse valmis talle sellist kohta pakkuma. Seni keskmiselt 8.25 miljonit teeninud ründaja, kellel karjääri numbriteks 929 mängu, 325 väravat ja 781 punkti, peab leppima ka väga suure palgakärpega.

Thomas Vanek

32-aastane austerlane on veel üks ründaja, kes võib end vanade saavutustega müüa. Enne lõppenud hooaega polnud ta kordagi piirdunud vähema kui 20 kolliga. Minnesota Wildi eest jäi seekord kirja aga ainult 18 tabamust ja kokku 41 punkti. Kahvatute esituste tõttu ostis Wild ka tema lepingu aasta enne selle lõppemist välja. Kokku 817 mänguga 316 värava ja 649 punktini jõudnud ründaja agent on rääkinud tema kliendi suurest motivatsioonist ja tahtest kerkida uuesti 30 väravaga meheks. Ega vast mitte keegi ei ütleks sellisest mehest ära. Iseasi, kas neid promojutte üldse usutakse.

Kommentaarid