Sharks avas Donskoi lisaajaväravaga finaali võiduarve

Stanley karika finaalseeria kestab tänavu vähemalt 9. juunini. See sai selgeks läinud ööl, mil San Jose Sharksi läbi aegade esimene finaalkohtumise võit venitas seeria vähemalt viiemänguliseks. Pingelises heitluses kerkis kangelaseks Joonas Donskoi, kelle lisaajavärav Peter DeBoeri meeskonnale 3-2 võidu tõi.

(foto: Christian Petersen/Getty Images)
Lisaajast oli veidi üle 12 minuti mängitud, kui Põhjalahe kaldal, Raahes sündinud Donskoi terava nurga alt Matt Murrayt üllatas ning oma playoffide kuuenda värava võrku pani.

"See oli ülimalt oluline, et ta skooris," ütles pärast mängu Joe Thornton. "Ta on nii mõnegi otsustava värava teinud. Ta on alati litri lähedal ja tahab seda endale."

24-aastase Donskoi vägitegi tähendab ka seda, et läbi aegade esimest korda on nüüd Stanley karika finaalseerias kaks kollanokka lisaajaväravad kirja saanud. 2. kohtumise saatuse otsustas mäletatavasti Pittsburgh Penguinsi Conor Sheary.

Seejuures skooris viimase soomlasena finaalis lisaajavärava Jari Kurri ja seda 29 aastat tagasi.

Kohtumise algus kuulus kaitsjatele ja kaugetele pealevisetele. Esmalt viis Ben Lovejoy Penguinsi ette ning seejärel viigistas teist mängu järjest väravani jõudnud Justin Braun.

Penguins jätkas domineerivat mängu, olles avakolmandikul pealevisetega 14-6 üle ning saavutades mängu lõpuks edu 42-26. Ent seekord ei suudetud seda ülekaalu võiduks mängida. Isegi mitte kahe eduseisuga.

Mike Sullivani hoolealused pääsesid teist korda ette teise perioodi viimasel minutil, mil Lovejoy järjekordne kauge pealevise Patric Hörnqvisti poolt Martin Jonesi selja taha suunati. Rootslane sai kirja oma playoffide kaheksanda.

Viimasel kolmandikul oli Penguinsi ülekaal pealevisete arvestuses ligi kahekordne (13-7), kuid resultatiivne oli hoopis Tomaš Hertlita mänginud Sharks. Joel Ward kordas oma karikamängude seitsmendaga karjääri tippmarki täpselt siis, kui Nick Bonino kõrge kepi eest tulnud neljaminutiline karistus läbi sai. Donskoi võttis olukorrast endale söödupunkti.

"Teame, et see meeskond on playoffides kõvasti oma ülekaalule toetunud," märkis Lovejoy. "Oleme olnud päris distsiplineeritud ja karistuspingilt eemale hoidnud. See on nende trump. Surmasime 3:59 ära ja meil oli vaja veel leida viis selle viimase sekundi surmamiseks."


Sharksi võit tähendab seda, et tänavune on alates 1987. aastast, kui kõigis ringides 7-mängulise formaadi peale üle mindi, alles kolmas kord, mil ükski meeskond pole playoffides ühtegi seeriat kuivalt kaotanud.

Kommentaarid