Suurte tehingute järelkaja

29. juuni, aastal 2016 läheb eeldatavasti ajalukku, kui NHL-i läbi aegade pööraseim päev. Või vähemalt räägitakse veel isegi lapselastele hullumeelsest pooltunnist. Selle käigus vahetasid kolm tähtmängijat klubi ning üks staar pani lepingupikenduseks allkirja paberile, olgugi et see hakkas juba ebatõenäolisena tunduma.

(foto: Getty Images)
Kohaliku aja järgi 15:34 avas pöörase pärastlõuna Taylor Halli ja Adam Larssoni vahetustehing. Edmonton Oilers andis liiga ühe parima vasakääre ära kaitsja eest, kelles nähakse suurt potentsiaali, aga kes seni suutnud seda üsna vähe näidata. Kuigi Oilersi peamänedžer Peter Chiarelli on juba piisavalt näinud.

"Tegu on mängijaga, kelle võimetes olen ma väga kindel," ütles Chiarelli rootslase kohta. "Arvan, et ta on nendest seni näidanud vaid jäämäetippu. Nägin tema mängu aina paranemas ja oli aeg midagi ette võtta."

Naljakal kombel on nüüd 2010. aasta drafti KÕIK esimesed kuus valikut enne 25. sünnipäeva klubi vahetanud. Seejuures on Chiarelli arvel kaks neist. Halli järel teisena valitud Tyler Seguin sai tema juhtimisel Boston Bruinsi poolt kolm suve tagasi Dallas Starsile loovutatud.

Hall on pärast tehingut tundnud pettumust, aga samas väljendanud ka tahet end tõestada.

"Olin alguses päris šokis," tunnistas 24-aastane ründaja oma esimeses New Jersey Devilsi mängumehena antud intervjuus. "Olin pettunud, et ma Edmontonis raskete aegade lõppu ära ei saanud näha. Tunnen end veidi tähtsusetuna. Tähtsusetuse tunnet ja pettumust on raske vältida. Võtan seda süüdistusena minu, kui hokimängija suhtes. Annan endast kõik, et New Jersey tehingu üle uhkust tunneks."

Pettumust aitab leevendada kindlasti see, et New Jerseys on ootamas vana sõber Adam Henrique, kellega koos OHL-is mängiti.


Larsson saab Edmononis kokku kahe kaasmaalase Oscar Klefbomi ja Anton Landeriga. Neist esimesega peaks ta nüüd moodustama Oilersi peamise kaitsepaari.

Kaitsepaaridest rääkides peab ära märkima, et Nashville Predatorsi tuumik on pikemaks ajaks paika pandud. Meeskonna uusim liige P.K. Subban on 27-aastane, Roman Josi ja Mattias Ekholm 26 ning Ryan Ellis 25.

Kohaliku aja järgi kell 15:54 läbi viidud tehingus Nashville'i jõudnud Subban tunnistas, et minek polnud tema jaoks üllatus.

"Olen kindel uskuja sellesse, et seal, kus suitseb on ka tuld," märkis Subban tema ümbritsenud kuulujuttude kohta. "Ilmselgelt ei tahtnud ma kordagi Montrealist lahkuda ja mulle ei antud ka kellegi poolt mingisugust märki selle kohta, et mind ära vahetatakse, aga me kõik teame, kuidas see äri toimib. Hokimängijatena ei usu me väga neid jutte, mida näeme või loeme, aga kui miski jääb pikaks ajaks õhku, siis pead mõistma, et midagi on teoksil."

Subbanist sai alates 1998. aastast esimene mängija, kes pärast liiga parimaks kaitsjaks valimist kolme hooaja jooksul klubi vahetanud. Ent erinevalt mõnest, seda täitsa hea tujuga.


Oma uue klubiga liitumise elevusest on rääkinud ka Shea Weber, kuid temalt lauseid välja pigistanud ajakirjanike sõnul ei olnud see emotsioon kõige ehedam. Küll rõõmustavad aga kõik läänekonverentsi ründajad.


Predatorsi peamänedžer David Poile tunnistas pärast tehingut, et Weber on arvatavasti klubi ajaloo parim mängija, kuid tema vastu pakutud mehest oli võimatu keelduda. Subban olevat just seda tüüpi mängija, kelle vaatamiseks raha makstakse.

Aeg peab näitama, kas Subban suudab lisaks oma põnevale mängule arendada ka Weberile omase hirmufaktori, mis kõigil läänekonverentsi ründajatel jalad värisema paneb.

Hirmu ja sellega kaasnevat ebakindlust võisid enne eilset tunda ka kõik Tampa Bay Lightingu fännid. Vaid paar päeva oli puudu sellest, et meeskond on taas ilma kaptenita ning klubi kroonjuveel Steven Stamkos saab oma äranägemise järgi valida endale uue tööandja. Kuid 68-miljoniline lepingupikendus, millest tervelt 60 tuleb hooaja 2020/21 tööseisaku kartuses boonustena, tõmbas igasugustele kõhklustele kriipsu peale.

"Olen elevil, et saan Lightninguga järgmised kaheksa aastat edasi liikuda," ütles Stamkos pärast allkirjade vahetamist. "Ei juhtu just väga tihti see, et üks mängija saab kogu karjääri ühes organisatsioonis veeta ja olen lootusrikas, et see kokkulepe viib mu Tampa Bay Lightninguga sellele rajale. Mis kõige tähtsam, ootan põnevusega meie Stanley karika jahil koostööd meeskonnakaaslaste, treenerite ja mänedžmendiga."

Samas ei tähenda kapteni ära sidumine seda, et peamänedžer Steve Yzerman oleks peavalust vabanenud. Ootelehel on veel mitmed pikendused.


Usutavasti tuumiku kõigi liikmetega Lightning uut lepingut ei teegi. Üsna levinud on arvamus, et meeskond loobub enne järgmise hooaja algust või selle ajal kindlasti esikindast Ben Bishopist, kellel oli juba drafti ajal mitmeid huvilisi.

Kokkuvõtteks võib öelda, et NHL-i tänavuse suve põnevaim päev on ootamatult vara ära olnud. Kuigi aasta pärast tulev liiga laienemise draft tekitab lootuse, et see oli lihtsalt esimene tuulepuhang enne suurt tormi.

Kommentaarid