Ega ometi jälle? Dainius Zubrus on lähedal kolmandale finaali kaotusele

Kolm on kohtuseadus, aga alati ei lõppe ka kolmas kord siiski õnnestumisega. Dainius Zubrus on tänavu karjääri jooksul kolmandat korda Stanley karika finaalseerias osalemas, kuid see kipub minema nii nagu kaks esimest - leppima peab järjekordse kaotusega.

(foto: 15min.lt)
1996. aasta drafti avaringis Philadelphia Flyersi poolt valitud leedukas sai finaalist esimese maitse suhu kohe oma debüüthooajal. Kuulsa "Legion of Doom" kolmiku (John LeClair, Eric Lindros, Mikael Renberg) poolt juhitud Flyers nottis playoffides kergelt 4-1 järjepanu maha Pittsburgh Penguinsi, Buffalo Sabresi ja New York Rangersi.

Zubrus panustas põhiturniiril 18-aastasena 68 mängu jooksul kaheksa värava ja 21 punktiga, lisades playoffides 19 matšiga 5+4.

Meeskond lootis lõpetada alates aastast 1975 kestnud karikapõua, kuid finaalis oli vastas ülivõimas Detroit Red Wings, kes otsustas asja kiirelt nelja mänguga ära

Oma järgmist võimalust pidi rahvaarvult Haapsaluga võrreldavas Elektrenai linnas sündinud Zubrus ootama 15 aastat.

Hooaja 2007/08 alguseks jõudis Zubrus läbi Montreali, Washingtoni ja Buffalo New Jersey Devilsisse.

90ndate lõpus ja nullindate alguses Stanley karika kaks korda võitnud klubil oli käsil 10-aastane järjestikuste playoffide kohtade seeria. Meeskond oli võitnud mitu divisjoni tiitlit, kuid karikamängudes kiputi pidevalt esimestes ringides langema. 2011. aastal lõppes kena playoffide kohtade seeria ka ära. Kuid tagasilöök oli vaid ajutine.

2011. aasta suvel palkas Devils peatreeneriks Peter DeBoeri ning meeskond tegi liiga parima karistuste surmamisega (89.6%) ilusa hooaja. Divisjoni tiitel jäi küll võtmata, aga seevastu särati nüüd karikamängudes.

Avaringis lükati 7. mängus teisel lisaajal auti Florida Panthers, kes aasta tagasi oli DeBoeri vallandanud. Teises ringis tehti 4-1 ära Zubruse esimesele koduklubile Flyersile ning konverentsi finaalis oldi 4-2 parem New York Rangersist.

Zubrus oli pärast karjääri ühte edukamat põhiturniiri (82 mänguga 44 silma) ka playoffides korralikus hoos, korjates 24-st mängust kümme punkti (3+7). Finaalis sai ta aga kirja vaid ühe söödupunkti ning meeskond tervikuna oli suurtes raskustes. Mida ei saa muidugi ka pahaks panna, sest vastas oli Los Angeles Kings.

Devils kaotas väga valusalt kodus kaks esimest mängu lisaajal 1-2 ning sai oma esimese võidu kirja alles 0-3 seisu pealt. Vahe suudeti siis veel minimaalseks teha, kuid seeria 6. mängu domineeris Kings täielikult, võites lõpuks 6-1.

Novembris endise treeneri DeBoeri poolt San Josesse toodud Zubrus on end päris ootamatult leidnud järjekordsest finaalist. Kui Devils temaga eelmisel suvel lepingut ei pikendanud, siis tundus tõenäolisena Euroopasse kolimine või üldse karjääri lõpetamine. Kuna aastane leping on lõppemas, siis peab tänavu 37-aastane ründaja uuesti oma tulevikku kaaluma. Ja seda ikkagi arvatavasti ilma Stanley karika võidusõrmuseta.

Ajaloo jooksul on 32-st juhtumist vaid üks meeskond end finaalis 1-3 pealt võiduni mänginud. Selleks oli 1942. aasta Toronto Maple Leafs.

Kommentaarid