Penguins kindlustas karikavõidu, Crosby valiti playoffide MVP-ks

Kunagi ei ole liiga hilja teha muutuseid oma käekäigu parandamiseks. Pittsburgh Penguins näitas seda 2009. aastal, mil keset hooaega saabunud uue peatreeneriga Stanley karikas võideti. Ja täpselt samaga saadi hakkama tänavu! Klubi ajaloo neljas triumf tehti ka ära eelmisega samal kuupäeval.

(foto: Twitter @NHL)
12. juuni saab olema päev, mida Pittsburghis võib edaspidi igal aastal mingit sorti peoga tähistada. Kaks omanäolist, kuid üsna sarnase saatusega meeskonda, on jõudnud täpselt samal päeval pika teekonna lõpp-punkti. Käes on spordimaailma kõige raskemini võidetav karikas.

San Jose Sharks alistati tänavuses finaalseerias lõpuks mängudega 4-2. Otsustav võit korjati ära vastase kodujääl, kus Sidney Crosby juhtimisel 3-1 üle oldi. Meeskonna kapten sai 1-1 seisu pealt mõlema värava juures kirja peamise söödupunkti ning teenis sellega välja oma karjääri esimese playoffide MVP-le antava Conn Smythe'i trofee.


Penguins asus kohtumist avakolmandikul Brian Dumoulini ülekaalu väravaga juhtima, kuid Sharks viigistas teisel perioodil, mil Logan Couture pani oma otsustavate mängude punktide sekka tänavuste playoffide kümnenda värava.

Kodumeeskond sai aga kergendust tunda vaid veidi üle minuti. Täpsemalt läks pingviinidel vaja minut ja 19 sekundit selleks, et uuesti eduseis haarata. Teekonnal oma teise karikavõiduni mitmed terviseprobleemid, nende hulgas ka insuldi, ületanud Kris Letang pani võrku oma playoffide kolmanda.

Finaali viimase tabamuse au jäi Patric Hörnqvistile, kes 1:02 enne lõppu tühja värava edukalt üles leidis.


Letangi vägitükk tähendab seda, et esimest korda liiga ajaloos on kolm aastat järjest just kaitsemängija värav karikavõidu kindlustanud.

Penguins sai playoffide jooksul võiduväravaid kokku 11 erinevalt mängijalt. Tõeline meeskondlik pingutus!

Ent väljakumängijate ponnistuste kõrval oli loomulikult sama oluline ka väravavahi mäng. Matt Murray lasi finaalseerias vaid ühes kohtumises normaalajal üle kahe värava ning tõusis jagama liiga uustulnukatest väravavahtide rekordit.


Kogu eduloo peamiseks arhitektiks võib pidada peamänedžeri Jim Rutherfordi. Läbi aegade teise klubi juhina erinevad meeskonnad karikavõiduni viinud Rutherford oskas alla oma võimete mänginud meeskonnale valida täpselt sobiva peatreeneri ning tegi esituste parandamiseks mitu olulist vahetustehingut.

Mullu Chicago Blackhawksi organisatsioonis töötades samuti võidušampust maitsta saanud Mike Sullivan on kuues treener, kes keset hooaega tüüri juurde asudes aasta võidukalt lõpetanud.


"Siia jõudmine ei olnud kerge. Eriti arvestades seda, kuidas hooaeg algas. Hooaja esimene pool polnud hea, aga arvan, et kõik hoidsid kokku, jätkasid pingutamist ja leidsime märtsis hea hoo ning hoidsime seda lõpuni välja," rääkis playoffid kuue värava ja 13 söödupunktiga lõpetanud Crosby pärast otsustavat mängu.

Nagu tavaks on saanud, siis läheb esimese mehena karika kätte saanud kaptenilt see edasi mängijale, kes seda väga pikka aega on pidanud ootama. Seekord oli selleks 12 aastat liigas mänginud Trevor Daley, kellel kurval kombel vigastuse tõttu elu esimene finaalseeria mängimata jäi.

32-aastane kaitsemees andis karika omakorda edasi Pascal Dupuis'le, kes oli sunnitud detsembris karjääri lõpetama, kuid kelle väärtust meeskonna juures on võimatu alahinnata. Crosby pikaajaline mentor oli kogu hooaja jooksul riietusruumis omasid toetamas.


Ilusa ja igati teenitud triumfi puhul võib ainsaks tilgaks meepotis pidada seda, et täpselt nagu eelnevad kolm korda said pingviinid ka seekord karika kätte kodust eemal.

Kommentaarid