Idakonverentsi finaal: Pittsburgh Penguins vs Ottawa Senators

Tuleb minna tagasi aastasse 2009, et leida viimane kord, mil üks meeskond kahel hooajal järjest Stanley karikavõistluste finaalis mängis ja siis oli neid isegi kaks tükki - Pittsburgh Penguins ja Detroit Red Wings. Esimene on nüüd seda saavutust kordamas. Enne tuleb aga veel Ottawa Senators uppi lüüa

(foto: ftw.usatoday.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Senators 2 - 1 (KV) Penguins
Hoffman, Ryan - Bonino

Senators 4 - 1 Penguins
Ryan, Hoffman, Pyatt, Stone - Sheary

Penguins 8 - 5 Senators
Rust x 3, Crosby, Cullen, Kessel, Schultz, Malkin - Turris, Karlsson, Stone, Hoffman

Pittsburgh Penguins

Eelmise kümnendi lõpp oli Pittsburghis ilus aeg. Klubi lõpetas 90ndate algusest kestnud karikapõua ning Sidney Crosby oli oma võimete tipul. Penguinsi kapten polnud siis veel saanud esimest oma paljudest peapõrutustest, mis ootamatult tänavuste playoffide 2. ringis uuesti kuumaks teemaks kerkis.


Kiirelt väljakule naasmine oli imetlustvääriv, ent kõikide paukude juures tekib paratamatult küsimus - kui palju veel? Pärast mängijakarjääri lõppu tuleb ka edasi elada ning elukvaliteet ei pruugi siis enam eriti hea olla.

Õnneks ei ole aga Crosby end järjekordsest tagasilöögist mõjutada lasknud. Vigastuspausile sai vastatud kolmemängulise punktiseeriaga, mis aitasid tal karikamängude kogusaagi kasvatada 14 peale. Keskmine saak 1.27 polegi aga meeskonna parim. Karikamängude punktitabeli tipus istuv Jevgeni Malkin on kogunud isegi 1.5 silma mängu peale. Kokku on meeskonnas neli mängijat, kes seni keskmiselt vähemalt punkti mängu kohta kogunud. Mike Sullivani hoolealused on taas võimsalt marssimas.

Penguins on pärast kahte ringi playoffide kõige resultatiivsem meeskond. Seni on keskmiselt tehtud 3.42 väravat mängus. Tegu ülekaalukalt parima näitajaga. Anaheim Ducks on ainsana veel suutnud kolme piiri ületada, jõudes 3.18 tabamuseni. Terav rünnak on taas meeskonda karikani viimas, kuid samas ei saa öelda, et kaks hooaega oleksid nagu samast paarist kindad.

Sullivani meeskond pakkus eelmisel kevadel kõvasti kõneainet sellega kuivõrd võimsalt vastastest järjepanu üle käidi. Meeskond sai lõpuks keskmiselt kirja 34.9 pealeviset, lastes endale vaid 28.0. Sel hooajal on aga seis vastupidine. 12 kohtumise peale on seni olnud vaid üks, kus ise vastastest rohkem pealeviskeid kirja saanud. Keskmine ürituste suhe on 27.7-35.3. Pealevisete arvestuses sedavõrd suurelt allajäävad meeskonnad istuvad tavaliselt põhiturniiri käigus liigatabeli tagumistel kohtadel. Karikakaitsja liigub aga muretult edasi. Tuleb kiita oma võimaluste efektiivset realiseerimist ja väravavahti.

Tänavused karikamängud algasid Penguinsi jaoks mäletatavasti väikese šokiga, kui avaringi seerias vahetult enne Columbus Blue Jacketsi vastu peetud esimest matši Matt Murray viga sai. Postide vahel sai uuesti oma võimaluse Marc-Andre Fleury ja 32-aastane puurilukk on kõigile meelde tuletamas, kui hea väravavahiga tegelikult tegu on. Tal on värskelt kirjas tänavuste playoffide esimene nullimäng ning konverentsi finaali alustab ta tõrjeprotsendiga 92.7%. Seejuures oli põhiturniiril vastav näitaja 90.9%.

Penguins edeneb, kui...

Vigastusi rohkem ei tule. Pingviinid tulid haavatuna karikamängudele peale ning on ka esimeste ringidega uusi hoope saanud. Murray on küll juba piisavalt terve, et Fleury seljatagust katta, ent näiteks Washington Capitalsi vastu peetud 2. ringi seerias jäädi viimaseks kaheks kohtumiseks ilma Trevor Daleyst. Pole teada, millal 33-aastane kaitsja uuesti mänguvormis on. Tagalast on juba puudu Kris Letang ja veel mõne vigastuse puhul läheks seis juba päris problemaatiliseks.

Ottawa Senators

Vigastused on teemaks ka Ottawas. Täpsemalt ühe mehe vigastus. Erik Karlsson on mängimas vasakus kannas oleva kahe mõraga. Vaatamata sellele on rootslasest kaitsemängija karikamängudes keskmiselt jääl olnud ligi pool tundi (28:57) ja juhib selgelt meeskonna punktitabelit. 12 mänguga on tulnud 13 silma (2+11). Järgmised on Bobby Ryan ja Derick Brassard, kes mõlemad üheksa peal. Kaitsehärg on ka oma põhitööd suurepäraselt tegemas.


Karlsson on Senatorsi jaoks hindamatu väärtusega mängija. Heaks tõestuseks eelmises ringis New York Rangersi vastu nähtu, kus meeskonna kapten oli seeria viimaseks jäänud kohtumises viimasest kaheksast minutist ja 14-st sekundist jääl 6:27. Meeskonnakaaslastel on tema kiitmiseks juba sõnad otsa saanud ja tihti piirdutaks vaid ühe lausega - "Ta on maailma parim mängija."

Senators on üldises plaanis ühtlane meeskond aga Karlsson paistab seltskonnast selgelt välja. Selle kuu lõpus 27-aastaseks saav mängumees on juba kaks korda NHL-i hooaja parimaks kaitsjaks valitud ja saab nüüd, mil meeskond pärast kümneaastast pausi uuesti konverentsi finaalis, näidata end suuremale ringkonnale.


Guy Boucheri meeskond on end karikafinaalist ühe seeriavõidu kaugusele mänginud suuresti heale vaimutugevusele. Alates avaringist saadik on oldud osalised mitmetes üheväravavalise vahega mängudes ning kuus korda on mängitud ka lisaaega. Seejuures, kui enne tänavust hooaega oli klubil aastate jooksul playoffides kogunenud neli võitu, mis tulnud pärast kaheväravalises kaotusseisus olemist, siis nüüd on neid ühe kevadega õnnestunud võtta tervelt kolm. Näidatud on väga head võistlusvaimu.

Keskpäraste näitajatega playoffidesse vastu tulnud meeskond on samamoodi ka karikamängudes edasi pannud. On ka igati oodatav, et tasavägistes mängudes osaledes ei kerki ükski mänguelement väga esile. Küll aga väärib välja toomist senaatorite karistuste surmamise efektiivsus. Enne konverentsi finaali algust on see 87.5, millega jagatakse konkurentsi jäänud meeskondade osas Nashville Predatorsiga parimat näitajat.

Senators edeneb, kui...

Ülekaal saadakse käima. Vähemuses mängides on Boucheri mehed olnud superhead, aga ülekaalu efektiivsus 14.6% päris nukker. Seda tuleks finaalipääsu unistuste elus hoidmiseks kindlasti parandada. Penguins on seni karistusi tapnud 80%-ga, mis peaks Kanada klubile pakkuma lootust, et vastaste karistusi õnnestub senisest paremini ära kasutada. Paranemisele võiks vihjata ka see, et vaid kaks ehk 15.3% Karlssoni praegustest punktidest on tulnud ülekaalust. Põhihooajal võttis ta 38% oma punktidest ülekaalu mängides.

Ennustus: Penguins finaali 4-2

Senators on tore sats, aga jõu vastu ei saa. Paar võitu teenitakse ehk oma jonnakusega välja, ent nelja tulemist on väga keeruline näha. Penguins on lihtsalt liiga võimas ja nagu erinäolised esitused on näitamas, siis ka mitmekülgne. Craig Anderson võiks olla võimalikuks x-faktoriks, ent eelmises ringis tuli temalt kuue mängu peale vaid kaks esitust, kus tõrjete protsent üle 90% ja kõikide kohtumiste peale kokku on see seni 91.4%. Raske uskuda, et tal õnnestub Fleury (või Murray) üle mängida ning kohe kindlasti ei suudeta Penguinsi lihtsalt üle skoorida. Arvestades viimases omavahelises põhiturniiri mängus juhtunut, võiks aga seeria tulla võitlustlik ja mitte täielikult ühepoolne.

Kommentaarid