Hooaja eelvaade: Carolina Hurricanes

Eelmine hooaeg oli Carolina Hurricanesi jaoks esimene alates aastast 2003, mil meeskonna särgis ei käinud väljakul Eric Staal ja ehkki playoffide põud kasvas kaheksa aasta peale, võib sellega üldises plaanis rahule jääda. Noor meeskond tegi veel ühe sammu edasi ja võib uuel hooajal juba tõsiselt kohta karikamängudel noolida.

(foto: raleighagenda.com)
Pilk juba playoffide peal?

Peamänedžer Ron Francis hankis suvel ründesse kaks olulist täiendust, mis omamoodi näitavad, et justkui valmistutakse juba playoffideks. Klubisse toodi tagasi seal viimati ilusatel aegadel mänginud ja 2006. aastal karika võitnud Justin Williams ning Chicago Blackhawksi tühjendamine jätkus Marcus Krügeri haaramisega. Williams on viimase kaheksa hooaja jooksul vaid korra siirdunud varajasele suvepuhkusele ning on mänginud end tõeliseks playoffide spetsialistiks. Krüger on kahekordne karikavõitja, kellel tippmeeskondade jaoks päris kole leping, aga end alles ülesehitava satsi jaoks on ta heaks täienduseks juba kasvõi oma kogemustega. Tänavune maailmameister on seitse aastat järjest playoffides mänginud.

"Me oleme muudatustega rahul ja arvame, et need annavad meile paremad võimalused täita oma eesmärk, milleks on pääs playoffidesse," kommenteeris lükkeid suvel Francis, kes alustab ametis neljandat hooaega.

Hurricanes on Francise pilgu all jõudsalt arenenud. Tema esimesel aastal tuli tagasihoidlik 71 punktiga hooaeg, ent seejärel hüpati kohe 86 peale ning mullu saadi veel üks punkt rohkem kirja. Vaikselt liigutakse 90 punkti suunas ja see tähendab, et meeskond peaks olema võimeline püsima playoffide konkurentsis lõpuni välja. 93-94 silma on viimastel aegadel karikamängude pileti toonud.

"Carolina pole alates 2009. aastast playoffides mänginud, see on pikk aeg. Kaotamisel on aga nüüd lõpp. Aeg on redelil ülespoole liikuda ja tõusta uuesti tõsiseltvõetavaks. Mulle meeldib väga see meeskond ja suund, kuhu ollakse teel," rääkis Williams bravuurikalt pärast kaheaastase lepingu tegemist.


Võitva meeskonna staatusest ehk vähemalt poolte mängude võitmisest polnud Hurricanes väga kaugel ka juba möödunud hooajal. Võite oli lõpuks 36, mis veel kaugel 41-st, aga parema õnne korral võinuks Bill Petersi hoolealused selleni end nihutada. Nimelt kaotati pärast normaalaega 15 kohtumist ja selles arvestuses jäädi Toronto Maple Leafsiga liiga "esikohta" jagama. 14-st lisaajast kaotati üheksa ja üheksast karistusvisete seeriast kuus. Enamasti jaotatakse võidud ja kaotused pärast lisaaega üsna võrdselt ära, kuid leidub ka erandeid nagu Hurricanes, kes tõesti vaid halba õnne saavad kiruda.

(foto: dailyfaceoff.com)
Eelmisel hooajal jõudis Hurricanes Francise aja resultatiivseima aastani, kui keskmine väravasaak oli 2.59. Williams toob väravaid kindlasti veel juurde ja tema paljuräägitud liidriomadused võiksid aidata ka meeskonna noore tuumiku järgmisele tasemele. Williams, Lee Stempniak ja Derek Ryan on ainsad ründajad, kes 30 täis. Jordan Staal on juba väga pikalt mänginud, aga temagi on saamas alles 29. Isegi kui algav hooaeg ei õnnestu, siis peaks pikemaks ajaks meeskonnale jääma "järgmine aasta".

Kaitses lasteaed

Kui edurivis on mõnel mehel juba 30 ees, siis kaitsest ei leia mitte kedagi, kes isegi selle lähedal oleks. Vanimad on 26-aastased Klas Dahlbeck ja suvel Blackhawksist toodud Trevor van Riemsdyk, kes tegi Las Vegases põgusa vahepeatuse. Noor vanus ei tähenda aga väheseid kogemusi. Näiteks pesamuna Noah Hanifin läheb 20-aastasena peale juba kolmandale hooajale.

(foto: dailyfaceoff.com)
Petersi süsteem on Hurricanesist teinud ühe kitsima meeskonna, kes lasi mullu enda väravale vaid 28.3 pealeviset. Ainult neljal konkurendil oli nende +2.1-st parem ise tehtud ja endale lastud pealevisete suhe. Ometi on enda võrgust litri eemale hoidmine probleeme valmistanud. Selja taga on hooaeg, mil korjati välja keskmiselt 2.80. Selles ei saa aga väga süüdistada kaitsjate saamatust. Väravavahtide tõrjete efektiivsus 90.1% jäi liiga päris tagumisse otsa.

Kaitsemehed ise on olnud väga heal tasemel. Seda näitab hästi karistuste surmamise edukus, mis kõigil kolmel Petersi käe all veedetud aastal olnud vähemalt 84%. Krügeri lisamine peaks selles osas veelgi kindlust lisama, kuna rootslast on hinnatud liiga üheks parimaks lahtivisete võitjaks ning seetõttu on tema nimi pidevalt läbi käinud ka juttudest, kus tuuakse välja parimaid karistuste surmajaid.

Darlingu tõehetk

Eelpool välja toodud väravavahtide tõrjeprotsent jäi Eddie Läcki ja Cam Wardi südametele. Rootslase jaoks tähendas see ka klubivahetust ning uuel hooajal leiab ta Calgaryst. Ward on kogu karjääri Carolinas veetnud ja tema najal ratsutati 11 aastat tagasi karikani, aga nüüd on ta uues rollis. Põhimeheks on toodud Scott Darling.

"Ma olen realist ja mõistan olukorda. Tean, et teda ei toodud siia neljaaastase lepingu ja päris hea raha peale varumeheks," kommenteeris Ward olukorda eelmisel nädalal. "Olen võitlushimuline kutt ja tahan jätkuvalt mängida ning anda endast kõik, et mänguaega teenida, aga loodan, et ta suudab teha järgmise sammu. Ta on seda väärt."

Klubi praktiliselt kõiki väravavahtide rekordeid hoidev puurivaht on Darlingut igati takka kiitnud ja pakkunud ka avalikult oma tuge ja kogemusi. Darling tuleb Chicagost karjääri keskmiste numbritega 2.37 ja 92.3%. Tal on aga põhiturniiri kogemusi vaid 75 mängu jagu.

Uus tõus on tulemas uue omanikuga

Hurricanes on jõuliselt endale liiga esiotsas uuesti ruumi tegemas ja seda juhuslikult ajal, mil klubi on uut omanikku saamas. Alates 1994. aastast niite tõmmanud Peter Karmanos on väidetavalt pikemat aega soovinud kahjumit tootavast klubist vabaneda ja tundub, et nüüd on lõpuks keegi konksu otsa saadud. Jurist Chuck Greenberg, kes aitas omal ajal Mario Lemieux'l Pittsburgh Penguinsi pankrotist päästa ja keda mõni aasta tagasi seostati Dallas Starsi ostmisega, on välja käimas 500 miljoni dollari ringi jääva summa, et peavalu endale osta.

Pikk playoffideta veedetud periood on kümne aastaga kukutanud Hurricanesi mängude külastajate arvu 32%. PNC Arena oli eelmisel hooajal keskmiselt täis vaid 64% jagu, mis andis publikuarvuks 11 776 inimest. Võrdluseks, publikuhuvi vähesuse arvestuses teist kohta hoidva Arizona Coyotesi numbriteks olid 76.5% ja 13 094. Kõikide Põhja-Ameerika suurte profiliigade peale oli eelmisel hooajal Hurricanesist halvemas olukorras vaid MLB Chicago White Sox, kelle staadion oli kodumängu ajal põhimõtteliselt pooltühi (keskmine täituvus 53.7%).

Leige publikuhuvi tõttu on Hurricanesi saatus olnud püsivalt küsimärgi all. Juba korra Hartfordist ära kolitud klubi on seostatud järjekordse ümberpaigutamisega. See väidetavalt Greenbergil kavas pole. Võib arvata, et see on ka üks tingimustest, mida Karmanos on müügi käigus nõudmas. Erinevaid nüansse tundub tehingu käigus olla veel mitmeid teisi, kuna see on hõõgunud alates suve keskpaigast, kuid seni tegudeni pole veel jõutud. Teadmatus tuleviku suhtes võib meeskonda algaval hooajal negatiivselt mõjutada. Kuigi neid jutte üritatakse tõrjuda.

"Minu tööülesandeks on juhtida meeskonda ja organisatsiooni nii nagu Peter mind palgates soovis ja Peter on minu boss. Kuniks muudatusi pole, tegutsen nii edasi. Minu jaoks pole midagi erinevat olnud. Kõik toimib endist moodi," on Francis öelnud.

Kommentaarid