Hooaja eelvaade: Washington Capitals

Kaks aastat järjest põhiturniiril domineerinud Washington Capitals on oma võimsad hooajad täpselt samamoodi lõpetanud - kaotusega playoffide 2. ringis Pittsburgh Penguinsi vastu. Pingviinid on läinud edasi kahe karikavõiduni ning Aleksandr Ovetškin on endiselt mees, kes pole kunagi 2. ringist edenenud.

(foto: groupon.com)
Suvel kaotati ligi viiendik oma väravatest

Ovetškin tegi mullu täishooaegade arvestuses 33 värava ja 69 punktiga ühe oma karjääri halvima aasta, kuid vaatamata sellele oli Capitalsi rünnak liigas paremuselt kolmas. Keskmiselt saadi kirja 3.18 kolli. Kogu hooaja saak oli 261. Neist 48 (mõlemalt 24) tulid Justin Williamsilt ja Marcus Johanssonilt, kes kumbki enam klubis ei jätka. Produktiivne duo tuli palgafondi sisse mahtumiseks ohverdada.

Capitals suutis end viimase paari aastaga hambuni relvastada, kuid alates hooajast 2017/18 polnud võimalik enam satsi koos hoida. Lahkujaid oli mitmeid nii rünnakult kui kaitselt. See tähendab, et uuele hooajale tuleb Barry Trotzi meeskond peale põhjalikud muutused läbinud koosseisuga. Viimase kahe aasta jooksul 238 punkti kogunud sats on selgelt nõrgenenud. Ent see annab võimaluse hakata kriitikuid vaigistama.

"Kõik inimesed võivad oma hinnangu anda," märkis suvel peamänedžer Brian MacLellan. "Meie üritame organisatsioonina mõista anda, et oleme parem meeskond, kui väljaspool klubi arvatakse ja loodetavasti õnnestub meil seda ka tõestada."

Tõestamine ja tõehetk ootab ees mitmeid noormängijaid. Klubi 2014. aasta drafti avaringi valikut Jakub Varnat võib oodata ees amet esimese ründekolmiku äärena. 21-aastane tšehh on AHL-is 88 mänguga teinud 35 väravat ja kogunud 75 punkti. Eelmisel hooajal tuli esimese 21 kõrgliigas peetud matšiga 3+3. Hooajaeelsetes mängudes pole ta igatahes hätta jäänud. "Usun, et hoiame teda tippmängijate kõrval, sest arvame, et temast saab samuti tippmängija," kommenteeris Trotz pärast ühte matši.

(foto: dailyfaceoff.com)
Enne tänast matši New Jersey Devilsi vastu on Vranalt kolme kohtumisega tulnud 1+1. Trotz on kiitnud tema kiirust ja kreatiivsust ning oskust end vabaks mängida. Prahast pärit noorukil võib tulla väga mälestusväärne kollanoka hooaeg, sest kui Ovetškini ja Jevgeni Kuznetsoviga ühes kolmikus tegusedes õnnestub end pidevalt vabaks mängida, siis ei tohiks punktide saamine absoluutselt probleeme tekitada.


Teiste noorte ründajate seas üritab endale kohta välja mängida väga huvitav kuju Nathan Walkeri näol. 23-aastane ründaja, kes sarnaselt Vranale 2014. aasta draftis hangiti, on küll sündinud Walesis, aga ta mängib Austraalia lipu all. See tähendab, et isegi Kängurumaa on endale enne Eestit saamas NHL-i mängijat. Noores heas Tšehhi hokisüsteemi oma oskusi lihvima läinud mängumees on AHL-ist tulemas 202 mängu peale kogutud 79 punktiga (34+45), mis Vrana näitajate kõrval kahvatub, aga teda loetaksegi rohkem kahesuunaliseks mängijaks.

Hea kahesuunaline mängija ja potentsiaalikas väravakütt on ka Devante Smith-Pelly. Hooaja 2015/16 lõpus pani ta stabiilse mänguajaga New Jersey Devilsi eest 18 kohtumisega kaheksa väravat ja 13 punkti.

Kokkuvõttes võib öelda, et täkud on läinud, aga neid asendama toodud vaese mehe variandid võivad positiivse üllatuse pakkuda ja mõni võib ootusi isegi ületada. Sellel põhineb ka MacLellani usk, et jätkuvalt on Capitalsi näol tegu ühe idakonverentsi tippsatsiga.

Liiga parim kaitse lagunes laiali

Capitals oli eelmisel hooajal parima endale lastud keskmise väravaarvuga ja vahe järgmistega oli märgatav. Nende 2.16-le järgnes Columbus Blue Jackets 2.35-ga. Seda kõva kaitset on aga suvel tabanud mitmed kaotused. Karl Alzner ja Kevin Shattenkirk siirdusid vabaagentidena mujale ning Vegas Golden Knights korjas liiga laienemise draftist Nate Schmidti endale. See tähendab, et ka kaitses on noortele uksed valla.

(foto: dailyfaceoff.com)
Esimeste uute tulijatena on valmis lavale astuma Christian Djoos ja Madison Bowey. Esimese puhul tundub, et AHL-is on jäänud tal väga vähe veel teha. Eelmisel hooajal läks 66 kohtumisega kirja 58 punkti (13+45). "Tunnen end kindlasti mugavalt ühe puhul, mitte väga kahega," on MacLellan kollanokkadest kaitsjate kasutamise kohta öelnud.

Kuna noortel kaitsjatel on võrreldes ründajatega palju raskem liigas kohaneda ja hakkama saada, siis võib öelda, et meeskonna suurim tagasilangus peaks tulema just kaitse pealt. Capitalsi õnneks on see viimastel aastatel olnud nii hea, et isegi tõsise hoobi korral võiksid numbrid jääda veel viisakaks.

Holtbyt vajatakse rohkem, kui kunagi varem

Capitalsi võimas minek tähendas muu hulgas, et Braden Holtby oli üleeelmisel hooajal lähedal Martin Brodeuri peaaegu löömatuna näiva väravavahtide ühe hooaja võitude (48) rekordi murdmisele. Lõpuks jäi see tegemata, kuna Trotz otsustas oma esikindale põhiturniiri lõpus puhkust anda. Aga eks rekordit on jagada ka tore.

Eelmisel hooajal kukkus kolme vähem peetud mänguga Holtby võitude arv 42 peale. Küll aga tuli kolm korda rohkem nullimänge (9) ja paremad olid ka endale lastud keskmine (2.07) ja tõrjete efektiivsus (92.5%). Holtby pole kolm aastat järjest lasknud keskmiselt rohkem kui 2.20 ja tõrjed on alati olnud üle 92%. Hea meeskonna taga on igal väravavahil lõbus mängida. Nüüd kui kahe hooaja vahel on mitu põhilüli kaotatud, peaks välja tulema 28-aastase puuriluku tõeline väärtus.

Karjääri keskmised numbrid 2.31 ja 92.2% näitavad, et tegu on väga hea väravavahiga, seega pole põhjust tema võimekuses kahelda. Samasse kanti võiks tulla ka uus hooaeg. Trotz on pikalt olnud kaitsele spetsialiseerunud treener ja kui meeskond suudab jätkuvalt tipptasemel vastaste võimalusi limiteerida (eelmisel hooajal lasti oma väravale keskmiselt 27.8 pealeviset), siis ei tohiks väravavahile liigset stressi tekkida.

Meeskonna võimsa kaitse taga mängimist on nautinud ka varukinnas Philipp Grubauer, kelle näitajad olid eelmisel hooajal Holtby omadest isegi nõksa paremad - 2.04 ja 92.6%. Sakslase karjääri keskmisteks on 2.25 ja 92.3%.

Kuuldused surmast on tugevasti liialdatud

"Ma tahan võita, selle nimel me kõik hokit mängimegi," ütles Alzner pärast Montreal Canadiensiga liitumist. "See oli frustreeriv, et meist pidevalt 2. ringis üle käidi. See oli miski, mida ma ei saanud lihtsalt kahe silma vahele jätta.

Kaheksa hooaega Washingtonis mänginud mees lahkus päris hapude tunnetega ja kui klubi siseelu lähedalt näinud ja tundnud tegelane enam meeskonda ei usu, siis miks peaks keegi teine? Ometi tunduvad jutud täielikust hangumisest liialdatuna. Selge on see, et Capitals annab uuel hooajal kindlasti kõvasti järele, aga samas on meeskond olnud lihtsalt sedavõrd hea, et isegi suure kukkumise korral peaks olema tegu selge playoffide meeskonnaga. 120-punktilise potentsiaaliga mänginud sats võib kümme võitu vähem korjata ja on ikka omadega mäel.

Ovetškin on pärast suvepuhkust klubi juurde naasnud elu parimas füüsilises vormis ja peaks pärast olümpiaotsusega leppimist olema 100%-liselt valmis tegema väga hea hooaja. Juba sellega kompenseeriks osa kaotsi läinud kvaliteedist. Meeskonna eduga playoffides on omaette lood, aga põhiturniiri jooksul peaks jätkuvalt olema tegu ühe kõige kangemaga.

Kommentaarid