Hooaja eelvaade: New Jersey Devils

Otsingud jätkuvad on New Jersey Devilsi jaoks kohane moto. 2012. aasta Stanley karikavõistluste finaalseerias mänginud meeskond pole pärast seda kordagi playoffidesse pääsenud. Eelmisel hooajal tehti 14-punktiline kukkumine, aga omamoodi traditsiooniks on saanud langusele tõusuga vastamine.

(foto: reddit.com)
Edurivis drafti avavalikute kogunemine

Devilsi viimase nelja hooaja punktiarvuks on 86, 78, 84, 70. Ehk seda mustrit järgides peaks olema tulemas järjekordne tõus. Kõrgemale ja kaugemale saab hakata liikuma tänavuse drafti avavaliku Nico Hischieri toel. 18-aastane šveitslane on üle pika aja klubi esimene avavalik, ent eelmisel suvel sai juba satsi toodud üks sama staatusega mees. Taylor Halli lisamine ei andnud aga John Hynesi meeskonnale soovitud tulemust.

Kuradite jaoks on skoorimine vaevaline olnud enamvähem aegade algusest saadik. Viimase kolme hooaja jooksul on nende väravasaak jäänud 180 kanti ja mullu tehti koos Halliga mängides isegi üks koll vähem kui aasta enne tema saabumist. 2010. aasta avavalik lõpetas debüüthooaja uues klubis 20 värava ja 53 punktiga. Kuna meeskond tegi keskmiselt 2.20 väravat mängus, siis ei saa 25-aastase ründetuusa produktiivsuse kallal eriti nuriseda. Kuigi uuel hooajal oodatakse temalt kindlasti rohkem.


Kahvatu skoorimine viis peamänedžeri Ray Shero sel suvel uuesti ründajaid juurde hankima. Vabaagenditena tulid Brian Boyle ja Drew Stafford ning vahetustehingu käigus hangiti Marcus Johansson, kes loodab Aleksandr Ovetškini ja Nicklas Bäckströmi varjust pääsenuna endale New Jerseys nime teha.

"See on minu jaoks võimalust astuda mängijana järgmine samm," muljetas 26-aastane rootslane eelmisel nädalal klubivahetuse kohta. "Olen elevil seoses uute võimaluste ja väljakutsetega. Sinna ei jõudes ei tea ma eriti midagi. Ma ei tunne ka kedagi, mis saab lõbus olema. See on täiesti erinev olukord võrreldes eelneva seitsme aastaga."

Johansson parandas läinud hooajal oma isiklikku punktirekordit rohkem kui kümne silmaga ning näitas potentsiaali kerkida 60+ punktiga meheks. Üks selline kuluks Devilsile hädasti ära. Jaromir Jagr hooajal 2013/14 oli New Jerseys viimane mees, kes ühe hooaja jooksul vähemalt 60 punkti kogus. Kui Hall poleks eelmisel hooajal kümmet kohtumist vahele jätnud, siis jõudnuks tema ehk ka kuskile sinna lähedale.

(foto: dailyfaceoff.com)

Devilsi probleeme rünnakul on iseloomustanud ka vähene väravavõimaluste arv. Eelmisel hooajal saadi keskmiselt kirja 27.8 väravale läinud pealeviset mängus ja selle juures peab pöörase efektiivsusega oma üritused tabamusteks tegema, kui tahad teiste jaoks hirmuäratav olla. Kuna hooaeg on aga pikk, siis on ülimalt ebatõenäoline efektiivsust kõrgel hoida. Liiga parimad tegid mullu 10% oma pealevisetest väravateks, Devils jäi 7.9%-ga halvimate sekka.

Hooaja algust raskendab Travis Zajaci pikk vigastuspaus. See peaks aga suurendama Hischieri mänguaega. 

Kaitse täienes suure kala asemel väiksega

Devils oli üks tõenäolisematest sihtkohtadest, kuhu võinuks maanduda tänavuse vabaagentide klassi silmapaistvam kaitsemees Kevin Shattenkirk, aga Washington Capitalsist vabanenud ameeriklane eelistas liituda poisipõlve lemmikklubi New York Rangersiga. Shero on selle järel halva juures head nägu teinud.

"Kõik otsivad endale kaitsjaid, aga neid on raske leida," tunnistas klubi juures kolmandat hooaega alustav peamänedžer suvel. "Me räägime rohkem meeskondlikust kaitsest, mis eeldab ründajate töötahet, seega loodame seda parandada."

Täiesti tühjade kätega Shero aga suvel ei jäänud. Eelmisel kuul saadi lepingu peale 22-aastane Will Butcher, kes ülikoolide liigast tulemas väga kõva reputatsiooniga. Noormees, kes nimetanud oma eeskujudeks Duncan Keithi ja Torey Krugi, lubab olla mitmekülgselt kasulik mängumees.

"Minu peamised tugevused, mida loodetavasti märgatakse, kui ma oma tööd mängu ajal õigesti teen, on minu arukus, kiired otsused ja litri liigutamine. Suudan rünnakul erinevatest olukordadest võimalusi tekitada," iseloomustas Butcher end eelmisel nädalal.

(foto: dailyfaceoff.com)
Butcher peaks oma debüüthooajal kohe vägevalt minuteid saama, kuna meeskonna ülejäänud kaitseliin on üsna "meh". Seda arvestades pole ka ime, miks Shero on rääkinud meeskondlikust kaitsetööst ja miks pikalt meeskonna tugevuseks olnud osa eelmisel hooajal kärises. Devils pole aastate jooksul ise palju väravaid teinud, aga pole endale ka väga lasknud. See aga mullu paika ei pidanud, kui endale lasti keskmiselt 2.93 väravat. Kogu hooaja peale välja võetud 244 oli halvim näitaja alates 90ndate algusest.

Schneider peab unustama karjääri halvima aasta

Devilsi kaitsenumbreid on aidanud korras hoida väga talendikad väravavahid. Pikalt Martin Brodeur ja pärast tema taandumist Cory Schneider. 31-aastane jänki alustas mullust hooaega New Jerseys seisus, kui ta polnud varasema kolme klubis veedetud aasta jooksul kordagi endale lasknud üle 2.26 värava mängus ja tema tõrjeprotsent oli igal hooajal olnud üle 92. Neljas hooaeg punases särgis kujunes päris koledaks. Lõppnumbriteks olid 2.82 ja 90.8%. Ta võitis vaid kolmandiku oma 60-st mängust.

Karjääri keskmiste numbritena 2.28 ja 92.2% kandev puurivaht on veel viieks aastaks lepinguga seotud ning peab õuduste hooajast kiirelt kosuma. Vastasel juhul on klubi mitmes mõttes hädas. Peatreener Hynes usub igal juhul, et langus oli vaid ajutine. "Cory on väga intelligentne inimene ja mängija ning tema mängus olid omadused, millest kõnelesime ja mida ta enda arust suudab parandada. Ta muutis suvel oma treeningrežiimi ja oleme kindlad, et ta naaseb väga sihikindlalt," on ta öelnud.

Schneideri varumehena jätkab kolm aastat noorem Keith Kinkaid, kes tegi eelmisel hooajal esikindale isegi silmad ette. Tema numbriteks olid 2.64 ja 91.6%. Kogu senise karjääri New Jerseys veetnud mees on mänginud end üheks liiga parimaks varuväravavahiks. Tema keskmised näitajad on 2.68 ja 91.2%.

Midagi nagu oleks, aga samas nagu ei ole ka

On selge, et kui meeskonda ei taba uskumatult halb vigastuste õnn, siis peaks Devils olema uuel hooajal rünnakul märgatavalt produktiivsem. Kuid õhus on küsimused seoses kaitsega. Eelmisel hooajal lasti enda väravale keskmiselt 31.4 pealeviset, mis selgelt kõrgem arv kui 28.4, milleni jõuti aasta varem, kui Halli eest ära antud Adam Larsson veel klubis oli. Rääkimata 2.46 pealt tõusnud endale lastud väravate keskmisest.

Butcher on põnev talent ja juba eelmise hooaja lõpus oma esimesed NHL-i mängud teinud Michael Kapla oli ülikoolis mängides samuti üks vägevamatest kaitsemeestest, aga praegusel hetkel annaks üks Shattenkirk meeskonnale kindlasti rohkem kui need kaks. Võtta on ka suvel San Josest vahetustehinguga toodud Mirco Müller, kes on endine drafti avaringi valik, aga ta pole liigas endale veel stabiilselt mänguaega teeninud.

Meeskond on liikumas õiges suunas, kuid näib, et juba viis aastat kestnud playoffide põud läheb edasi. Kui just Shero ei hullu mängijateturul. Iseenesest on võimalused selleks olemas. Klubil on ligi 18 miljoni jagu palgalehel täitmata ruumi. Arvestades tema sõnavõttu, siis on Shero eeldatavasti üritanud parandada meeskonna kaitseliini, aga samm-sammu haaval koosseisu ehitav klubi pole valmis kellegi eest üle maksma. See tähendab, et tõenäoliselt haigutab palgafondis see sama auk järgmise suveni välja.

Kommentaarid