Hooaja eelvaade: Vegas Golden Knights

Viimati 2000. aastal laienenud NHL on algaval hooajal taas ühe liikme võrra suurem. Vaikse ookeani divisjonis alustab mängimist Vegas Golden Knights. Liiga uustulnukale kohest edu ei prognoosita, kuid elevust suudab meeskond kindlasti tekitada.

(foto: si.com)
Ründeveduriks tundmatu suurus Šipatšjov

Vadim Šipatšjov on kodumaal hokisõpru hullutanud mitmete vägevate hooaegade jooksul, ent Põhja-Ameerika mängu mõistes on ta täiesti tundmatu suurus. Venelane teeb 30-aastasena oma esimesed sammud NHL-is ja seda kohe ühe meeskonna esitsentrina. Surve tema õlul võib olla tohutult suur, kuna paljud Euroopa hokitähed on ookeani taga käinud proovimas ja seal täielikult läbikukkunud. Kuigi on ka teistsuguseid näiteid nagu Šipatšjovi endine Peterburi SKA kolmikukaaslane Artemi Panarin.

"Ta on mängujuhist tsenter ja selliseid pole kerge leida," on Tšerepovetsist sirgunud mängumehe kohta öelnud Golden Knightsi peamänedžer George McPhee. "Neid on liiga laienemise draftist eriti keeruline hankida. Muude mooduste kasutamine on ainus viis selliste mängijate leidmiseks. Ta on oskuslik, mängujuhist, osav tsenter."


Šipatšjov kogus oma viimase kolme KHL-i hooaja jooksul 153 mänguga 190 punkti (55+135). Sedavõrd võimsate numbrite pealt põrmu vajumine näib väga ebatõenäolisena. Mõistagi ei saa ta maailma parimate kaitsjate vastu hullata nii nagu kodumaal, aga tema produktiivsus peaks siiski jääma täitsa heale tasemele. Tema kolmikukaaslasteks prognoositakse Jonathan Marchessault'd ja James Neali, kes mõlemad end tõestanud heade snaipritena.

(foto: dailyfaceoff.com)
Peatreeneril Gerard Gallantil pole ülejäänud rünnakust väga stabiilset tootlikust oodata. Laienemise draftis oli McPheel võimalik täiendada nii ründeliini kui kaitset palju vingemate vendadega, ent endine Washington Capitalsi juht otsustas mitmed valikud teha tulevikku silmas pidades, valides drafti valikute eest konkurentidele sobivad mängijad. Kuigi Gallant on öelnud, et ta ei soovigi satsi näha särava meeskonnana.

"Me soovime olla füüsiline meeskond, mis suudab uisutada ja veedab palju aega ründetsoonis survestades," tutvustas Gallant suvel oma visiooni. "Tahame olla väga töökas meeskond, mis võimaluste tekkides need realiseerib."

Gallant vedas Florida Panthersi hooajal 2015/16 klubi ajaloo edukaima põhiturniirini omades koosseisu, mille punktitabeli tipus olid lõpuks vanurid Jaromir Jagr ja Jussi Jokinen. Ta on tuntud kui range, aga õiglane treener, kes oskab mängijatest maksimumi välja pigistada. See annab meeskonna fännidele (jah, neid on juba päris palju) lootust, et kõvadest töörügajatest meeskond suudab ka ikkagi ilusaid hetki pakkuda. See eeldab osalt seda, et mitmed lootust andvalt alustanud mängijad, kes kiirelt kahvatuks jäänud, suudavad end uuest näidata. Selleks on vähemalt näiliselt ideaalsed tingimused loodud.

"Siin pole miskit varem juhtunud, kõik on uus ja see on suurepärane võimalus kõigi jaoks alustada nullist," muljetas Erik Haula eelmisel kuul. "Kõik on siin uued näod ja see tähendab, et peame koheselt käigu sisse saama ja veetma üksteisega tuttavaks saamise nimel koos võimalikult palju aega. Olen väga elevil selle võimaluse üle."

Golden Knightsi ründeliin ei ole tervikuna eriti silmapaistev, aga see võib üllatada. Nagu üks edurivi liikmetest Reilly Smith Floridas, kui ta kerkis Gallanti juhendamisel 25 väravaga meheks.

Kaitses pudru ja kapsad

Laienemise draftis oli McPhee üheks kindlaks eesmärgiks kuhjata kaitsjaid kokku ja sellega sai ta hakkama, kuid suurejooneline meisterplaan on õnnestunud vaid poolenisti. Satsi võetud kaitsemängijaid sooviti edasi kaubelda ja mõned seesugused diilid ka õnnestusid, aga kokkuvõttes võib praegu öelda, et oma plaaniga kõrbeti. Klubil on palgal kümme ühesuunalise NHL-i lepinguga kaitsjat ja kõigile neile koosseisus kohta pole. See tähendab, et enne hooaega rivistust reeglitepäraseks kärpides võivad paljud neist lihtsalt tasuta mõne konkurendi juurde jalutada. Või saavad neist suurepalgalised AHL-i mängijad.

Ülerahvastatud kaitseliin tähendab, et NHL-i perekonna uusimal liikmel tuleb tavapärasest palju põnevam ja kindlasti ka stressirohkem treeninglaager. Terad tuleb sõkaldest eraldada ja praegust valikut vaadates tuleb samas tõdeda, et ega eriti häid terasid polegi. Ainsana võib välja tuua Shea Theodore'i, kes näitas 21-aastasena eelmise hooaja playoffides Anaheim Ducksi eest üsnagi häid esitusi, lõpetades 14 mängu peale kaheksa punktiga (2+6).

(foto: dailyfaceoff.com)
Mõelda vaid, et draftis oli võimalik klubil valida end liigas juba tõestanud kujud nagu Sami Vatanen, Matt Dumba või Paul Martin. Endale saadi ka sealt Marc Methot, Trevor van Riemsdyk ja Aleksei Jemelin, aga kõik nad alustavad uut hooaega mõne teise meeskonna särgis. Olevik ohverdati tuleviku nimel ja arvatavasti oli see õige otsus, aga see toob endaga valusad kasvuraskused, mis võivad meeskonnast teha liiga selge punase laterna.

Tunneme kaasa Fleuryle

Kahtlaseväärtusega kaitseliin tähendab tihedaid tööpäevi meeskonna väravavahi jaoks ja Vegases alustab esikindana kolmekordne Stanley karikavõitja Marc-Andre Fleury. Viimased kaks aastat hokimaailma tipus valitsenud puurivaht on sattunud spektri teise otsa. Pittsburghis mängides vaid kahel hooajal playoffidest eemale jäänud kanadalane ei pruugi uue klubi värvides üldse karikamängudeni jõudagi. 32-aastasel mängumehel on lepingust kaks hooaega järgi ja kõigi eelduste kohaselt selle ajaga tiheda konkurentsiga liigas Golden Knightsist asja ei saa.

Fleury näol on aga uus klubi saanud perfektse kaanepoisi, kelle toel kohalikke hokipisikuga nakatada. Samuti võib ta olla hea motivaator, kuna ise ei taha ta kevadistest golfi toksimistest midagi kuulda.

"Ma ei taha kindlasti playoffidest välja jääda," tunnistas kogenud väravavaht juuli lõpus, mil ta karikaga veedetud päeval tegi oma viimase etteaste Penguinsi mängumehena. "Playoffides on kõige pingelisemad mängud, milles osalemine ongi kõige lõbusam. Oleks tore tuua see Vegasesse ja näidata sealsetele inimestele, et need ongi kõige olulisemad. Nende pärast me mängimegi."

Varumehena alustab Vegases 25-aastane Calvin Pickard, kes eelmisel hooajal tegi 50 mänguga Colorado Avalanche'i puuris oma esimese tõsisema aasta. Seejuures on huvitav märkida, et kaks väravavahti tegid statistika osas vaatamata täiesti eriklassist meeskondade eest mängimisele vägagi sarnased hooajad. Fleury lasi keskmiselt 3.02 väravat ja tõrjus 90.9%-ga, mis mõlemad tema karjääri ühed halvimad näitajad ja Pickardi numbriteks olid vastavalt 2.98 ja 90.4%.

Ikkagi moodsa aja parim uustulnuk?

Golden Knightsi koosseis tekitab omajagu küsimärke, aga sellele vaatamata peaks satsil olema potentsiaal kerkida moodsa aja parimaks liiga uustulnukaks. Soovimata vanemad hokisõpru solvata, peaks nn. moodsaks ajaks perioodi alates 90ndatest. Aastatel 1991-2001 sai liiga juurde üheksa uut klubi ja neist parima debüüthooaja suutis teha Florida Panthers, kes korjas 83 punkti. Seda ajal, mil eksisteerisid veel viigid ehk puudus lisapunktide saamise võimalus.

Kui jätame välja täiesti eraldi klassist halva Avalanche'i, siis oli mullu playoffidest välja jäänud meeskondade keskmine võitude saak 35. Enamus liiga halvimatest käisid ära vähemalt kümnel lisaajal. See tähendab, et tagumise otsa meeskondade punktisaak jääb 80 kanti ja kui Fleuryl õnnestub mõni mäng lisaks röövida, milleks ta kindlasti võimeline on, siis võikski pantrite 83 silma olla ületatav.

Varasemate uustulnukate tulemuste üle löömine võiks olla debüüthooajaks hea eesmärk, mille nimel vaeva näha. Isegi lõpunädalatel, mil playoffide rong (tõenäoliselt) juba läinud on. Suuremad eesmärgid peavad oma aega veel ootama. Klubi omanik Bill Foley on rääkinud soovist võita karikas esimese kuue aastaga, kuid see näib paraja utoopiana. Kuigi alles mõned aastad tagasi oli utoopiaks ka Las Vegases mängiv NHL-i meeskond.

Kommentaarid