Hooaja eelvaade: Tampa Bay Lightning

Kaks hooaega järjest vähemalt idakonverentsi finaalis mänginud Tampa Bay Lightning näitas mullu suurt sihikindlust, kui enamus aastast möödus ilma kapteni Steven Stamkoseta, ent lõpuks tuli leppida varajase suvepuhkusega. Playoffidest jäi üks punkt puudu.

(foto: boltsbythebay.com)
Stamkos näljasem kui kunagi varem

Stamkos, kes viimastel aastatel mitmete traumade küüsis olnud, alustas eelmist hooaega suurepäraselt, kui kogus 17 mänguga 20 punkti (9+11), aga kõik lõppes õnnetult ühel novembriõhtul Detroidis. 27-aastane ründetuus lootis hooaja käigus naasta ja võimalik, et tulnuks playoffides ka platsile, aga comeback lükkus edasi. Nüüd on ta selleks täielikult valmis.

"Mu seisund on iga päevaga aina paremaks läinud ja arvan, et see jätkub," tõdes ta septembri alguses. "See on väga elevust tekitav. Ma pole tükk aega sellise põnevusega treeninglaagri algust oodanud. Tunnen, et olen vaeva näinud ja näen ka selle tulemusi."

Kahekordne liiga parim väravakütt usub, et suudab taastada endise mängutaseme ja loodab, et teeb seda koheselt. Meeskonna peatreener Jon Cooper loodab samuti oma kaptenit kiirelt parimal tasemel mängimas näha.

"Talle tuleb kaasa tunda," ütles Cooper suvel. "Tema karjäär pole ebaõnnestunud, aga ta on mitmete vigastuste tõttu suure osa sellest tribüünidel veetnud. Nii juhtub mõnedel mängijatel. Aga tunnen talle eriti kaasa, kuna tean kui palju ta sooviks mängida ja see on kõige raskem osa. Oma kaptenist ilma jäämine on karm. Ent ta on saanud nüüd pikemalt taastuda ja eeldame, et ta on septembriks täiesti terve."

Stamkos on viimase nelja hooaja jooksul puudunud kokku 115-st kohtumisest ehk vahele on jäänud üks terve hooaeg ja siis veel sellele peale. Oma esimese viie hooaja jooksul oli ta kokku puudunud vaid kolmest matšist. Kurjad keeled on rääkinud, et 2008. aasta drafti avavalikule on saatuslikuks saanud Sotši olümpiamängudeks tagasi kiirustamine. Selleks oli tal vaja taastuda sääreluu murrust. Lõpuks ta ikkagi piisavalt terveks ei saanud ja just pärast seda on hakanud teda tabama erinevad probleemid, mille ühe põhjusena nähakse taastumist kiirendavate preparaatide kasutamist.

Lightning oli enne eelmist hooaega näidanud, et oma kaptenita saadakse hakkama küll, kuid kehv hooaja esimene pool nurjas kogu nüüd ülejäänud aasta. Kuna karikamängudele jõudmine tundus hooaja keskpaigas ebatõenäolisena, siis otsustas peamänedžer Steve Yzerman loobuda mitmest mängijast, kelle panus lõpunädalatel võinuks puudu jäänud ühe punkti ikkagi kindlustada.

Stamkoseta rünnak paugutas täitsa korralikult 2.80 väravat mängus, mis oli isegi parem näitaja kui eelmisel hooajal, aga suur tagasilangus tuli kaitses, kus 2.41-st sai 2.73. Selle parandamiseks on suvel kaitsesse lisatud Dan Girardi ja paremat toetust loodetakse ka ründajatelt.

"Pidime oleme paremat kaitset mängiv hokimeeskond," märkis Yzerman pärast suviseid lükkeid. "Usun, et meie vastu on pärast Chris Kunitzi ja Dan Girardi sissetoomist raskem mängida ja eeldan, et oleme kaitses parem meeskond."

(foto: dailyfaceoff.com)
Rünnakul kasvas märgatavalt keskmine vanus, kui peagi 38-aastasele Kunitzile läks 22-aastase Jonathan Drouini koht. Drouin oli eelmisel hooajal meeskonnas resultatiivsuselt teine ründaja. Ettepoole jäi vaid Nikita Kutšerov, kellest kiirelt arenemas liiga üks kardetumatest snaipritest. 24-aastane venelane pani mullu 74 mänguga 40 väravat ja 85 punkti. Liiga väravaküttide edetabelis jäi tema ette vaid Sidney Crosby.

"Üritan lihtsalt treeneri juhiseid järgida, mängida oma mängu ja aidata kaaslasi,"on Kutšerov oma edu kohta öelnud "On väga tähtis nautida seda, mida sa teed. Nagu treener ütleb, väljakule minnes tuleb teha rohkem, kui lihtsalt võtta litter ja seda visata. Tuleb luua midagi tavapäratut, mida vastased ei oota."

Kutšerov sai eelmisel hooajal suurema vastutuse, kuna lisaks Stamkosele puudus rünnakult praktiliselt kogu aasta ka Ryan Callahan.

Kaitse liidriks aina arenev Hedman

Meeskonnasiseses punktitabelis tuli Kutšerovi järel teisena Victor Hedman. 26-aastast rootslast on pikalt hinnatud tubliks kaitsemeheks, aga nüüd on hakanud ta oma täitpotentsiaali avama. Vaid Brent Burns (76) sai tema 72-st kogu liiga kaitsjate peale rohkem punkte kirja. See viis ta esimest korda hooaja parima kaitsja nominentide sekka.


"See on kerge, kui mängid heade mängijatega. Olen üritan lihtsalt iseendaks jääda ja mängida igal õhtul vere ninast välja," kommenteeris Hedman hooaja lõpus oma esitusi.

(foto: dailyfaceoff.com)
Cooper loodab kindlasti, et tema esikaitsja suhtumine kandub ka tema ametivendadele edasi. Eriti noorematele nagu Andrej Šustr ja eelmisel hooajal esindusmeeskonda tõusnud Jake Dotchinile. Üks hooaja suurtest lootustest on usutavasti seotud ka Girardiga. 33-aastast kanadalast saatis New York Rangersi särgis pidev kriitika ja mitmed spetsialistid on hinnanud teda liiga kõige ebaefektiivsemaks kaitsjaks. Ometi on varnast võtta fakt, et Girardi jäi mullu blokeeritud pealevisete arvestuses jagama liiga 10. kohta ja seda pärast 19-st mängust puudumist.

Väravas võtmed Vasilevski kätte

Lightning on Cooperi ajal olnud üks liiga stabiilseimatest kaitsesatsidest, aga seda suures osas tänu väravavahile Ben Bishopile, keda klubis enam pole. Tampas algab Andrei Vasilevski ajastu. Suvel 23-aastaseks saanud venelane on senise karjääri jooksul osalenud 90 mängus, lastes 2.60 väravat ja tõrjudes 91.5%. Tema eelmise hooaja numbriteks olid 2.61 ja 91.7%.

Vasilevski oli eelmisel hooajal nooruselt kuues väravavaht, kes põhiturniiril vähemalt ühe mängu kirja sai. Noorele mängijale omaselt olid tema esitused väga ebastabiilsed. Seda näitab tõrjete edukus kuude lõikes - 92.9%, 94.4%, 89.2%, 89.6%, 91.9%, 92.2%, 93.6%. Esikindana ei saa seesugust kõikumist meeskonna huvides endale lubada.

Varukindana jätkab klubis Bishopi LA-sse viinud tehingu käigus saabunud Peter Budaj. AHL-i vajunud 34-aastane slovakk tegi mullu suurepärase tagasituleku kõrgliigasse, ent tema numbrid said kõva tõuke Kingsi meisterlikust kaitsemängust. Los Angeleses mängides olid tema näitajateks 2.12 ja 91.7%, aga Lightningu ebakindla kaitse taga 2.80 ja 89.8%. Selliste näitajatega on usutavasti raske isegi teise numbri rollis püsida.

Karikavõidu lävel

Võib veidi imelikuna tunduda mõte, et eelneval aastal playoffidest eemale jäänud meeskond võiks uue ringi käigus kohe karikale konkureerida, aga Lightningu puhul ei ole tobe seda kirjutada. Meeskonnal jäi hiljuti vaid üks võit puudu, et olla kahel järjestikusel aastal karikafinaalis. 2016. aasta playoffides kõnniti isegi Stamkoseta vägevalt ida finaalini välja. Eelmine hooaeg läks nii nagu läks, aga seda võta midagi ära meeskonna kvaliteedist.

Võrreldes 2015. aasta finaalseeriaga on rivistuses küll mõned muudatused olnud, aga suures osas on tegu sama seltskonnaga. Paljud mängijad on ka kahe aasta jooksul mühinal arenenud- Lahkujatele on samal ajal leitud asendajad nagu Kunitz, kes ütles pärast klubiga liitumist: "Lightningul on uskumatult hea võimalus võita Stanley karikas ja see on põhjus, miks me siia tulime."

Kunitz on neljakordne karikavõitja ja peaks teadma, mida mõni meeskond NHL-is võitmiseks vajab. "Tervena püsides võib sellise dünaamikaga meeskond alistada ükskõik kelle," lisas peagi 38-aastaseks saav ründaja. "Neil on mitmetel positsioonidel mängijad, kes võivad kohtumise saatuse ise otsustada, nagu väravavaht, dünaamilised ründajad või kaitsjad, kes suutelised esile tõusma. Soovime olla ühed favoriitidest ja üritame võiduka lõpuni minna."

Juhus või ettekuulutus? Kui Lightning 2004. aastal oma seni ainsa karikavõidu sai, siis eelnes sellele vaid 93 punktiga hooaeg. Praegu on selja taga 94 silmaga aasta.

Kommentaarid