Hooaja eelvaade: New York Rangers

New York Rangers oli mullu pärast 2004/05 tööseisakut 12 aasta jooksul 11. korda playoffides, aga lõpuringid jäid järjekordselt kättesaamatuks. 2. ringis tuldi Ottawa Senatorsi vastu edukalt välja seeria 0-2 kaotusseisust, ent mängud said kuue kohtumisega läbi.

(foto: tsnc.ca)
Edurivi kaotas suvel olulise liikme

Tuleb minna tagasi hooaega 2011/12, et leida viimane kord, mil Rangersi punktitabeli esikolmikus polnud Derek Stepanit. 27-aastane ründaja jõudis mullu 55 silmaga (17+38) lähedale oma punktirekordile (57) ja tegi igati korraliku aasta, aga uuel hooajal ta enam New Yorgis ei jätka. Kogu senise karjääri Rangersi särki kandnud tsenter kupatati koos varuväravavahi Antti Raantaga Arizonasse.

"Kui sa ei võida, siis tuleb muudatusi teha," ütles suvel Stepani asemel teise ründekolmiku tsentriks tõusev Kevin Hayes. "Oleme läbinud muutused, mis minu arvates tulevad meeskonnale kasuks. Meil on eliitklassist ründajad, tasemel kaitse ja jätkuvalt Lundqvist puuris. Arvan, et oleme karikanõudlejad."

Hayesi sõnavõtt on veidi ülepaisutatud, aga vaadates, kuidas Rangers tegi eelmisel hooajal keskmiselt 3.09 väravat mängus, siis ega ta rünnakut hinnates väga mööda ei panegi. Vaid kolmel konkurendil oli produktiivsem edurivi. Lisaks oli Alain Vigneault meeskond oma 20.3%-ga ülekaalu efektiivsuse osas kenasti esikümne sees.

Väärib aga märkimist, et Stepan oli eelmisel hooajal ülekaalus tulnud söödupunktide osas 14-ga kapteni Ryan McDonagh kõrval meeskonna parim. Lisaks tuli temalt nendes olukordades neli väravat. Need ära jalutanud numbrid tuleb nüüd kompenseerida. Eelkõige Hayesi ja Mika Zibanejadi poolt.

"Neil mõlemal on veel kõvasti potentsiaali, mida nad pole avanud," on Vigneault oma põhitsentrite kohta öelnud.

(foto: dailyfaceoff.com)
Eriti hea hooaeg võiks tulla 25-aastaselt Hayesilt. Eelmisel hooajal 49 punktiga (17+32) isikliku rekordi teinud ründaja alustab oma lepingu viimast aastat. Zibanejad on juba oma suure raha kätte saanud ja sama peaks sihtima ka Hayes, kelle vend Jimmy võib uut hooaega alustada rivaalklubis New Jersey Devilsis. Vähemalt on ta seal treeninglaagris testimisel.

Pingsalt tasub oodata ka seda, mida teeb Rick Nash enda lepingu viimasel aastal. 33-aastane ründaja on vanuse lisandudes osa oma särtsakusest minetanud ja viimasel paaril hooajal pole isegi 40 punkti kokku tulnud, aga nüüd võiks jalgealune tuline olla ja dollarimärgid silme ees. Samuti pakub ootusärevust Pavel Butšnevitš. 22-aastane venelane alustas debüüthooaega liigas vingelt, pannes esimese 14 mänguga 14 punkti (6+8), aga seljaprobleemid lubasid ta lõpuks väljakule vaid 41 kohtumises.

Kaitses kõva täiendus juures

Kui rünnak on Stepani näol olulise osa kaotanud, siis kaitsesse on Rangers ühe suurnime juurde saanud. Kevin Shattenkirk, keda vabaagendina praktiliselt kõik NHL-i klubid endale tahtsid, otsustas lõpuks kodukandi klubi kasuks.

"Kui sul õnnestub karikas New Yorgis koju tuua, siis minu jaoks on selle näol tegu millegagi, mida kuskil mujal korrata ei saa," ütles 28-aastane ameeriklane oma otsuse kohta. "New York on New York. Fännibaas ja meedia võivad küll olla siin väga kriitilised, aga nad on võitmise üle sama rõõmsad ja sinu pärand elab justkui igavesti."

Kaitse on Shattenkirki tulemisega elanud läbi kõva kvaliteedi tõusu, arvestades et varasemalt võis meeskonna sinisel joonel sõna otseses mõttes kulgemas näha Dan Girardit, kelle leping suvel välja osteti. Lisaks on endine St. Louis Bluesi mees boonuseks rünnakul, kuna tal on ülekaalus terav käsi nii väravatele kui söötudele.

(foto: dailyfaceoff.com)
Rangersi eelmise hooaja kaitsenumbreid on keeruline analüüsida. Hooaja peale lastud keskmine 2.63 on petlik ega väljenda meeskonna tõelist kvaliteeti. Või siis nõrkust. Meeskond suutis teha ülimalt kummalise aasta, mil kodus ja võõrsil mängiti täiesti teistsugust hokit. Ja mitte nii nagu kombeks on saanud, et kodupubliku ees paremini. 21 koduvõitu oli kõigist playoffidesse jõudnud meeskondadest kõige halvem. Samas 27 võõrsilvõitu kogu liiga parim.

Kuningas Henrik peab vastama karjääri halvimale aastale

Meeskonna Jekyll ja Hyde esitused võtsid eelmisel hooajal perfektselt kokku Henrik Lundqvisti näitajad. Meeskonna esikinnas lasi endale kodujääl keskmiselt kolm väravat mängus ja tõrjus 90.1%-ga. Võõrsil olid näitajateks vastavalt 2.46 ja 92%. Hooaja lõppnumbriteks jäid 2.74 ja 91%, mis mõlemad rootslase karjääri halvimad näitajad. Ja seda pika puuga. Varasemad halvimad olid üleeelmise hooaja 2.48 ja hooajast 2007/08 pärit 91.2%.

Mullu ei õnnestunud Lundqvistil karjääri halvimale aastale uue tulemisega vastata, aga nüüd on uus võimalus. Iseasi, kas selleks enam rammu on. Vanust on tänaseks 35 aastat ja eelmisel hooajal täitsa juba oli põgus periood, mil tundus, et Raanta on ta pingile tõuganud. Rangers on Lundqvisti kukil mitmel aastal kaugele ratsutanud (hiljuti mängiti nelja aasta jooksul kolm korda vähemalt konverentsi finaalis), aga nüüd tundub, et hoopis tema on meeskonda alt vedamas.

Kui uskuda ajalugu, siis ei ole Lundqvistil palju ihaldatud karikavõiduks enam palju aega jäänud. Pärast Originaalse Kuue ajastut on NHL-is võidutsenud vaid kuus 35+ vanuses puurivahiga meeskonda. Lepingut on tal koos algava hooajaga järel veel neli aastat, aga varasem aeg vihjab sellele, et temast on saamas üks kõigi aegade parimatest väravavahtidest, kelle nimi kunagi Stanley karika peale ei läinud.

Raanta lahkumise järel on Rangers Lundqvisti uueks varumeheks toonud Ondrej Paveleci. Alles hiljuti hooajal 2014/15 näitajatega 2.28 ja 92% fantastilise aasta teinud tšehh on viimastel aegadel kivina kukkunud. Kukkunud lausa nii, et suur osa eelmisest hooajast möödus tal AHL-is. Kõrgliigas jäid kaheksa mänguga kirja koledad 3.55 ja 88.8%.

Kavas olnud noorenduskuur on edasi lükatud (?)

Kui Jeff Gorton 2015. aastal Rangersi peamänedžeriks tõusis, siis sai üheks eesmärgiks koosseisu noorendamine ja koos sellega meeskonda kiiruse lisamine. Tasapisi on plaani hakatud ka ellu viima, kuid hetkel on meeskond jätkuvalt liiga üks vanimatest. Koosseisu keskmine vanus on 27.16. Väga vähe on satsis mängijaid, kes 25 või nooremad.

Rangers olevat suvel jahtinud nii Patrick Marleaud kui Joe Thorntonit. See ei käi kuidagi kokku Gortoni visiooniga olla noorem meeskond. Selle järgi võib ka arvata, et plaan on vahepeal veidi muutunud. See on võtmekohaks seoses klubi ambitsioonidega. Noorenduskuuri edasi lükkamine näitab, et jätkuvalt usutakse oma "akna" lahti olekusse.

Kurikuulsast "aknast", millega Rangersit juba väga pikalt seotud, räägiti nähtavasti ka Shattenkirkile, kes tuli klubisse väiksema palgaga, kui kuskil mujal oleks saanud ja kellel suur usk sellesse, mida üritatakse korda saata. "Pole vahet, kuhu sa soovid minna, sa tahad aidata oma meeskonna Stanley karikani ja minu jaoks pole New Yorgist selleks paremat kohta," sõnas nelja aasta peale 26.6 miljonit saav kaitsemees vahetult pärast lepingu allkirjastamist.

Shattenkirk on senise karjääri jooksul oma meeskonnaga playoffide 2. ringist vaid korra kaugemale jõudnud. Rangersil on võimekus end suvesse mängida, aga mitmed nooremad konkurendid on samast klassist. "Aken" on veel irvakil, kuid algava hooajaga võib see viimaks sulguda.

Kommentaarid