Hooaja eelvaade: New York Islanders

Võitlus idakonverentsi viimastele playoffide kohtadele oli läinud kevadel vinge ja nagu Ottawa Senatorsi kulgemine näitas, siis edasi oleks võinud juhtuda ükskõik mida. Üks napimalt ukse taha jäänutest oli New York Islanders, kellel ei piisanud põhiturniirilt edenemiseks viimase kuue mängu võitmisest.

(foto: Getty Images)
Tavarese viimane hooaeg?

Hooaja lõpus kokku pandud võidujada oli Islandersi hooaja parim. Seejuures oli see ainus, mil suudeti võita üle kolme järjestikuse mängu. Meeskond tegi väga ebastabiilse hooaja, mille eest peatreener Jack Capuano ka oma töökohaga maksis. 51-aastane ameeriklane oli hooaeg varem saarlastele üle 23 aasta playoffides toonud esimese seeria võidu ja meeskond tundus tema juhendamisel stabiiilselt arenevat, kuid järsku varises kõik kokku. Juba alates 2010. aastast meeskonda tüürinud Capuanoga tuli eelmisel hooajal 42-st kohtumisest 17 võitu. Abitreeneri kohalt etteotsa kerkinud Doug Weight sai 40-st matšist kirja 24 võitu.

Weighti algus on olnud muljetavaldav ja pingsalt tasub oodata uut hooaega, et näha, mida ta terve aasta peale suudab teha. Enne seda pole aga välistatud, et see on ainus aasta, mil ta saab juhendada John Tavarest. Islandersi kaptenist on saamas piiranguteta vabaagent ning lepingupikendust pole silmapiirilt paista.

"See on kogu elu mõttes väga tähtis otsus ja see peab olema korralikult läbimõeldud. Arvan, et kõik, kes peavad oma elus sellise otsuse tegema, läheneksid sellele samamoodi," ütles peagi 27-aastaseks saav superstaar eelmisel nädalal.

Tavarese isiklik punktisaldo on kolm aastat järjest kukkunud, jõudes eelmisel hooajal 66 peale, aga meeskond tervikuna püsib liiga ohtlikumate ründesatside seas. Eelmise hooaja keskmine väravate arv 2.91 andis koha esikümnes. Ligi kolme väravani küündimine oli väiksemat sorti ime, kuna ülekaalus oli Islanders oma 15%-ga väga nõrk. Ehk õnnestub suvise suurtehinguga see näitaja uuesti paika timmida. Peamänedžer Garth Snow otsustas Ryan Strome'i Jordan Eberle eest Edmonton Oilersile loovutada.

(foto: dailyfaceoff.com)
Rünnaku värskendamise kõrval võib käigul olla ka konkreetne tagamõte. Eberle ja Tavares on eakaaslased, kes kord juunioride MM-il omavahel maagiat korraldasid. Islandersi uusim #7 on juba ka rõõmustanud, et need kaks uuesti kokku viidi. Kas äkki oli tegu Snow poolt nimme tehtud lükkega, rõõmustamaks oma kaptenit ja see võiks lõppkokkuvõttes tuua temalt ka palju ihaldatud allkirja uueks lepinguks? Strome on noorem mängumees ja väiksema palgaga, tasemelt peaksid nad üsna võrdsed olema.

Eberlel on karjäärist ette näidata mõned väga produktiivsed aastad, aga viimased kaks hooaega on olnud vastavalt 47 ja 51 punktiga. Karjääri tipp, 72 punkti on jäämas juba päris kaugele, täpsemalt hooaega 2011/12. Kuigi Weight loodab, et see sama tootlikus on temas jätkuvalt peidus.

"Ta on siin liigas teinud ühel hooajal 34 väravat ja 72 punkti, see on muljetavaldav. Tal on edukaks tegutsemiseks olemas kõik oskused ning meie kannustame ja toetame teda, luues talle võimalused läbi löömiseks. Loodetavasti toob tema lisamine suuri dividende," rääkis meeskonna peatreener suvel Tavarese uuest parema käe mehest.


Eelmisel hooajal oli Islandersil üks 30 väravaga mees ja see ei olnud Tavares. Selleks mängis end hoopis kunagine drafti 6. ringi mees Anders Lee, kes sai kirja 34 kolli. Räägitakse, et superstaaride kõrval on lihtne mängida ja Lee on hea tõestus sellest. Ehk meeskonna edu mõttes pole tähtis, mis esimeselt ründekolmikult tuleb, oluline on see, kuidas teised ründajad oma tööga toime tulevad. Mullu oli Islandersis paljudel raskusi. Näiteks vabaagendina massiivse 7-aastase lepingu teinud Andrew Ladd tegi esimese kahe kuuga vaid kaks väravat.

Siniselt joonelt kadus oluline lüli

Islanders lasi endale eelmisel hooajal keskmiselt 2.90 väravat mängus ja see pole karikavõidust unistava meeskonna jaoks ilmselgelt piisavalt hea näitaja. Snow on otsustanud kaardipakki segada Travis Hamonicist loobumisega. Augustis 27-aastaseks saanud kaitsemees saadeti drafti valikute eest Calgarysse. Selle järel peaks sinisel joonel avanema koht mõnele noorele. Näiteks Ryan Pulockile, keda väga kõrgelt hinnatakse.

"Arvan, et Ryan on tõeline täkk," kiidab Weight. "Temast saab NHL-i tasemega kaitsja. Treeninglaager saab tema jaoks olema väga oluline. Kaalume üheksa venna vahel, kes kõik meie silmis NHL-i tasemel kaitsjad ja tema on üks neist. Loodan temast suuri asju ja loodetavasti tulevad need peagi.

22-aastane Pulock, kes korjati 2013. aasta drafti avaringist, sai eelmisel hooajal kõrgliigas proovida vaid korra. Väga põgusalt, kuna ta sai ühes oktoobris peetud kohtumises kohe oma esimese vahetuse ajal vigastada. Pärast seda valas ta oma viha välja AHL-is, kus tuli 55 mänguga 46 punkti (15+31). Tal on seni NHL-is 16 kohtumisega kirjas neli silma (2+2).

(foto: dailyfaceoff.com)
Värske veri kuluks kaitsesse kahtlemata ära, kuna Dennis Seidenberg ja Johnny Boychuk on mõlemad juba selgelt üle 30ne ja Thomas Hickey saab uue hooaja käigus 29. Mobiilsusest ei saa nende härrade puhul enam väga rääkida. See võis olla ka üheks põhjuseks, miks Islanders lasi läinud hooajal endale keskmiselt 31.9 pealeviset mängus. Ise saadi kirja 30.2. Vaid kuuel konkurendil oli pealevisete suhe nende -1.7-st halvem.

Kas Halak on uuesti valmis suurteks mängudeks?

Põhjuseid oli palju, miks Snow pärast mitme aasta pikkust koostööd Capuanost loobus ja kindlasti kuulus nende sekka käitumine Jaroslav Halakiga. Aasta varem meeskonna ühe viimaste aegade edukaima hooajani aidanud väravavaht leidis end järsku AHL-ist, kus mängimine kujunes tema jaoks lõpuks lapsemänguks. 27-st mängust tuli 17 võitu, endale lastud keskmine oli 2.15 ja tõrjed 92.5%.

Weight tõi slovaki märtsi lõpus kõrgliigasse tagasi ja oli kiirelt ning põhjalikult näha, millest meeskond puudust tundis. Halak kaotas hooaja viimasest seitsmest mängust vaid ühe, lasi 1.57 väravat ja tõrjus 94.9%-ga. Tema NHL-i karjääri keskmised näitajad on 2.41 ja 91.7%.

"Jaro tõestas siia tagasi jõudes, et ta on suurepärane väravavaht," kiitis Weight pärast hooaega.

Esinumber oli mullu Thomas Greiss, kelle karjääri näitajateks 2.51 ja 91.6%. Kahe maskis mehe vahel on tulemas põnev heitlus, mis peaks nii nende kui meeskonna jaoks olema edasiviiv.

Segadus koduhalli ümber veel üheks häirivaks faktoriks

Tavarese lepingusaagaga seoses on kõik asjaosalised üritanud teha head nägu ja öelnud, et see ei hakka meeskonda häirima. Ent ei saa öelda, et seda ohtu poleks. Kuigi alles hiljuti oli Tampa Bay Lightning Steven Stamkosega samasuguses olukorras ja see lugu lõppes täitsa hästi - kohaga konverentsi finaalis ja 8-aastase pikendusega.

Kapteni tulevik pole aga ainus potentsiaalne häiriv faktor. Islanders on kodutuks jäämas. Brooklynis asuv Barclays Center ei sobi meeskonnale ei infratruktuuri poole pealt ega oma asukohaga. 2015. aastal sinna kolides sõlmiti 25-aastane liisinguleping, kuid kevadel läksid liikvele jutud nagu hall sooviks seda katkestada. Islanders oleks selle plaaniga kindlasti ka nõus, kuna tegu pole jäähoki jaoks mõeldud paigaga, kuid on üks "aga". Praeguse seisuga pole kuhugi mujale kolida.

Klubi omanikkond on plaanimas uue halli ehitust, aga enne seda oleks vaja ajutist pesitsuspaika. Kaalutud on tagasi kolimist Nassau Coliseumi, kus üle 30 aasta oldi ja pärast sealseid renoveerimistöid, mis vahepeal tehtud, võiks tegu olla igati tipp-topp plaaniga, aga sellele lasi liiga komissar Gary Bettman eelmisel nädalal vee peale, öeldes: "Ma ei näe Nassau Coliseumi arvestatava võimalusena."

Tuleb alla neelata ja rahulikult edasi toksida kohas, mida külastamas keskmiselt vaid 13 100 pealtvaatajat, mis on alla 83% halli mahutavusest. Islandersi mängude külastatavus langes eelmisel hooajal keskmiselt 500 inimese võrra. Seejuures olid numbrid esimesel Barclays Centeris veedetud aastal tegelikult täitsa viisakad - 15 334 pead, mis 94.8% mahutavusest. Mängijate pähe ei näe ja nende hingeelu ei tunne, aga võib arvata, et täismaja ees oleks hoopis teine tunne mängida ning see võiks viia ka paremate tulemusteni. Meeskond jäi mullu kodumängude tulemuste osas liiga keskmike sekka.

Kommentaarid