Reeglite karmistamine külvab segadust

Tänavused hooajaeelsed mängud lähevad kindlasti NHL-i ajalukku, kui suurima karistuste arvuga kontrollkohtumised. Suvel tehtud reeglite timmimised pole mängijatele pärale jõudnud ja see on endaga toonud suure segaduse.

(foto: thechronicleherald.ca)
Tohuvabohu põhifookuses on kaks karistust - rikkumised lahtivisete ajal ja kepiga löömised.

Lahtivisetel nõutakse nüüdsest rangelt joonte vahel paigal olemist ja kui see ühel või teisel põhjusel ei õnnestu, siis on kiirelt karistuspingile minek.


"See lahtivisete reegel on täielik naljanumber," märkis Boston Bruinsi Brad Marchand teisipäeval. "Sellega rikutakse mäng ära. Nad peavad sellega midagi ette võtma, sest me ei saa niimoodi mängida."

Reeglit kui sellist ei ole otseselt muudetud. See on määrtustes juba kirjas olnud, kuid eelnevalt on kohtunikud erinevate rikkumiste puhul lihtsalt silma kinni pigistanud.

"Me arvasime lihtsalt, et oleme asjad liigselt käest lasknud ja on käes aeg lahtivisete protseduuri korrastada, eriti ringi juures olevate markeeringute osas," selgitab NHL-i kohtunike ülem Stephen  Walkom. "Olukord oli muutumas joonekohtunike jaoks ebaturvaliseks, kuna mängijate jalad sattusid nende selja taha."

"Üritame panna neid mõistma, et tähtis on lahtivisete väärikus ja nii mängijate kui joonekohtunike turvalisus," lisas Walkom.

Seni on olnud väga keeruline mängijatesse õiget käitumismudelit juurutada. Näiteks esmaspäevases Toronto Maple Leafsi ja Ottawa Senatorsi vahelises vastasseisus oli esimese 24 minutiga juba kolm karistust lahtivisete protseduuri rikkumise eest.

Kepiga löömise puhul on mängijad samuti kohtunike leebe käitumise tõttu hakanud üha enam piire kompama. Sellega seoses oli eelmisel hooajal kaks väga suurt tähelepanu saanud juhtumit, kui Johnny Gaudreau sattus Minnesota Wildi mängijate süstemaatilise tegevuse ohvriks ja Sidney Crosby suutis Marc Methotile lausa sedamoodi äsada, et viimane jäi ilma sõrmeotsast.

Esmaspäevases seitsmes kohtumises oli kokku 41 kepiga löömise eest antud karistust ehk ligi kuus mängu kohta. Mullusel põhiturniiril vilistati keskmiselt ära 0.6 kepiga löömise karistust mängu peale.

Hiljuti Mängijate Ohutuse Ühingu pealikuks määratud endine löömamees George Parros on võtnud südameasjaks saada lahti üleliigsest kepiga vastase lõhkumisest.

"Me võtame need teravama pilgu alla," märkis Parros üleeelmisel nädalal. "Kui need tunduvad olevat liigselt tahtlikud ja tugevama jõuga sõrmedele või kätele suunatud, siis võtame nendega midagi ette. Olgu selleks trahvid või mängukeelud."

Mängijatel on seni olnud raske reeglite karmistamisega kohaneda, ent lõpuks võiks see siiski õnnestuda.

"Mängijad kohanevad ja nad on targad," ütles esmaspäeval Washington Capitalsi peatreener Barry Trotz, kes kuulub ka liiga võistluskomiteesse, mis reeglite muudatuste üle otsustab. "See liiga on maailma parim. Nad on arukad ja kohanevad. Selle pärast ongi parim aeg kehtestada erinevad muutused hooajaeelsel perioodil."

Kommentaarid