Nabokov siirdus Sharksi...aga vaid selleks, et pensionile minna

Tampa Bay Lightning saatis käimasoleva nädala alguses Jevgeni Nabokovi San Jose Sharksi, kuid venelasest väravavahti me Antti Niemi abilisena siiski ei näe. Nabokov palus ennast saata klubisse, kus tema NHL-i teekond algas, lihtsalt selleks, et karjäär ära lõpetada.

(foto: icenationuk.com)
Nabokov tegi oma NHL-i debüüdi 2000. aasta jaanuaris. Karjäär sai vägeva alguse, kui 39 tõrjega tuli Colorado Avalanche'i vastu kohe esimene nullimäng. Avalanche'i puuri valvas sel päeval muuseas ei keegi muu kui Patrick Roy. Kohtumine lõppes 0-0 viigiga. Oma esimese kolme kohtumise jooksul lasi Nabokov selja taha vaid ühe litri, tehes kokku 57 tõrjet.

Esimene hooaeg möödus Nabokovil varuväravavahina, kuid temast sai kiirelt Sharksi esikinnas. Ilus elu San Joses sai otsa 2010. aasta suvel ja järgmise hooaja veetis ta kodumaal Peterburi SKA rivistuses. Kiirelt tuli aga kutse ookeani taha uuesti. Temast sai New York Islanderi mängija. Suures Õunas veetis ta kolm aastat kuni mulluse suveni, mil tal vabaagendina minna lasti. Järgnes leping Tampa Bay Lightninguga, aga seal jäid 39-aastase puurivahi esitused kahvatuks ja nii jõudis ta ringiga tagasi San Josesse.

"Selle ringi täis saamine tähendab mulle palju. Olen õnnelik, et saan Sharksi mängijana karjääri lõpetada," ütles Nabokov, kes tegi eilses Sharksi ja Capitalsi mängus sümboolse lahtiviske, otsusest teada andes.

Idee lasta Nabokovil Sharksi mängijana karjäärile joon alla tõmmata tuli klubi peamänedžeri Doug Wilsoni poolt.

Nabokov lahkub 353 võiduga, mis annab talle läbi aegade edetabelis 18. koha. 59 nullimängu panevad ta 17. kohale ning 697 mängu annavad väravavahtide seas 25. positsiooni. Talle kuuluvad mitmed Sharksi rekordid - mängud väravavahtide seas (563), võidud (293), nullimängud (50). Lühidalt öeldes, Niemil on ees kõvad saavutused, milleni pürgida.

Muude saavutuste kõrval valiti Nabokov 2001. aasta liiga parimaks uustulnukaks. Ta on NHL-i ajaloos esimene väravavaht, kes teinud ülekaalu värava ja talle kuulub NHL-i rekord järjestikuste võõrsilt saadud võitude arvestuses. Neid tuli hooajal 2009/10 kokku üheksa. Lisaks on tal 2008. aastast kodus MM-kuld. Samal turniiril valiti ta ka parimaks väravavahiks. "Ainsana on puudu Stanley karikas," märkis Nabokov emotsioonalsel pressikonverentsil, kus mainis ka, et loodab Sharksi karikavõidu siiski oma silmaga ära näha.

Kommentaarid