Kings mängib tulega

Los Angeles Kings tegi eile traditsioonilise visiidi Valgesse Maja. Aeti selga oma kõige šikimad riided ning vähemalt üheks päevaks oli kõik ilus ja kena. Sai unustada selle seisu, milles Stanley karikakaitsja hetkel on. Ollakse playoff-kohtadelt väljas ning mängitakse selgelt tulega.

(foto: Larry Downing/Reuters)
Kings on tiheda konkurentsiga läänekonverentsis hetkel esimene, kes playoffide ukse vahelt sisse piilub. Viimane koht kuulub 57 punktiga Calgary Flamesile (eilne seis), kelle vastu on Kings tänavu kaotanud kõik kolm omavahelist matši. Esimene neist tuli vahetult enne jõule ja see pani alguse järjekordsele kehvale aastavahetusele. Aasta tagasi kaotas Kings alates jõuludest kuni veebruari alguseni 21-st kohtumisest koguni 16. Tänavu on seis sarnane - 15-st matšist on võidetud vaid neli. Mullu järgnes vabalangusele kaheksamänguline võiduseeria ning ka tänavu tuleb varakult talveunest üles ärgata. Vastasel juhul riskib Kings playoffidest kõrvale jäämisega.

Tänavu on kiire ärkamine seejuures veel olulisem. Mullu veeres Kings hoolimata kohutavast aastavahetusest siiski muretult üle playoffide läve. Konkurents oli Vaikse ookeani divisjonis lihtsalt sedavõrd kehv. Võis rahulikult jälgida, mis Anaheim Ducks ja San Jose Sharks ees tegid (et nad hiljem playoffides ära süüa), sest tagantpoolt ei olnud kedagi tulemas. Flames oli nõrk ja John Tortorella ajas Vancouver Canucksi põhja. Sel hooajal on aga mõlemad satsid hoopis kõvemast puust tehtud.

Karikakaitsja kehvas minekus on laias laastus süüdi kaks tegurit - nõrk kaitsemäng ja kehv võõrsilvorm. Hooaja alguses jäädi Slava Voinovist ilma ja see on kõik plaanid kaitseliinis segi löönud. Suur allakäik on tulnud seoses vähemuses mängimisega. Selle efektiivsus on hetkel vaid 77.8%. Mullu oli see soliidne 83.1% ja seejuures oli kogu hooaja lõikes sellest tänavusest numbrist halvem näitaja vaid ühel meeskonnal (Florida Panthers 76%).

Kuigi erimeeskondade ebaefektiivne tegutsemine ei peaks kehvas hooajas väga suurt süüd omama. Hetkel on näiteks liiga halvim vähemuses mängiv meeskond New York Islanders (73%), aga sellest hoolimata on tegu satsiga, mis on tõsine idakonverentsi tiitlinõudleja.

Hoopis suuremaks probleemiks on kohutavad välismängud. Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes, Edmonton Oilers on kolmik, kes on nende arvestuses hetkel ainsatena Kingsist tagapool. Paar kohta eespool on Arizona Coyotes. Karikakaitsja jaoks on tegu täiesti ebasobiliku seltskonnaga. Seejuures, kui panna ritta võõrsilt saadud võidud, siis jäävad Kingsi selja taha vaid Sabres ja Oilers. Seni on Kingsi elus hoidnud kodumängud, kuigi ka nende arvestuses on see kummaline aastavahetuse periood olnud nukker - uuel aastal on kaheksast mängust kirjas vaid kaks võitu. Täielikust häbist on Kings suutnud ennast säästa normaalaaja järgsete punktide noppimisega.

Kings alustas nädalavahetusel välisreisiga, mis saab kogu hooaja mõttes olema kriitilise tähtsusega. Head algust ei tehtud, kui Bostonist tuli Bruinsi vastu 1-3 kaotus, aga ees ootavad veel neli mängu. Esimene neist on kavas tuleval ööl Washingtonis, kus tuleb teiste seas ohjeldada värskelt jaanuari parimaks mängijaks valitud Aleksandr Ovetškinit. Tegu on traditsioonilise ringreisiga, mis iga veebruari alguses tuleb ette võtta, et muusikakuulsused saaksid LA-s rahulikult Grammyd ära jagada.

Pärast Capitalsi ootavad Kingsi ees Florida Panthers ja Tampa Bay Lightning, enne kui reisile Columbus Blue Jacketsi vastu punkt pannakse. Kõigi kohtumiste näol on tegu parajate pähklitega. Arvestades Kingsi minekut kodust eemal mängides võib meeskonna seis paari nädala pärast olla isegi veel nukram kui praegu. Iroonilisel kombel on siis esimene kodumäng just Flamesiga. Kui ringreis nässu läheb, siis võib see olla vabalt elu ja surma peale mäng.

Koos tänase kohtumisega on Kingsil oma seisu parandamiseks jäänud veel 33 matši. See on hea uudis, kuid on ka üks tõsine "aga". Nimelt tuleb lõviosa - 20 - nendest kohtumistest pidada STAPLES Centerist eemal. Flamesil näiteks jagunevad 32 matši võrdselt ära. Võimalik, et Flames ongi lõpuks see meeskond, kes Kingsi ära kõrvetab. Ja vaadates tulemusi omavahelisest matšidest, siis ei saaks selle peale ka viltu vaadata.

Kommentaarid