Sharks on jõudnud ristteeni

Kui San Jose Sharks mulluste playoffide avaringis Los Angeles Kingsi vastu 3-0 edu maha mängis, siis oli kuumaks teemaks uue lehekülje pööramine ja meeskonna laiali saatmine. Tol hetkel lükati see edasi, aga võimalik, et enam sellest pääsu pole. Klubi on jõudnud ristteeni. Tuleb otsustada, kas jätkata keskpärasuses või alustada meeskonna ümberehitamist.

(foto: AP)
Arvestades negatiivset energiat, mis Sharksi suvel ümbritses, tegi meeskond väga eduka hooaja esimese poole. Aastat alustati kolme järjestikuse võiduga ja esimeses matšis pandi Kings ise võõrsil kenasti 4-0 võiduga paika. Meeskond sai kena mängurütmi sisse ja võis detsembris hakata isegi mõtlema divisjoni tiitliheitluse peale. Ei olnud lihtsalt loogiline, et Anaheim Ducks jätkab üheväravaliste võitude kobistamisega ning Sharks oli lähim jälitaja. Veebruaris on aga hooaeg hakanud rentslisse voolama.

Sharks on sel kuul võitnud vaid kolm matši. Nende kõrvale on panna kaheksa kaotust ja viimane neist oli järjekordne õppetund Kingsi poolt. Meeskond on negatiivse poole pealt paistnud silma oma ülimalt lekkiva kaitsega. Hiljutistest kaotustest tervelt seitsmes on endale lastud vähemalt neli väravat. Teise seas on tappa saadud Edmonton Oilersilt ja Carolina Hurricanesilt, kes mõlemad virelevad liigatabeli lõpus.

Enne hooaja algust oli põletavaim teema see, kes kerkib Sharksi esiväravavahiks. See küsimus lükati aga üsna kiirelt laua pealt ära, kuna Alex Stalock pidi novembris minema põlveopile. Antti Niemi sai esikindad oma valdussesse ja neid ei ole hakatud temalt ka ära kiskuma. Kuigi võimalik, et viimase aja vormi tõttu võetakse see julge samm siiski ette. Niemi nimi on hakanud ringlema üleminekute juttudes. Tuleval suvel saab tema leping läbi ja nii võiks olla ta turul ahvatlev "rendimängija". Ja kui klubi on valmis loobuma oma esiväravavaht, siis ei saa keegi ennast kindlana tunda.

Meie aja järgi reede varahommikul Detroit Red Wingsi vastu peetava mänguga jõuab Sharks hooaja 62. kohtumiseni. Põhiturniiri lõpuni ei ole enam palju jäänud ning loomulikult on veel lähemal vahetustehingute tähtaeg, kus Sharks peab otsustama, kas ollakse müüjad või ostjad. Klubi peab selleks ajaks jõudma selgusele, mida tänavuse hooajaga soovitakse ette võtta. Nii ütles ka peatreener Todd McLellan hiljuti väga tabavalt: "Peame jõudma arusaamale, milline grupp me praegu oleme."

Samuti märkis McLellan, et meeskond on oma identideedi leidmisel olnud hädas ja tõdenud pettunult, et mängijad lihtsalt ei ole pingutanud võitude nimel piisavalt palju. Sharks lakub endiselt oma suviseid haavu, millele raputati ise soola peale, kui tekitati meeskonnas kummaline olukord, kus pole kaptenit. Enda sõnade kohaselt tehti seda selleks, et leida tuleviku liider, aga hetkel polegi siis kedagi, kes meeskonna ebaõnnestunud esituste pärast vastutuse võtaks.

Peamänedžer Doug Wilson kasutas sõna "tulevik" mitmes intervjuus, mis ta enne hooaega andis. Ometi oli Joe Thorntoni liidriomaduste avalik kahtluse alla panemine ainus samm, mis tuleviku nimel ette võeti. Hooaja käigus taheti justkui aina kõrgemale ja kaugemale kerkida, kuid nüüd on vastu seina joostud ja sellest kosumine on kõvasti aega võtmas. Tegu mingis mõttes sarnase juhtumiga, mis tabas eelmisel hooajal divisjonikaaslast Vancouver Canucksit, kes pärast korraliku hooaja esimest poolt täielikult kokku varises. Hetkeseisuga tundub, et Sharksiga on minemas samamoodi.

Kingsi tõus on Sharksi üle pika aja playoff-kohtadelt välja tõrjunud. 61. kohtumisega on kirjas 68 silma. Punktidelt ollakse Kingsi ja Flamesiga võrdsel positsioonil, aga konkurentidel on vähem mänge peetud. Samuti on tuliselt tulemas mitmed Kesk divisjoni satsid. Kui pikalt hoidsid wild-card kohti just Vaikse divisjoni meeskonnad, siis nüüd on mõlemad pääsmed teise divisjoni käes. Winnipeg Jetsil on koos 71 punkti ja Minnesota Wildil 68 silma. Mõlemad meeskonnad on viimasel ajal mänginud palju silmapaistvamalt kui Sharks.

Sharksil on enne vahetustehingute lukku minemist kavas veel vaid kaks mängu, ehk siis ega ei saada korralikku pilti ette sellest, milliseks võib hooaja lõpp kujuneda. See on klubi pannud keerulisse olukorda. Tundub mõistlik hakata viimaks oma ümberehitamise plaaniga pihta, aga igaüks soovib ju mängida playoffides ja iseenesest on Sharksi koosseis kindlasti selleks võimeline. Võib aga nii välja kukkuda, et see praegune klubi ümbritsev aura lihtsalt ei lase hooaega pikendada ja nii võib kevadel olla tobe olukord, kus meeskond on endast kõik andnud, aga satsil on endiselt samad vead, mis olid eelmise aasta aprillis. Ainsaks erinevuseks see, et nüüd isegi ei jõutud playoffidesse, et seal avaringis välja pudeneda.

Kommentaarid