Vahetustehingute viimane päev

Viimaks on see käes, üks põhihooaja olulisemaid hetki - vahetustehingute viimane päev. Käigud mängijateturul võivad mängida üliolulist rolli selles, kes on lõpuks marjamaal (playoffides ja karikafinaalis) ja kes karjamaal (pöidlad pihus seoses drafti loteriiga). Hea näide sellest on Los Angeles Kingsi mullune samm. Hooaja keskel sisse toodud Marian Gaborik oli playoffides meeskonna suurim väravakütt.

(foto: hockeyfeed.com)
Enim on täna jalgealune tuline neil mängijatel, kellel on käsil lepingu viimane aasta. Playoffide ambitsioonidega klubid näevad neis "rendimängijaid", keda pooleks hooajaks sisse tuua. Hiljem saab nendega sobivuse korral - nagu ka näiteks Gaborikuga juhtus - lepingut pikendada. Kui asi hästi ei õnnestu, siis ei pea pead vaevama ning saab mehest suvel kergelt vabaneda.

Eelkõige peetakse "rendimängijateks" neid, kes tulevad satsides, kellel enam suuri playoffide lootusi ei ole. Alljärgnevalt nimekiri mõnedest tähelepanuväärseimatest mängijatest, kes tänavusest seltskonnast sinna lahtrisse sobivad.

Chris Stewart, Andrej Meszaros (mõlemad Buffalo Sabres), Zbynek Michalek, Martin Erat (mõlemad Arizona Coyotes), Michael Ryder, Marek Zidlicky, Martin Havlat (kõik New Jersey Devils), Jeff Petry (Edmonton Oilers), Shawn Horcoff (Dallas Stars), Mark Letestu (Columbus Blue Jackets).

Läbi aegade on vahetustehingute viimasel päeval tehtud enne tänast 496 diili. Asi sai alguse 1980. aasta märtsis kolme tehinguga. Tänavu jõutakse kindlasti 500 piirist üle.

NHL iga kell hoiab kõigil tänastel tähtsatel tehingutel silma peal ning täiendab seda uudist jooksvalt.

Esimene diil on juba ka tehtud. Eelpool välja toodud Jeff Petry on hommikukohvi kõrvale saanud uudise, et hooaja teine pool tuleb veeta Montreal Canadiensis. Praegune Atlandi divisjoni liider loovutas 27-aastase kaitsja eest tänavuse drafti 2. ringi valiku ja 5. ringi valiku. Kuigi see võib muutuda 4. ringi omaks, kui eelmise hooaja idakonverentsi finalist saab playoffide avaringist edasi või 3. ringi omaks, kui õnnestub oma mullust saavutust korrata.

Seni kogu oma karjääri Oilersis veetnud Petry on tänavu 59 kohtumisega kogunud 15 punkti (4+11).

Canadiensi divisjonirivaal Tampa Bay Lightning on hankinud Braydon Coburni. Tundub, et Philadelphia Flyers on otsustanud täna olla müüja rollis. Klubi eest üle 500 mängu pidanud kaitsja eest saab Flyers vastu tänavuse drafti 1. ringi ja 3. ringi valikud ning endise 3. ringi valiku Radko Gudase, keda vigastus tõenäoliselt sel hooajal enam jääle ei lase.

Liiguvad huvitavad kuulujutud, et Slava Voinov on omakorda Flyersisse liikunud. Väidetavalt olevat seda venelase agent kinnitanud, aga muidugi nüüd, kus oleks vaja 100% tõde teada saada, siis on härra kuskile kadunud.

Lightning on teinud väikese lükke ka selle näol, et saatis kunagise avaringi valiku Brett Connolly kahe drafti 2. ringi valiku eest Boston Bruinsisse.


Leafs on aktiivselt Dion Phaneufile ja Phil Kesselile ostjat otsimas. Esimese puhul räägitakse Detroit Red Wingsist ja kahest läänekonverentsi satsist.

Canadiens on läbi aegade vahetustehingute viimasel päeval olnud üks passiivsemaid klubisid, aga nüüd on jõutud tänase teise tehinguni. Buffalo Sabresist on üle toodud Brian Flynn. 26-aastase ründaja eest loovutati järgmise aasta drafti 5. ringi valik.

Flynn on tänavu kohutavas Sabresi meeskonnas 54 matšiga teeninud 17 punkti (5+12).


Arizona Coyotes jätkab superaled. Zbynek Michalek (Lightningu plaan A enne Coburni?) on läinud St. Louis Bluesi. Vastupidises suunas on liikunud üks noormängija ning üks drafti valik. Neid detaile pole veel avaldatud. Nendeks on 19-aastane ründaja Maksim Letunov ja 3. ringi valik. 50% 32-aastase kaitsja palgast jääb Coyotesi kanda.

Tänavune kõigi lemmik-kaubamees on nüüd jõudnud ka suure tähiseni.


Michaleki puhul on muidugi huvitav see, et ta on peapõrutusega riiulisse pandud ning ei ole teada, millal ta jääle naaseb.


Et Coyotesil kedagi ikka veel jääle oleks panna, siis on üles korjatud ründajad Tye McGinn ja Craig Cunnigham, kes waive'iti vastavalt San Jose Sharksi ja Boston Bruinsi poolt.

Tundub, et Phaneuf Red Wingsi juttudele võib punkti panna. New Jersey Devilsist on sisse toodud Marek Zidlicky. Red Wings loovutab järgmise aasta drafti 3. ringi valiku, mis muutub 2. ringi omaks, kui jõutakse karikafinaali.

38-aastane kaitsja rikastab Red Wingsi kogemustega, olles Devilsi eest mänginud 2012. aasta finaalis. Tänavu on ta 63 mänguga korjanud 23 punkti (4+19). Tehingu läbiviimiseks pidi Devils tema põhipalgast, mis on kolm miljonit dollarit, jätma kolmandiku enda arvele.

Kogemusi on hankinud ka Chicago Blackhawks. Tänases esimeses mängija mängija vastu vahetustehingus on Ben Smithi eest San Jose Sharksilt kätte saadud Andrew Desjardins. Viimasel on resümees üle saja kohtumise rohkem.

Sharks on samal ajal oma teise ründaja Tyler Kennedy saatnud New York Islandersisse. Vastu tuleb järgmise aasta drafti 3. ringi valik.

Pittsburgh Penguins ärkas! Aga ei midagi ülemäära vapustavat. Kaitsja kaitsja vastu vahetuses toodi Bluesist ära Ian Cole. Vastassuunas läks Robert Bortuzzo ja järgmise aasta drafti 7. ringi valik.

Paar nädalat esiväravavahi ametis olnud Michal Neuvirth peab leppima taas pingi soojendamisega. Hiljuti simuleerimise eest trahvi saanud puurivahist saab Islandersi varumees. Buffalo Sabres sai vastu senise Islandersi teise numbri Chad Johnsoni ja järgmise aasta drafti 3. ringi valiku.


Kui näiteks Antoine Vermette sai oma üleminekust teada hakates meeskonnaga Bostonist koju lendama ja Braydon Coburn tunnistas, et temani jõudis uudis vahetult pärast ärkamist, siis Neuvirthi sai sellest teada TV vahendusel.


Jordan Leopold peab tänavu selga tõmbama kolmanda meeskonna särgi. 34-aastane kaitsja waive'iti novembri keskel St. Louis Bluesi poolt ja Columbus Blue Jackets korjas ta üles. Hooaja lõpp möödub karjääri jooksul ligi 700. kohtumises osalenud jänkil aga Minnesota Wildis. Sinijakid said mõni aeg tagasi tasuta üles korjatud mängija eest 26-aastase kaitsja Justin Falki ja drafti 5. ringi valiku.


Olli Jokineni numbriteks jäid Leafsi särgis kuus mängu, 0 väravat, 1 sööt, 1 karistus ja +1. Kogenud soomlase karjäär jätkub Bluesis. Torontosse rändas drafti 6. ringi valik. See võib muutuda 4. ringi valikuks, kui Blues jõuab finaali ja Jokinen saab seal ka jääle. Lisaks jätkub Joakim Lindströmi karjäär Torontos. Mullune Rootsi liiga MVP on ookeani taga oma debüüthooaja jooksul olnud raskustes. 34 matšiga on kirjas vaid 3+3.


54 tehinguga on New York Rangers peamänedžer Glen Sather läbi aegade enim viimase päeva tehinguid teinud meeskonna juht. Tundub aga, et täna Rangers midagi ette ei võta. Nädalavahetusel otsis klubi aktiivselt ostjat Mats Zuccarellole, kuna norralasest ründeässaga ei saadud kuidagimoodi uue lepingu osas kokkuleppele, aga nüüd on siiski läbimurre saavutatud. Temalt saadi allkiri neljaks aastaks. Lepingu koguväärtuseks on 18 miljonit dollarit ehk veidi üle 16 miljoni euro.


Otsustaval hetkel on uue lepingu saanud ka Cam Atkinson, kelle ümber mitmed klubid, eriti Bruins luusimas käisid. Kolme aasta peale on keskmine töötasu kolm ja pool miljonit dollarit ehk 3.1 miljonit eurot.

Canadiens on jõudnud kolmanda viimase päeva tehinguni, mis on klubi uus rekord. Sabresist toodi Jack Nevinsi ja 2016. aasta drafti 7. ringi valiku eest üle ründaja Torrey Mitchell, kes viimases kahes mängus paugutanud kolm kolli. Mitchelli palk jagatakse pooleks.

Penguins on veelgi oma kaitsjate pinki pikendanud. Anaheim Ducksist on ära toodud Ben Lovejoy, kes enne läänerannikule kolimist kolm ja pool hooaega samuti Pittsburghis pesitses. Vastassuunas läks klubi mõne aasta tagune drafti avaringi valik Simon Despres.


Chris Stewarti saaga on lõppenud Minnesotas. Sabres on kogu päeva jooksul kogenud ründaja hinda alla lasknud ja nii saadi Wildilt kätte 2017. aasta drafti 2. ringi valik. Lisaks pidi Sabres poole tema palgast alles jätma.

Vancouver Canucks on oma ründajate valikusse lisanud Sven Bärtschi. Calgary Flamesile anti tema eest drafti 2. ringi valik. Šveitslane ise on mõne aasta tagune avaringi valik. Seni on ta rohkem müranud AHL-is. Tänavused numbrid on 34 mänguga 21 punkti (8+13). Tegu kahe suure rivaali vahel üle 24 aasta esimese vahetustehinguga.

Bärtschi uus meeskonnakaaslane Eddie Läck rõõmustab, et eilne Bluesi vastu juhtunud kokku varisemine temale saatuslikuks ei saanud.


James Wisniewski meeleheitlik katse Columbusesse jääda siiski ei õnnestunud. Ei aidanud isegi eile Penguinsi vastu peetud mängus saadud vigastus. Uus kodu tuleb otsida Anaheimis. Ducks loovutas Rene Bourque'i, William Karlssoni ja tänavuse drafti 2. ringi valiku. Lisaks rändas Ducksile drafti 3. ringi valik.

Terve aasta jooksul oma esimese kahe ründekolmiku sekka uut meest otsinud Bruins on Colorado Avalanche'ist hankinud Max Talboti. Vastu läheb klubi kunagine drafti avaringi valik Jordan Caron, kes pole seni suutnud oma potentsiaali avada. Talboti 1.8 miljoni dollari suurune palk jagatakse omavahel võrdselt ära.

Hiljutine Jaromir Jagri tehing ning tänane Zidlickyst loobumine ei tähenda, et Devils on hooaega korstnasse kirjutamas.


Tähtaeg on nüüdseks möödas, aga tilguvad veel viimased tehingud. Ducks on Eric Breweri ja drafti 5. ringi valiku eest Leafsilt saanud Korbinian Holzeri.

Leafs olnud täna aktiivne, aga Phaneuf ja Kessel jäid siiski kaubaks tegemata. Usutavasti lükkub see plaan suveni.

Ottawa Senators on ainus meeskond, kes pole hooaja käigus oma koosseisu parandanud. Juba alates 1. juulist on vaikus majas olnud.

Kommentaarid