Põhihooaja lõpusirge - kes pääseb playoffidesse?

Tänasega jääb NHL-i põhihooaja lõpuni vaid kolm nädalat. Käes on lõpusirge ja kui suuremas osas on playoffidesse pääsejad selged, siis mõned kohad on veel täitmata. Nende peale läheb viimastes mängudes lahti armutu heitlus ja meid on ees ootamas mitmed põnevad kohtumised.

(foto: razorgator.com)
Enamus meeskondadel on 72 kohtumist peetud, ehk siis oma naha päästmiseks on jäänud kümme matši. Mõnel satsil ehk üks rohkem või vähem. 16-st playoffide kohast on 12 praktiliselt ära jaotatud. Oma hooaega saavad kindlasti jätkata Montreal Canadiens, Tampa Bay Lightning, Detroit Red Wings, mõlemad New Yorgi klubid, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, St. Louis Blues, Nashville Predators, Chicago Blackhawks, Anaheim Ducks ja Vancouver Canucks.

Seda juhul, kui mõnda eelpool mainitud satsi ei taba täielik ära langemine. See on iseenesest võimalik - Arizona Coyotes mängis ennast mullu playoffidest välja, kui kaotas seitse oma põhiturniiri viimasest kaheksast matsist - aga siiski ebatõenäoline.

Idakonverentsis on lahtine üks koht. Seda pärast Boston Bruinsi ootamatut kukkumist. Alates veebruarist on mullune põhihooaja parim meeskond 23-st kohtumisest suutnud võita vaid 9. Enda elu on tehtud vägagi keeruliseks, sest järele jäänud kalender ei ole põhihooaja lõpus kõige parem.

26. märts Ducks (k), 28. Rangers (k), 29. Hurricanes (v), 31. Panthers (k), 2. aprill Red Wings (v), 4. Maple Leafs (k), 8. Capitals (v), 9. Panthers (v), 11. Lightning (v).

Claude Julieni hoolealused saavad selle nädala alguses nautida puhkepäevi, aga need võivad hoopis kätte maksta. Pärast puhkust tuleb kaks karmi vastast, kes rütmi tagasi saamiseks aega ei anna. Teoorias on Hurricanes kerge matš, aga seda öeldi hiljuti ka Edmonton Oilersi kohta, kellele Bruins karistusvisetega alla jäi. Hurricanesi kõrval on paberi peal ainus nõrk vastane (kui neid NHL-is üldse on) Maple Leafs.

Ennustus: järele jäänud mängudest saadakse üheksa punkti, mis annab kogusaagiks 93 silma. Tagasihoidlik punktisaak, aga samuti on meeskonna mänguvorm viimasel ajal kahvatu olnud.

Bruinsi praegune lähim jälitaja Ottawa Senators on õnnistatud selle poolest, et järele jäänud kalendris on kaks matši hooajale käega löönud Leafsi vastu. Samas on ülejäänud mängud on kõik parajad pähklid.

23. Sharks (k), 26. Rangers (k), 28. Maple Leafs (v), 29. Panthers (k), 31. Red Wings (v), 2. Lightning (k), 4. Capitals (k), 5. Maple Leafs (v), 7. Penguins (k), 9, Rangers (v), 11. Flyers (v).

Võrreldes Bruinsiga selgelt rohkem kodumänge ja seega seis ehk soodsam. Lisaks veel päris hea lõpuots, kus Flyers eeldatavasti on selleks hetkeks juba mängust väljas ja Rangersil puudub igasugune huvi ennast enne playoffe lõhkuda. Bruins samas lõpetab Panthersiga, kes on üks nendest satsidest, kes viimast playoffide kohta endale noolib ning Lightninguga, kes sooviks pärast pikka pausi kindlasti divisjoni tiitlit.

Ennustus: kui Andrew Hammondi edulugu jätkub, siis tuleb ära vähemalt kümme punkti. See paneks senaatorid Bruinsiga lõpuks ühele pulgale (93 punkti) ja sel juhul otsustatakse parem meeskond normaalaja võitudega. Neid on hetkel Bruinsil kaks tükki rohkem.

Pingelises lõpuheitluses on ehk parimal positsioonil Panthers. Seda selles mõttes, et playoffidesse jõudmine on meeskonna oma kätes. Järele jäänud kümnest matšist on kolm otseste konkurentide vastu.

24. Lightning (v), 26. Maple Leafs (v), 28. Canadiens (v), 29. Senators (v), 31. Bruins (v), 2. Hurricanes (k), 4. Lightning (k), 5. Canadiens (k), 9. Bruins (k), 11. Devils (k).

Eelseisev välismängude turnee on hirmutav, aga seevastu on võimalik hooaeg lõpetada kodumängudega. Kui kodust eemal korralikult läheb ja ennast konkurentsist välja ei mängita, siis tuleb ka publik kindlasti lõpuks halli meeskonda toetama ja mine sa tea, kuhu see välja võib viia. Kui vaadata neid välisturnee vastaseid, siis ei ole tegu halvima variandiga. Kõigile on tänavu suudetud probleeme valmistada - Lightningult on kolme mänguga saadud kolm punkti, Leafsilt kolmega neli, Canadiensilt samuti kolmega kolm, Senatorsilt kolmega kaks ning Bruinsilt kahega kolm.

Ennustus: saadakse 9-10 punkti. Selle kohaselt jääks Panthers lõpuks kõrvaltvaatajaks, aga antud arvu ennustamisel saab kasutada vaid meeskondade reaalseid võimeid. Kui võtta arvesse teisi faktoreid, mida pole võimalik ette näha - nagu näiteks eelpool mainitud kodutoetuse efekt - siis võivad pantrid vabalt ainuüksi oma viimasest viiest kümme silma ära korjata.

Kindlasti ootavad ees põnevad kolm nädalat. Nendele lisab veelgi vürtsi see, et palju on ka omavahelisi kohtumisi, mis võivad sõna otseses mõttes kujuneda elu ja surma peale lahinguteks. Lisaks sellele võib seis läänekonverentsis kujuneda veel põnevamaks, kuna saadaval on rohkem kohti.

Keskendume esmalt Vaikse ookeani divisjoni viimasele automaatsele kohale. Sinna on võimalus jõuda kolmel meeskonnal. Hetkel naudib seda Calgary Flames.

23. Avalanche (k), 25. Stars (k), 27. Wild (v), 29. Predators (v), 30. Stars (v), 2. Blues (v), 4. Oilers (v), 7. Coyotes (k), 9. Kings (k), 11. Jets (v)

Flames peab edukalt üle elama lõpukalendri alguse. Esimeses kuues mängus on kõigil vastastel omad ambitsioonid ja punktide saamiseks tuleb piltlikult öeldes veri ninast välja pingutada. Sellele järgneb kaks kerget matši, kust neli punkti on kohustuslikud ja siis põnev lahing Kingsiga, mis äkki ongi otsene võitlus selle viimase automaatse playoffide koha peale.

Ennustus: 10 punkti saamine oleks suur kordaminek, kuigi võimalik, et ka paar silma vähem jätkasid veel head võimalused. Ja isegi kui Kings lõpuks mööda saab, siis saab Flames ikkagi moraalse võidu, kuna omavaheline põhihooaja seeria on võidetud.

Kings alustab täna viiest kohtumisest koosnevat välismängude turneed ning enamus järele jäänud kohtumistest ongi võõrsil, kus tänavu on hädas oldud. Samas on alates veebruarist selle osas toimunud märgatav tõus - viimasest kümnest on kirjas seitse võitu ja punktideta on jäädud vaid kaks korda.

23. Devils (v), 24. Rangers (v), 26. Islanders (v), 28. Wild (v), 30. Blackhawks (v), 2. Oilers (k), 4. Avalanche (k), 6. Canucks (v), 7. Oilers (v), 9. Flames (v), 11. Sharks (k).

Selle täna New Jerseys algava seeria sees on ka mitu printsipiaalset vastasseisu - Rangersiga finaalseeria kordusmatš ja Blackhawksiga konverentsi finaali meenutamine - kus oponentidel kindlasti motivatsioon ja tahe laes. Need võivad nukrate kaotustega lõppeda, aga samas võib neist edu korral saada ka enesekindlusele võimsa tõuke, mis kannab äkki meeskonna põhiturniiri lõpuni välja.

Ennustus: kui mängumootor ei jupsi - põhihooaja lõpusirgeks võiks ju kõik probleemid juba selja taga olla - siis on Kings vägagi võimeline võtma 14 silma. See aitaks kenasti Flamesist mööda hüpata (praegune vahe on kaks punkti). Arvestades neid tänavusi üle küngaste käimisi, siis võib aga ka nii välja kukkuda, et punktisaak jääb hoopis kümne kanti.

Tunnistan ausalt, et algselt kirjutasin välja selle, et vaid kaks meeskonda jagelevad viimase automaatse koha peale, kuna Sharks on viimasel ajal ülimalt kehvalt mänginud, aga nii öelda "igaks juhuks" võib nende kalendri siiski üle vaadata.

23. Senators (v), 26. Red Wings (v), 27. Flyers (v), 29. Penguins (v), 1. Avalanche (k), 3. Coyotes (k), 4. Coyotes (v), 6. Stars (k), 9. Oilers (v), 11. Kings (v).

Vaid kolm kodumängu ja üks neist meeskonna vastu, kellest tuleks ka kinnisilmi jagu saada, ei luba palju. Võrreldes konkurentidega on "kergeid päevi" rohkem, aga vahe tundub liiga suur olevat. Näiteks kui kõik mängud võidetakse, siis on koos 96 punkti, mille Kings peaks korralikult mängides kenasti kätte saama.

Ennustus: kui kõik läheb hästi, siis on ehk võimalik korjata 13-14 punkti. Seda aga tõesti juhul kui meeskond ei lase endale mitte mingisuguseid ära kukkumisi. 14 silma annaksid lõpuks 92 punkti ja tundub, et selle puhul on keeruline isegi wild-cardi kohta loota.

Läänekonverentsi wild-cardid on hetkel kahe Kesk divisjoni satsi käes. Minnesota Wild on napi ühepunktilise eduga Winnipeg Jetsi ees. Võrreldes nende meeskondadega, kes tulevad Vaikse ookeani divisjoni tippude taga, on oldud hoopis teisel tasemel.

Wild saab täna (eeldatavasti) kerge tööpäeva Torontos, aga seejärel pole hooaja lõpuni võimalust ennast lõdvaks lasta. Eriti intrigeeriv on järele jäänud kalendri lõpuosa, kus tuleb madistada oma divisjonikaaslastega.

23. Maple Leafs (v), 24. Islanders (v), 27. Flames (k), 28 Kings (k), 2. Rangers (k), 4. Red Wings (k), 6. Jets (k), 7. Blackhawks (v), 9. Predators (v), 11. Blues (v).

Elu muudab keeruliseks ka see, et kaks korda tuleb mängida järjestikustel päeval. Arvestades, et viimastel nädalatel on kasutatud väravas vaid Devan Dubnykit, siis kujuneb see kindlasti suureks väljakutseks. Ja muidugi iseasi, mis Dubnykist järgi on siis, kui playoffid lõpuks algavad.

Ennustus: Wildil jääb napilt 100-st punktist puudu. Praegusele 87 lisatakse 11 silma. Seda on ilusti rohkem, kui eelpool välja toodud optimistlik Kingsi prognoos. See tähendab, et Wild ei peaks oma playoffide koha pärast väga palju muretsema.

Kuna Jets on tõesti oma divisjonikaaslasest hetkel maas vaid ühe punktiga, siis on ka neil hea võimalus lõpetada playoffide põud. Oma seisu on viimasel ajal selgelt parandatud. Tuleval ööl on väga hea võimalus Edmontonis pikendada oma võiduseeria viie mängu peale.

23. Oilers (v), 24. Canucks (v), 26. Canadiens (k), 29. Blackhawks (k), 31. Rangers (k), 4. Canucks (k), 6. Wild (v), 7. Blues (v), 9. Avalanche (v), 11. Flames (k).

Sarnane kalender Wildiga. Alustakse meeskonna vastu, kellel väga suuri võidusoove enam pole, aga siis tulevad satsid, kes kõik endiselt midagi veel korda saata soovivad. Viimase aja vorm suurt ära langemist ei ennusta, aga ega pole ka väga palju aega möödunud sellest, kui Jets kaotas kuus matši järjest.

Ennustus: jätkatakse Wildiga samas tempos ning korjatakse 11 silma. See peaks väga põnevaks muutma meeskondade omavahelise matši. Selle kaotaja, kes äkki pärast matši hooaja viimastele mängudele negatiivse emotsiooni kaasa saab, on sihtmärk Flamesile või Kingsile, kes viimast wild-cardi jahivad.

Konkurentsis on veel ka Colorado Avalanche ja Dallas Stars, aga nende kahe võimalused on rohkem teoreetilised. Näiteks kui Avalanche võidab kõik oma järele jäänud mängud, siis jõutakse 100 punkti peale. Sellega saadaks Wildist või Jetsist mööda, aga see eeldaks nende kahe poolt selget ära kukkumist ja Patrick Roy meeskond peaks ennast ületama - tänavusel hooajal pole kordagi suudetud üle kolme mängu järjest võita.

23. Flames (v), 25. Oilers (v), 26. Canucks (v), 28. Sabres (k), 30. Oilers (k), 1. Sharks (v), 3. Ducks (v), 4. Kings (v), 7. Predators (k), 9. Jets (k), 11. Blackhawks (k)

Isegi, kui Avalanche suudab jõuda hooaja pikima võiduseeriani - alistab kalendri esimesed kolm ja võtab veel otsa kaks kohustuslikku võitu - siis peaks see seeria California turneel katkema.

Starsil pole enam isegi mitte matemaatiliselt võimalik 100 punktini jõuda. Kõik järele jäänud kohtumised võites jõutakse 98 peale. Aasta tagasi oli elu palju kergem, kui Stars sai 91 silmaga oma hooaega jätkata.

23. Sabres (k), 25. Flames (v), 27. Oilers (v), 28, Canucks (v), 30. Flames (k), 3. Blues (k), 4. Predators (v), 6. Sharks (v), 8. Ducks (v), 11. Predators (k).

Kui enda playoffide lootused on tõesti üliväikesed, siis saab Stars hooaja viimastel nädalatel vähemalt tujurikkujat mängida. Kaks kohtumist Flamesi ja Predatorsiga tähendavad seda, et Lindy Ruffi meeskonnal on ideaalne võimalus rikkuda esimese playoffidesse spurtimine ning teise jaht divisjoni tiitlile.

Kommentaarid