Quebeci meeskond pannakse läänekonverentsi?

Usutakse, et konverentside ebavõrdne seis oli üks peamistest põhjustest, miks NHL asus tänavu uurima võimalike liiga laienemise võimalusi. Ideaalmaailmas oleks Las Vegasele sappa võtnud Seattle ja nii saanuks läänekonverents kaks meeskonda juurde, mis jaotanuks liiga 32 klubi kahe konverentsi vahel võrdselt ära. Tahtsime parimat, aga välja kukkus nii nagu alati.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Las Vegase kõrval tuli taotlus vaid Quebec Cityst, mis on Kanada kõige idapoolsem suurlinn. Näiteks asub see rohkem kui 200km Montrealist ida pool. Kas keegi kujutaks ette Canadiensit läänekonverentsis mängimas? Kohe kindlasti mitte, aga võimalik, et Quebec Cityl pole sellest pääsu.

"See on midagi, mida me kindlasti peaksime kaaluma," on võimaliku Quebec City klubi läänekonverentsi panemine kohta öelnud NHL-i komissar Gary Bettman. "Kogemus Winnipegiga Kagu divisjonis oli kaugel ideaalsest. Sama kehtib ka Detroidi ja Columbuse puhul läänes mängimisega. Nad ei jõudnud ära oodata seda aega, mil idakonverentsi pääsevad. Geograafia on tähtis küsimus."

Winnipeg Jets, kelle kodu otse Kanada südames, jäi pärast Atlantast üle kolimist naljakal kombel paariks aastaks mängima samasse divisjoni Atlandi ookeani lähedal olevate meeskondadega. Detroit Red Wings ja Columbus Blue Jackets mängisid pikalt Kesk-divisjonis, olgugi et mõlemad on idaranniku ajatsoonis. Pärast 2013. aasta suvel läbi viidud ümberkorraldust jäid kõik idaranniku ajatsoonis olevad meeskonnad idakonverentsi.

Bettman samas on ära kasutanud iga võimalust märkimaks ära, et liiga laienemine pole pärast avalduste vastu võtmist üldsegi kindel. Seega pole loomulikult ära otsustatud ka seda, mis konverentsides ja divisjonides meeskonnad mängima hakkavad.

Lisaks geograafilisele asukohale on Quebec City puhul toodud välja ka see, et Kanada dollar on pidavalt languses, mis võib uuele klubile kiirelt probleeme tekitada. Kanada dollari kukkumine oli ka üks nendest põhjustest, miks algupärane Quebec City Nordiques 1995. aastal üldse Coloradosse viidi. Bettman selle pärast ei muretse: "Kanada klubid on heas seisus. Nende kulud, välja arvatud mängijate palk, on kõik Kanada dollarites."

Iseenesest vääriks hoki sünnimaa kindlasti rohkem NHL-i klubisid kui need praegused seitse satsi, aga vaevalt, et kasumit jahtivad liiga juhid palju sentimentaalsetest väärtustest hoolivad. Kanadas on niigi palju hokifänne, neid oleks vaja hoopis USA-s juurde tekitada.

Kommentaarid