Brodeuri kindad on Schneideri jaoks liiga suured

Cory Schneider kordab tuleval ööl Winnipeg Jetsi vastu peetavas matšis Martin Brodeuri poolt 2001. aastal püstitatud New Jersey Devilsi rekordit, kui hooaja alguses enim järjestikuseid mänge alustanud väravavaht. Seda aga seisus, kus tema tase on kaugel sellest, mida tema eelkäija suutis näidata.

(foto: Gene J. Puskar/Associated Press)
Tänavune hooaeg pidi olema see aasta, mil Schneider tõuseb lõplikult NHL-i eliitklassi väravavahtide sekka. Tal olid selja taga edukad hooajad Vancouver Canucksis Roberto Luongoga mänge jagades ja eelmisel hooajal Brodeuriga konkureerides. Saades 28-aastasena nüüd lõplikult ühe klubi esiväravavahi rolli pole ta aga selleks justkui valmis.

Schneider läheb Jetsi vastu üsnagi keskpäraste hooaja numbritega. Ta on oma selja taha lasknud 2.71 väravat mängus ja tõrjete efektiivsus on olnud vaid 91%. Devils alustas hooaega kolme järjestikuse võiduga, kuid on pärast seda mänginud väga ebastabiilselt. Schneider on pooltes seni peetud kohtumistes oma selja tagant korjanud kolm või enam litrit. Läinud nädalal pidi ta üle elama piinliku juhtumi, kus ta tõmmati puurist kaks kohtumist järjest varakult ära. Seejuures oli tegu järjestikustel päevadel toimunud matšidega ja see lisas ameeriklase punastavatele põskedele kindlasti veelgi jumet.

Puurivahti ei saa muidugi kõiges halvas süüdistada - Devils on näiteks hetkel liiga halvim vähemuses mängiv meeskond (efektiivsus 70%) - aga kindlasti oodati temast rohkem. Selle vihjas tõsiasi, et Devils tegi suvel väga riskantse sammu tuues tema varumeheks Scott Clemmenseni, elukutselise varuväravavahi, kelle karjääri keskmised numbrid olid 2.77 ja 90.6%. Ta pidi puuri pääsema alles siis, kui Schneiderit tabab vigastus või mõni muu kuri asjaolu. Eelmised viis hooaega Florida Panthersis veetnud puurilukk sai kahes mängus ka kätt proovida, aga kogus nendest numbrid 6.56 ja 76.5% ning kuu alguses öeldi talle "aidaa".

Nüüd on Schneideri varumeheks Keith Kinkaid, 25-aastane puurilukk, kellel oli enne tänavust hooaega kirjas vaid üks NHL-i mäng. Ta käis eelpool mainitud kahes mängus Schneideri poolt tekitatud tulekahjut kustutamas, aga pidi kokku tegema vaid kümme tõrjet ja sellega tema taseme kohta pilti ette ei saanud. Arvestades, et Schneider on seni kõik kohtumised alustanud, siis meeskonna peatreener Peter DeBoer teda nähtavasti väga palju ei usalda.

Suvel räägiti aktiivselt, et Schneider võib hooaja lõpuks endale koguda 70+ mängu. Hetkel tundub, et kui nii tõepoolest läheb, siis peab Devils kolmandat aastat järjest playoffidest suu puhtaks pühkima. Tema jaoks on (vähemalt praegu) Brodeuri kindad liiga suured.

Schneideri olukorra kirjeldamiseks sobib väga hästi New Jersey räppari Joe Buddeni rida loost "All of Me": "Wanted a deal, I got it and couldn't deal with it."

Kommentaarid