Veerand hooajast läinud: kuidas on hakkama saanud uued treenerid?

Nädalavahetusel ületas NHL-i hooaeg veerandi piiri. Palju on juba juhtunud, aga kindlasti on palju veel ka ees. Tänavu toimetavad liigas kuus meeskonda, kes alustasid aastat uue peatreeneriga. Enamus on suutnud klubide käekäiku paremuse poole muuta, kuid mõned neist siiski rohkem kui teised.

(foto: Gene J. Puskar/Associated Press)
Teistest on selgelt ees kolm tüürimeest. Pittsburgh Penguinsi Mike Johnston, Nashville Predatorsi Peter Laviolette ja Vancouver Canucksi Willie Desjardins.

Dan Bylsmalt Penguinsi juhtimise üle võtnud Johnstoni jaoks on see tööots NHL-is karjääri esimene. Seetõttu olid enne hooaega üleval ka küsimärgid, et kuidas ta selles ametis hakkama saab. Ta tõi endaga kaasa täiesti teistsuguse filosoofia, kus on suur fookus litri valdamise peal ning Penguinsi mängijatel oli vaja sellega kohaneda. Vähemalt seni on see möödunud viperusteta.

Penguinsil on 20 matšiga koos 30 punkti ja sellega jagatakse Metro divisjonis koos New York Islandersiga esikohta. Kuigi Islandersil, kes hiljuti Penguinsile kahes järjestikuses matšis ära tegi, on üks mäng rohkem peetud.

Johnston on Penguinist vorminud surmava ülekaalus mängiva meeskonna. Selle efektiivsus on hetkel 33.3%. Loogika ütleb, et mingi hetk jahtub see maha ja siis võivad Penguinsit raskused tabada, aga tundub, et see aeg on veel kaugele. Oma 72-st väravast on koguni 23 tehtud ülekaalust. Seejuures jääb Penguins ülekaalu võimaluste osas (69) liiga keskmike sekka. 3.5 väravat mängus tähendab, et Penguins on hetkel ka liiga teravaimat rünnakut omav meeskond.

Võrreldes Bylsma viimase aastaga on ka kaitset selgelt parandatud. Seni on enda selja taha lastud vaid 2.3 väravat mängus, mis on märgatavalt parem, kui mullu kogu hooaja lõikes kirja saadud 2.49. Kui mullu oli ise sooritatud pealevisete ja endale lastud visete vahe +1.2, siis hetkel on see täpselt kahe peal. See ei ole näiliselt suur vahe, aga laiemas plaanis siiski selge edasiminek.

Samas ei tahaks märkida Johnstonit parimaks uueks lootsiks. Vaatamata kõigele oli tal olemas siiski võimas materjal. Seda ei saa öelda Laviolette'i ja Desjardinsi kohta.

Endine Philadelphia Flyersi boss Laviolette saabus Predatorsi tüüri juurde pärast seda, mil tuntud kaitsespetsialist Barry Trotz lahkus Washington Capitalsi etteotsa. Eeldatati, et tema suudab oma avantüristliku mängufilosoofia siduda meeskonna tugevate kaitselülidega ja muuta satsi seeläbi mõlemas valdkonnas tugevaks keskmikuks. On aga juhtunud hoopis midagi üllatavat - Laviolette on Predatorsist teinud liiga parimat kaitset omava meeskonna!

(foto: clarksvillenow.com)
Kantri pealinna klubi on seni endale lasknud vaid 2.1 väravat mängus. Võrdluseks, mullu oli see näitaja Trotzi juhendamisel 2.84, hooaeg enne seda 2.77, siis veel enne seda 2.50 ja 2.32. Need viimased kaks olid Trotzi aja parimad aastad, mil meeskond käis ära kahes läänekonverentsi poolfinaalis. Seejuures on Predators tänavu olnud hädas vähemuses mängimisega, mille efektiivsus on vaid 74.5%. Muljetavaldav.

Ja ega kaljukindel kaitse pole tulnud rünnaku arvelt. Selle osas on Predators tugev liiga keskmik 2.8 väravaga mängus. Karmi konkurentsiga Kesk divisjonis ollakse hetkel teisel kohal, kaotades liidrile St. Louis Bluesile vaid ühe punktiga. Predatorsil on aga üks mäng vähem peetud, ehk siis olemas igati head šansid kerkida divisjoni liidripositsioonile, mida vahepeal on juba hoitud.

Desjardinsi Canucks on paar korda suutnud olla isegi kogu liiga liider. Meeskond, mis asus pärast Ryan Keslerist loobumist justkui ümberehitamise režiimile, on näitamas, et tänavu võib olla tegu tõsise tegijaga. Kadunud on John Tortorella aegne liivapaberilik rünnak ja täpselt kolme väravaga mängus on Canucks üks liiga ohtlikuimad. Seejuures on huvitav see, et pealevisete suhe on võrreldes mullusega jäänud enamvähem samaks +2.3 on kergitatud 2.4 peale ja ka üldnumbrid keskmise pealevisete arvu ja endale lastud visete arvu suhtes on samal tasemel.

(foto: Darryl Dyck/The Canadian Press)
Lähtudes eelpool välja toodud numbritele võiks justkui öelda, et Canucks lendab kõrgel vaid tänu konkurentide äpardustele, aga kuna veerand hooaega on möödas, siis ei saa enam kindlalt väita, et tegu ei ole meeskonnaga, kes peaks playoffide võidujooksust välja jääma.

Küll on aga playoffidega seoses (vähemalt hetkel) nibin-nabin seis Trotzil ja tema Capitalsil. Oodati, et endine Predatorsi boss tuleb ja muudab plahvatusliku rünnakuga Capitalsi kaitses kindlat vundamenti omaks meeskonnaks - ka NHL iga kell lugejad valisid hääletusel tema selleks peatreeneriks, kes võiks enim oma satsi käekäiku muuta - aga nii pole siiski läinud. Hetkel ongi Aleksandr Ovetškin & Co istumas playoff-positsioonide taga.

Capitals on olnud läbinisti keskpärane ja statistiliste näitajate seas paistab välja vaid ülekaalu efektiivsus 25.4%, mis on liigas Penguinsi järel teisel kohal. Samas on ülekaalu juba mitmeid aastaid hästi mängitud, ehk siis Trotzi juhendamisel justkui ei olegi mitte mingisugust edasi sammu toimunud. Ainsa positiivse ilminguna hakkab silma see, et meeskond on sel hooajal suutnud vähemalt ise teha keskmiselt rohkem väravaid, kui neid endale lastud on - 2.8 ja 2.6, mullu olid need numbrid 2.67 ja 2.79.

(foto: Alex Brandon/AP Photo)
Arvestades, et klubi tegi suvel ka suuri kulutusi seoses mängijapersonaliga, siis on Capitalsi tulemused hetkel selgelt pettumust valmistavad. Kui poleks edukat ülekaalus mängimist, siis oleks meeskond idakonverentsi tagumises otsas.

Rohkelt kulutas mängijate peale ka Florida Panthers ning näib, et üle mitme aasta on tänavuseks hooajaks kokku saadud täitsa korralik punt. Uus peatreener Gerard Gallant on mehed ka korralikult mängima saanud ja nii ollakse näiteks ühe vähem peetud mänguga Capitalsist maas vaid ühe silmaga. Fakt, mis lisab veelgi tõepõhja pealinna klubi senisele läbikukkumisele.

Panthers muidugi ei paista silma eriti mitte millegagi ja rünnak on üks liiga halvimaid - vaid 2.1 väravat mängus - aga ootamatult on tõustud üheks parimaks võõrsil mängivaks meeskonnaks. Mullu edestati nende kohtumiste arvestuses vaid Buffalo Sabresit. Kokku saadi vaid 13 võitu. Tänavu on seni kirjas neli võitu, aga vaid kahest matšist on nulliga väljutud ja lisaajakaotusi (ehk ka lisapunkte) on juba ligi kaks korda rohkem, kui kogu eelmise hooajaga kokku (5 vs 3).

(foto: Alan Diaz/AP Photo)
Kodus on Panthers seni olnud üks liiga halvimaid, aga usutavasti suudetakse ennast selles arvestuses koguda ja kui veel Gallant, kes oli Montreal Canadiensi juures ametis erimeeskondade spetsialistina, suudab meeskonna vähemuses mängimise 78.7% pealt üles timmida, siis võib klubi vabalt musta hobuse, või siis musta pantrina, lõpuks playoffidesse hüpata.

Trotzi kõrval on senine ebaõnnestuja kindlasti ka Carolina Hurricanesi Bill Peters. Osalt on probleemid olnud vigastustest tingitud, aga kindlasti loodeti temast enamat kui praegused numbrid näitavad. Hurricanesil on 20 mänguga vaid 15 silma, samas kui eelmisel hooajal õnnestus aasta lõikes ikkagi liikuda punkt per mäng tempos - lõpuks saadi 83 silma. Seda veel hoolimata kohutavast ülekaalus mängimisest, mis oli 14.6%'ga üks liiga halvimaid. Peters on selle suutnud uuel hooajal tõsta 20% peale, kuid meeskond on seni olnud üks halvim 5 vs 5 olukordades mängiv sats ja nii on endale keskmiselt lastud kolm väravat mängus olgugi, et vähemuses mängimise efektiivsus on täitsa normaalne 81.7%.

(foto: newsobserver.com)
Hurricanes on seni võõrsil suutnud võita vaid kaks matši ja pole seda puudujääki suutnud kodumängudega heastada. Seejuures väärib märkimist, et eelmisel hooajal saadi Kirk Mulleri juhendamisel nii kodust kui ka võõrsil lõpuks 18 võitu, ehk siis olenemata mängu toimumiskohast suudeti stabiilset taset hoida. Peters pole sellega toime tulnud. kuigi ehk saab ta sellega veel hakkama, kui kõik terved ja üksteisega pikemat aega kokku mänginud. Võimalik, et kokkumängu puudumine ongi Hurricanesi probleemide allikas. Peters on pidevalt olnud sunnitud oma ründekolmikuid ja kaitsepaare vahetama.

Veel midagi põnevat hooaja esimese veerandi kohta:

60.8% mängudest on olnud viimasele perioodile minnes kas viigis või üheväravalise vahega. 6.1% mängudest on näinud viiki murdvat juhtväravat normaalaja viimase viie minuti sees. Koguni kuus väravat on tehtud viimase 60 sekundi sees.

Kommentaarid