Kolm suurt tähist, milleni Jaromir Jagr uuel hooajal (tõenäoliselt) jõuab

Eile möödus 26 aastat päevast, mil Pittsburgh Penguinsi särgis tegi oma NHL-i debüüdi üks umbkeelne Tšehhi nooruk. Selleks oli loomulikult Jaromir Jagr, kes endiselt tipptasemel mängimas ja tegemas seda ka väga hea vormiga. #68 jõuab uuel hooajal (tõenäoliselt) mitme olulise tähiseni.

(foto: foxsports.com)
1900 punkti

NHL-i ajaloos on vaid üks mängija jõudnud 1900 punktini. Selleks on Wayne Gretzky, kes pani muidugi sellest märgist veel ka kõvasti edasi, lõpetades 2857 silmaga. Jagril on võimalus saada teiseks mängijaks, kes selle tähise kätte saab. Selleks tuleb küll ära rikkuda praegune ilus number 1868, kuid loodetavasti ei morjenda see teda liialt.

1900 punktini jõudes parandaks Jagr ka oma kohta kõigi aegade edetabelis. Hetkel jääb tema ja Gretzky vahele Mark Messier, kes lõpetas 1887 punktiga. Kuna Jagri tase on vaatamata vanusele endiselt kõva (mullu keskmiselt 0.83 punkti mängu kohta), siis ei tohiks Messier'st mööda rassimine probleemiks osutuda. Samuti ei pea muretsema tema tervise pärast, kuna viimase viie hooaja jooksul on ta puudunud vaid 20-st matšist.

750 väravat

750 väravat on täis saanud vaid Gretzky ja Gordie Howe. Ent see seltskond peaks kohe hooaja alguses olema kolmeliikmeline. Nimelt istub Jagr 749 tabamuse peal. Tal on selja taga 27 kolliga hooaeg ja seetõttu võib uskuda, et suure tähiseni viiv värav tuleb ka esimeste mängudega ära.

Jagril on üsna head võimalused kerkida väravate edetabelis Gretzky järel teiseks. Howe on 801 tabamuse peal ja seda on ühe hooajaga võimatu kätte saada, aga miks mitte kahega? Jagr saab küll veebruaris 45-aastaseks, kuid ta pole mitte mingisuguseid märke karjääri lõpetamisest andnud. Howe'i ületamiseks oleks vaja kahte 27 väravaga hooaega. Täpselt sellises vormis ta mullu oli.

1700 mängu

Mängude edetabelis moodustavad esikolmiku Howe, Messier ja Ron Francis. Nemad kolm on ka liiga ajaloos olnud ainsad, kes 1700 põhihooaja mänguni küündinud. Nüüd on vaja aga veidikene koomale tõmmata, kuna #68 on rivistusega liitumas.

Jagr on hetkel 1629 mängu peal ehk peab uuel hooajal 1700-ni jõudmiseks lööma kaasa 71 kohtumises. Nagu eelpool mainitud sai, siis viimase viie hooaja peale kokku on ta puudunud vaid 20-st matšist. Neist kolm olid eelmisel hooajal. Kui jätame arvestusest välja tööseisaku poolt lühendatud 2012/13 hooaja, siis osales Jagr NHL-is viimati vähem kui 71 mängus hooajal 2001/02.

Tähisteni liikumine algab järgmisel neljapäeval kohtumisega New Jersey Devilsi vastu.

Kommentaarid