Viis julget uue aasta ennustust

Uus aasta on kümme päeva vana ning käes viimane aeg panna kirja mõned ennustused, mis 2017. aastal juhtuda võiks. Hooaja esimene pool on nii mõndagi üllatavat endaga toonud ja usutavasti on üllatusi oodata ka lõpuosast. Näiteks midagi järgneva viie hulgast.

(foto: cbc.ca)
Rocket Richardi trofee ikkagi Ovetškinile

Liiga edukaimale väravakütile antav auhind on juba kuus korda Washington Capitalsi kaptenile läinud, kaasa arvatud neli aastat järjest ja selles mõttes midagi enneolematut see ei oleks. Kuid kuna venelane on seni siiski esinenud tagasihoidlikult võiks seda ikkagi julgeks ennustuseks pidada.

Mullu kolmanda järjestikuse vähemalt 50 väravaga hooaja teinud Ovetškin on hetkel vaid 39 kursil. 40 mänguga on kirjas 19. Täishooaegade arvestuses on ta vähema kui 39-ga lõpetanud ainult kaks korda. Tahaks aga uskuda, et ta suudab siiski hooaja teises pooles tempot tõsta ning end ilusti üle 40 vedada.

40-st äkki tänavu isegi parima väravakütti auks piisab. Sidney Crosby on oma 26-ga hetkel isegi 60 kursil, aga tema pealevisete edukus on liiga ulmeline, et sellisena lõpuni püsida. Seni on 22.4% tema pealevisetest väravateks realiseerunud. Karjääri keskmine on tal samas 14.8%

Hetkel Crosbyle väravaküttide edetabelis järgnevate mängijate tempo jääb 40-44 juurde. Senise karjääri kümme täishooaja puhul kaheksa korda 40 väravani küündinud Ovetškin peaks jõudma samasse kanti.

Tampa Bay Lightning jääb playoffidest eemale

Lightning on kaks hooaega järjest mänginud vähemalt konverentsi finaalis ja meeskonnal jäi mullu järjestikustest karikafinaali kohtadest puudu vaid üks võit. Tegu on idakonverentsi tippsatsiga, kelle jaoks playoffidesse jõudmine justkui rutiinne töö. Ent tänavu pole see siiski nii minemas.

Jon Cooperi hoolealused istuvad hetkel oma divisjonis kuuendal kohal. Divisjoni viimasest automaatsest playoffide piletist on kolme enam peetud mänguga puudu neli punkti ja konverentsi viimasest wild-cardi kohast kuus punkti. Seis on päris nutune meeskonna jaoks, kellelt eeldati divisjoni esikoha nimel heitlemist.

Uuele aastale peale tulles olid tegelikult Lightningu tulemused võrreldes eelmise hooajaga täpselt identsed ja see annab Cooperile lootust, et ta suudab veel kurssi muuta, aga tänavu ei pruugi enam fööniksina tuhast tõusmine nii kerge olla kui varem. Konkurents on karmim ning vigastused ei taha koosseisu kuidagi rahule jätta.

Lisaks kõigele muule puudub meeskonnal väravavaht, kes saaks halval päeval oma esitusega kaks punkti välja võluda. Hetkel vigane Ben Bishop on lepingu viimasel aastal karjääri ühe halvima hooaja suunas liikumas ning nooruke Andrei Vasilevski pole suutnud esikinda puudumisel end raudse mehena näidata. 22-aastane venelane on kõrgelt hinnatud, aga praegune endale lastud väravate keskmine 2.98 näitamas, et suuremaks rolliks ja rohkemaks mänguajaks veel liiga kogenematu. Lightning on jäänud ka väravavahtide tõrjete efektiivsuse arvestuses liiga viimase viie sekka.

Vancouver Canucks jõuab playoffidesse

Canucks pidi tänavu olema selge liiga viimane ja Willie Desjardins'i meeskond sai üks aeg ka juba maha kantud, aga sellele on vastatud väga muljetavaldavalt. Viimased kaheksa mängu on toonud 13 punkti ja see on aidanud meeskonna läänekonverentsi viimase playoffide koha konkurentsi.

Eelmisel nädalal suutis Canucks ka korraks juba viimast playoffide piletit hoida, enne kui võiduseeriale järgnesid kaks järjestikust kaotust. Samas kaotas esikinnas Ryan Miller teisipäeval väga õnnetult lõppenud kohtumises oma viimase 17 stardi jooksul alles kuuendat korda. Suure lepingu peal olev ameeriklane on kippunud satsi alt vedama, kuid nüüd näitamas vana head hoogu, mis talle seitse aastat tagasi tõi liiga hooaja parima väravavahi au.

Rõõmusõnumid on meeskonnale tulnud ka rünnakuga seoses. Enam ei pea Sedinid kõike ära tegema. Satsi parimaks väravakütiks ja punktitabeli liidriks on kerkinud Bo Horvat, kellel äsja lõppenud 7-mänguline punktiseeria. Tema kõrval mängides on avanenud ka 2011. aasta kõrge drafti valik Sven Bärtschi.

Kui uutel ründetäkkudel hoogu jagub ja Milleri lennukus püsib, siis võib Canucks millegi ilusa suunas teel olla. Hetkel konverentsi viimast piletit hoidval Los Angeles Kingsil on seni olnud uskumatul kombel normaalajajärgset õnne ja üldse mitte kaugel olevad Calgary Flames ja Edmonton Oilers kipuvad enamvähem igas teises mängus enesehävituslikult käituma.

Florida Panthers vahetab veel korra peatreenerit

27. novembril Gerrard Gallanti asemele määratud peamänedžeri Tom Rowe juhtimisel on pantrid juba väikestviisi hakanud normaalselt esinema (viimasest viiest mängust kolm võitu), aga playoffid pole temaga lähemale tulnud. Kui Gallant suutis tänavu võita pooled oma 22-st kohtumisest, siis Rowe on 20-st võitnud seitse.

Meeskonna edukuse mõttes näib, et Rowe poolt oleks kasu toov lüke ja härrasmehelik käik, kui ta ikkagi keskenduks oma põhiametile ning jätaks peatreenerikohustused kellelegi teisele. Hetkel on ta jätkuvalt kandmas ajutise peatreeneri tiitlit, mis vihjab sellele, et ameti üleandmine võib mingi aeg toimuda. Seda silmas pidades pole ennustuses midagi väga julget, aga ühel meeskonnal ühe hooaja jooksul kolm peatreenerit oleks päris haruldane vaatepilt.

Artemi Panarin võidab Art Rossi trofee

Crosby on näidanud, et võib mängleva kergusega liiga resultatiivseimaks kerkida, Connor McDavid on Edmonton Oilersi selge liider ja seni 18-ga liiga edukaim vähemalt kahepunktiliste mängude osas, aga hooaja teises pooles võiks paugutamiseks olla enim motivatsiooni just mullusel liiga parimal uustulnukal.

Chicago Blackhawksi poolt lähevad tänavu taas neli mängijat Tähtede mängule, aga üllataval kombel pole nende hulgas Panarinit, kes hetkel 42 silmaga jagamas liiga punktitabeli 6. kohta. McDavidist ja esikohast lahutab teda kuus punkti. Vähe on märgatav, aga kindlasti mitte kustutamatu.

Panarin aitas eelmisel hooajal Patrick Kane'i Art Rossini ja miks mitte ei võiks tänavu minna vastupidiselt? Jaromir Jagr oli sajandivahetusel viimane mängja, kes suutis kahel hooajal järjest liiga resultatiivseimana lõpetada. See vihjab sellele, et Kane'i järjekordne triumfeerimine on ebatõenäoline. Samas on ta heasse hoogu sattunud ja alates detsembri algusest vaid viies kohtumises nulli peale jäänud. Sama kehtib ka Panarini kohta. Üheskoos võiks uuesti tippu tõusta.

Kommentaarid